Величезний апарат спецсиловиків когось ловить. Але десь майже всі ці фігуранти розсмоктуються, випускаються судами під особисте зобов’язання, беруться на поруки. І потихенько більшість справ здуваються. На жаль, заброньовані та привілейовані злодії на гребують і тими ресурсами, котрі мали би піти на оборону.

Ще не розібралися зі службовцями з міноборони, через чиї фінансові махінації військо надовго залишилось без снарядів та мін, а уже рве мережі інформація про тупе велике крадівництво під час спорудження оборонних ліній для ЗСУ.

Ну, це просто якесь задзеркалля. Офіційно підтверджено, що правоохоронці відкрили низку кримінальних справ щодо компаній, які займалися будівництвом фортифікацій на Харківщині та у прикордонних регіонах.

Знову йдеться про сотні мільйонів, які українські платники податків виділили на лінію оборони, яка б мала захистити їхніх родичів у одностроях від страшної ворожої навали на фронті у Харківській області…

І це все попри те, що уже спеціально прилітають до Києва західні партнери і публічно попереджають: “Та вгамуйте, нарешті, свою корупцію, бо ж у вас війна. Наші платники податків теж уміють рахувати. І якщо звідкись надходить інформація про вкрадені десятки мільярдів західної військової допомоги, то це ж зв’язує руки на лише республіканцям…”

А вони крадуть, імітують надійні фортифікації. Бо їх не болить, мовляв: “Х… з вами. Ми ж заброньовані, і діти наші в Європі. Вже купили будинки, відкрили рахунки. В разі чого вступимо у батальйон Монако…”

Виходить, що для єдиної нації заброньовані узаконили зовсім різні правила. І уже на законодавчому рівні розділили на тих, що повинні загинути, і тих, що мають на їхніх смертях заробити капітал та далі керувати країною. Це настільки очевидно, що починає серед людей домінувати зовсім непатріотична мотивація пошвидше позбавитись українського паспорта.

Військові кажуть, що зараз на фронті найважча ситуація з самого початку повномасштабного вторгнення рашистів. І навіть це не спиняє державних крадіїв. Якщо це вже агонія, то хто нам правдиво скаже, які ж реальні перспективи у нашого суспільства в цій війні.

Якщо йдеться про винищення всіх патріотів, масове каліцтво простих роботяг, чергове збагачення кланів і замороження корупції, то вже треба радитись із носієм влади в Україні. З народом, який чомусь намагаються замордувати непомірними штрафами та засадити з одним магазином набоїв у необлаштовані шанці. Навряд чи йому такий сценарій підійде. Бо він не оптимістичний і, навряд чи переможний.

А що, коли в якийсь момент народ скаже:, "Або всі, захищаємо країну, приймаємо справедливі закони, караємо корупціонерів, або відкривайте кордони, і самі захищайте свої теплі крісла та вкрадені мільярди."?

Ми ж розуміємо, що мародерство на будівництві фортифікацій - це ще не крапка. Напевно, справедливим тепер буде за рахунок таких цинічних покидьків "будівельників" виплатити по 15 мільйонів усім родинам, котрі втратили в тих недоокопах своїх синів, дочок, чоловіків та батьків.

А після цього їхнє місце з автоматами в руках мають посісти абсолютно всі причетні до цих корупційних схем. І злодійкуваті воєнкоми, лікарі ВЛК, депутати з батальйону Монако, організатори незаконних схем перетину кордону, чиновники, що під час війни продовжують "модернізовувати" сільські стадіони за 20 мільйонів. Аж до голови ТГ та сільського старости. Інакше нічого доброго у нас не вийде.

До речі, після страшного кривавого розлучення колишньої Югославії, нова влада Хорватії прийняла політичне рішення запросити на посади суддів юристів з цивілізованих країн. І змінила увесь суддівський корпус. І в такий спосіб зламала зкорумповану систему.

Якщо у нас вже дійсно не залишилось порядних чиновників та суддів, може так само, як військових інструкторів, варто наймати європейських чиновників на відповідальну роботу на високих посадах?

Анатолій Жучинський