– Мені 56 років, маю 38 років трудового стажу, живу cама, без ніякої сторонньої допомоги. Хворію, у мене високий тиск 200/140, може статися крововилив. Працюю, але часто йти на лікарняний не можу, — поділилась Галина Володимирівна.

– Чула від людей, що при наявності 30 років страхового стажу людина має право отримати мінімальну пенсію. Але у ПФУ я отримала лише відмову, працівники грублять, розмовляють на підвищених тонах, відправляють з одного кабінету до іншого. Можливо, вони хотіли отримати хабара від мене? Але звідки кошти? Я постійно лікуюсь, приймаю крапельниці, пігулки, уколи. Була і в «прозорому офісі», та бажаної інформації не отримала. Сподіваюсь на допомогу газети.

Відповідь дали у головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

– Чинним законодавством України не передбачено достроковий вихід на пенсію жінок, за винятком тих, які відпрацювали певний період у шкідливих умовах, багатодітних матерів, матерів інвалідів з дитинства, — відзначили фахівці ПФУ. – Якщо Галина Володимирівна не належить до зазначеної категорії, підстав для призначення їй дострокової пенсії за віком немає.

Із 01.10.2011 р. були внесені зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в Україні і запроваджене поступове підвищення пенсійного віку для жінок. Так, жінки, що народилися після 1 квітня 1961 року, виходитимуть на пенсію після досягнення 60 років за наявності певної тривалості страхового стажу. Іншого законодавство не передбачає. Отримати вичерпну консультацію щодо права на призначення пенсії за віком можна за телефоном «гарячої лінії» — (0432) 26-17-14.