Генерал розповів про безпеку на Вінниччині, розслідування вибухів на Калинівському арсеналі та дав відповіді на інші актуальні питання.

– Розкажіть, звідки Ви родом, з якої родини, де навчались?

– Народився в селі Рокитнe Рівненської області. Мати і батько — хлібороби. Зі школи знав, що буду військовим, бо так хотів мій батько. У СБУ – з моменту її створення. З 1992 року я офіцер спецслужби України. Пройшов трудовий шлях від оперативного уповноваженого до начальника регіонального органу. 3 травня 2017 року Президент України призначив мене начальником Bінницького управління Служби безпеки України, а до того я майже три роки очолював Житомирське управління.

– Наскільки безпечно займати таку посаду?

– Я – громадянин України та пишаюсь цим. Сьогодні виконую завдання відповідно до своїх повноважень, ходжу по своїй землі, їжджу у відрядження на свою територію. І ніхто з представників силових структур і Збройних сил України не боїться їхати в зону проведення АТО. Військовослужбовці нашого управління більше 1300 днів виконують завдання у Донецькій та Луганській областях. Коли я перший раз був на Сході, у Слов’янську, мене вразив чоловік, який гуляв містом у вишиванці. Я підійшов до нього, познайомився, і ми досі підтримуємо стосунки. Якщо у важкий час там люди не боялись ходити з прапором, у вишитій сорочці, то, я переконаний, ми не повинні нічого боятися. Ми робимо все, щоб забезпечити безпеку і спокій мешканців області.

– Скільки російських агентів працює в державних структурах України?

– В умовах неоголошеної війни цілком зрозуміло, що розвідувальні спрямування російських спецслужб до позицій у різних вітчизняних структурах мають місце. Разом з тим, ми бачимо, що громадяни України об’єдналися навколо євроінтеграції України, захисту територіальної цілісності, суверенітету. Наше завдання на сьогодні – не дати можливості російським спецслужбам здійснювати деструктивну діяльність в Україні, своєчасно виявити агентів, попередити та не допустити такі факти. Якщо ми бачимо, що громадянин України вчиняє дії на шкоду національним інтересам, УСБУ проводить профілактичну роботу і оголошує офіційне попередження. У разі відсутності складу злочину ми рекомендуємо людині зупинитися. Якщо ж злочин вже вчинено, ми розпочинаємо кримінальне провадження. На сьогодні такі факти, на жаль, є.

– У минулому році поліція з активістами зупинили Вашого підлеглого за кермом у нетверезому стані. Чи покарали його?

– Він відповів згідно з вимогами чинного законодавства. На нього склали протокол і притягли до адміністративної відповідальності. Моя позиція як керівника жорстка і принципова: викорінити подібні випадки серед підлеглих. Я притягнув його до дисциплінарної відповідальності. Чому не виключив зі служби? А хто ж тоді воювати буде? У випадку повторного порушення вживатимемо більш суворих заходів, аж до звільнення.

– Яка на Вінниччині, як у прикордонній області, ситуація із терористичною загрозою?

– Антитерористичний центр при СБУ для різних регіонів встановлює рівні терористичної загрози – червоний, жовтий, синій чи сірий – та вживає відповідні заходи. Вінниччину віднесено до найнижчого – сірого. Та ми працюємо у посиленому режимі. У нас потужна взаємодія силового блоку області, ми щоденно контактуємо з поліцією, прокуратурою, Національною гвардією, підрозділами ЗСУ для недопущення терористичних актів. А що стосується прикордонного спектру, є негативні явища, пов’язані із контрабандним переміщенням підакцизних товарів. У цій сфері робота також активно та ефективно проводиться.

– 26 вересня відбулися вибухи на складах Калинівського арсеналу. На якому етапі розслідування?

– 27 вересня 2017 року військовою прокуратурою внесено до ЄРДР інформацію щодо кримінального правопорушення за статтею 113 Кримінального кодексу України («Диверсія»). Того ж дня кримінальне провадження передано слідчим слідчого відділу управління СБУ у Вінницькій області для здійснення досудового розслідування. З того моменту обсяг інформації, яка може бути оприлюднена, визначає слідчий. Нами зроблено дуже велику роботу: призначені експертизи, опитані сотні людей і далі ведуться контррозвідувальні, слідчо-пошукові заходи. Необхідно просто дочекатися того часу, коли ми зможемо проінформувати громадськість.

Також хочу відзначити, що під час надзвичайної події злагоджено спрацювали представники усіх державних органів і відомств – збережено життя і здоров’я як військовослужбовців, які перебували на об’єкті, так і цивільного населення. Збережено арсенал. Так, вибухнули боєприпаси, які були на відкритому майданчику. А основний боєздатний арсенал зброї збережено.