Про це повідомляє Bloomberg.

Сі Цзіньпін, зокрема, заявив, що його країна “готова працювати з Росією як добрий сусід, друг і партнер на основі взаємної довіри”. Він додав, що готовий “зміцнити дружбу між двома народами для майбутніх поколінь”.

Путін, у свою чергу заявив, що співпраця “є одним із головних стабілізуючих факторів на міжнародній арені”.

Як відомо, візит Путіна до Пекіна – його перша закордонна поїздка з початку п’ятого терміну. Китай є ключовим союзником у той час, коли Москва веде війну проти України.

Заяви наголошують на тісних відносинах, які склалися між їхніми країнами в останні роки. Сі Цзіньпін і Путін оголосили про “дружбу без обмежень” лише за кілька тижнів до того, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, і зустрічалися понад 40 разів з того часу, як Сі прийшов до влади у 2012 році.

Путін хоче, щоб цей візит забезпечив збереження економічної та торговельної підтримки, яку Китай надав після нападу на Україну на початку 2022 року. США попередили Китай щодо його торгівлі з Росією, погрожуючи застосувати санкції до банків, які переходять червону лінію.

Друга за величиною економіка світу стала незамінним союзником Росії, яка покладається на Китай як ринок для своїх енергоносіїв і постачальника своїх військових потреб.

Завдяки продажам російської нафти і газу, а також покупкам електроніки, промислового обладнання та автомобілів, торгівля Москви з Китаєм у 2023 році досягла рекордних 240 млрд доларів, що більш ніж удвічі перевищує показник 2020 року.

Пекін надає дипломатичну та економічну підтримку Росії з початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Через це Китай сприймається українцями як ворожа країна – так вважають більше половини респондентів, опитаних соціологами Центру Разумкова.