– Наша Вінниця уже вчетверте стала лідером рейтингу українських міст по комфортності для життя! Гордий за вінничан і рідне місто! Вітаю усіх з новиною! – повідомив на своїй «Фейсбук»-сторінці Вінницький міський голова Сергій Моргунов. — Результати 4-го всеукраїнського муніципального опитування, яке проводилось соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення міжнародного республіканського інституту (IRI) за підтримки уряду Канади, оприлюднили під час щорічної Конференції з демократичного врядування.

Опитування уже традиційно проводилось серед мешканців у понад 20 найбільших містах нашої держави. До речі, приємно, що у зведеному рейтингу міст в порівнянні з минулим роком у Вінниці покращились результати з індексу задоволеності якістю 22 сфер і послуг.

Щиро радію з того, що вінничани позитивно оцінюють ті зміни, які відбуваються у місті і які є результатом роботи усієї громади. Для нашої команди це великий стимул продовжувати курс на інноваційний розвиток Вінниці. Рухаємось далі!

До речі, Вінниця показала найвищі результати з-поміж інших міст за індексом задоволеністю якістю 22 сфер та послуг знову. Крім того, порівняно з минулим роком цей показник виріс із 3,5 у 2017-му до 3,6 у цьому році. До трійки лідерів серед «комфортних» міст також увійшли Луцьк та Харків із зведеним індексом по 3,3 і Тернопіль із результатом 3,2…

Серед позицій, де Вінниця залишається незаперечним лідером, є зокрема оцінка напрямку розвитку міста в цілому. Бо 65% вінничан, і це найкращий показник порівняно з іншими містами, вважають: «Справи у місті йдуть у правильному напрямку!»

Також вінничани дали найвищу оцінку якості послуг, отриманих від місцевої влади: щодо ставлення представників місцевої влади до громадян 86% опитаних дали відповідь «дуже добре» та «добре». У цьому розділі найближчими до Вінниці стали міста Запоріжжя та Харків. Також вінничани дали найвищу оцінку стосовно часу очікування під час отримання послуг,  їх якості, простоти та зрозумілості рішень і порад, а також високого рівня знань (компетентності) представників муніципалітету.

У рейтингу Вінниця лідирує і в оцінці мешканців щодо якості надання житлово-комунальних послуг. Найвищі оцінки серед міст Вінниця за результатами проведеного дослідження має за показниками стану тротуарів, доріг, збору сміття, стану дворів та прибудинкових територій, водопостачання тощо.

76% городян Вінниці позитивно оцінюють транспортну інфраструктуру та стільки ж – зручність громадського транспорту, 80% говорять про те, що у місті гарне вуличне освітлення. Цікаво, що і за станом екології Вінниця є лідером серед інших міст. Досліджуючи оцінку українців в різних галузях, соціологи визначили, що вінничани найкраще оцінили спортивні заклади свого міста, університети, технікуми та коледжі. Крім того, Вінниця має найвищий індекс оцінки роботи закладів культури, торгівлі, наявності публічних парків та скверів, якості теплопостачання та інше.

Також Вінниця суттєво лідирує в питанні доступності людей з інвалідністю, а 86% опитаних вінничан вважає, що місто є дружнім до дітей.

78% вінничан вважають, що місто є зручним для пішоходів, та 55% говорять про зручність для велосипедистів. Ці показники також є беззаперечними лідерами  порівняно з іншими містами. При цьому коефіцієнт цих показників по Вінниці суттєво зріс порівняно з минулим роком. Разом з тим вінничани вважають, що місто досить зручне і для приватних автомобілів. Зріс рівень задоволеності вінничан і щодо якості послуг з транспортного забезпечення муніципальним транспортом. Нині зведений індекс транспортом становить 3,9 та має тенденцію до зростання.

Для довідки.

Дослідження проводилось з 20 січня по 10 лютого 2018 року в 24 містах України (Київ та усі обласні центри, в Донецькій області – Маріуполь, в Луганській – Сєверодонецьк, в Криму дослідження не проводилося). Загальна кількість проведених інтерв’ю – 19200 (по 800 у кожному місті).

Вибірка є репрезентативною для населення міст за віком і статтю. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Для процедури відбору респондентів були використані випадковий маршрут і правило дня народження.