Visa, Glovo, Favbet позбавили броні від мобілізації

Низка популярних онлайн-сервісів та гемблінгова компанія забронювали своїх працівників від мобілізації. Однак це рішення було скасоване одразу як ситуація набула широкого розголосу.

Зранку 16 травня в мережу потрапив указ Міністерства економіки України про бронювання військовозобов’язаних робітників компаній Visa, Glovo, Favbet та кількох інших.

Відповідний документ, що датується 8 травня, опублікував народний депутат Олександр Федієнко в Telegram. Однак він був відсутній на сайті міністерства.

Рішення про бронь від мобілізації для вищевказаних компаній обурило суспільство. Особливо багато питань в українців викликала наявність в переліку букмекерської компанії Favbet.

Пізніше нардеп Ярослав Железняк в Telegram підтвердив, що цей наказ дійсно існує, і висловив нерозуміння таким рішенням Мінекономіки.

«Просто скажу, що одне підприємство в цьому списку з гральної сфери за статистикою є одним з найгірших податковим навантаженням і дуууже великими питаннями від Держави по сплаті податків за минулі періоди. Тому тим більше таке рішення дивне», — пише депутат.

Але, як відомо, таргани бояться світла.
Вже за кілька годин після набутого резонансу на ситуацію відреагували в профільному відомстві. Пресслужба Мінекономіки оголосила, що скасувала наказ про бронювання працівників деяких технологічних компаній. Принаймні тимчасово.

Зокрема, скасовано бронь військовозобов’язаних працівників компаній ТОВ «KOPT», ТОВ «ВІЗА YKPAÏHA», ТОВ «ГЛОВОАПП YKPAÏHA», ДП «CCM», ТОВ «АГРІ ЧЕЙН», ТОВ «ФАВБЕТ ТЕК» для уточнення ситуації й аналізу кожного окремого рішення.

В міністерстві пояснили, що вказані компанії раніше звернулись до Мінцифри, яке своєю чергою визнало їх критично важливими на підставі трьох із семи критеріїв:

відсутність заборгованості по ЄСВ;
рівень зарплати;
компанії є резидентами Дія.Сіті.

Після цього списки відправили до Генштабу для погодження. Далі перелік опрацьовує Мінекономіки та ухвалює, якщо нема правових підстав для відмови.

«Ми розуміємо, що бронювання спеціалістів — законне право бізнесу і можливість для країни у такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час. Проведемо оновлення постанови щодо бронювання, аби знайти оптимальне рішення, яке відповідатиме запиту військових, але водночас дасть можливість працювати економіці», — зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

До речі, в Дії можна буде бронювати українців від мобілізації. Головна відмінність бронювання військовозобов’язаних від мобілізації через Дію — перехід від паперового формату на електронний, що зекономить час та спростить процес.

В проєкті постанови Кабміну не передбачається суттєвих змін до самої концепції бронювання – як і раніше, можна забронювати лише 50% військовозобовʼязаних працівників, і лише критично важливих для економіки підприємств.