За словами людей, матір немовляти Руслана покинула його на цілий день голодним у холодній хаті… Коли ж повернулась — дитя не дихало.

– Ця жіночка із немовлям у нашому селі жила недовго. Вона із неблагополучної родини. Купили їй тут хату добротну, хазяйка навіть меблі та постіль залишила. Дрова привезли. До неї дуже часто навідувалась соціальна служба, але ж все не проконтролюєш. Виховувала жінка донечку сама. Того трагічного дня люди бачили, як зрання вона їхала автобусом на Шаргород. Після того у село повернулась, але пішла до друзів. Бачили люди, як поверталась додому напідпитку близько 14.00. А коли зайшла до хати — підняла гвалт. Збіглись сусіди. Одна із місцевих жінок кинулась надавати першу допомогу дитині. Але дівчинка схлипнула та померла.

Важко сказати, що саме стало причиною смерті. Можливо, через голод та недогляд це маля пішло на той світ… Як це можна було — залишити дитинку від шостої ранку аж до вечора?! Адже вона залишила дитину у небезпеці.

У сільській раді Лозової про ситуацію знають. Співчувають горю матері.

– Вона сама недоглянутою була дитиною. Жінка не з нашого села. Хто її батьки — не знаємо. Її до нас привезли соціальні служби. Виховувалась вона у Будянській школі-інтернаті. Їй лише 19 років, жінка і так травмована. І пережити таке — ворогу не побажаєш.

Малятку було дев’ять місяців. Як вдалось з’ясувати нашому журналісту, матір дівчинки ще у пологовому будинку хотіла від неї відмовитись, бо через важкі сімейні обставини залишилась без житла. Тато немовляти теж не брав участі у її вихованні. Проте соціальна служба при Шаргородській РДА зробила все можливе, аби маля залишилось із мамою. Вони допомогли придбати гарну хату у селі, яку планували із часом переписати на дитину. Медики, соціальні працівники, сільська рада та односельчани постійно підтримували Руслану та її дитину, приносили їжу та навіть дрова допомагали рубати. Люди кажуть: не могла Руслана бути поганою мамою… Та сталось по-іншому.

У поліції за фактом смерті дівчинки відкрили кримінальне провадження (умисне вбивство із додатковою позначкою нещасний випадок).

– До нас надійшов виклик від матері про те, що її немовля померло. На місце негайно виїхала слідчо-оперативна група. У будинку, де мешкала жінка, було прибрано. Наразі очікуємо результатів комплексної судово-медичної експертизи, яка проводилась відповідною комісією. Саме вони допоможуть встановити причини смерті немовляти. Якщо до неї буде причетна матір, справу перекваліфікують.

Вікторія Снігур

Коли верстався номер газети, стало відомо, що Руслана виїхала з села.