Історія цього американського добровольця “Правого сектора” знайома вінничанам ще з 2019 року. У Вінницькому суді вже розглядали клопотання про екстрадиційний арешт громадянина США Ленга. Тоді його адвокати стверджували, що віддавати Крейга в США не можна, бо він воював, як доброволець на Донбасі.

У серпні 2019 року при спробі Ленга перетнути кордон з Молдовою спрацювала база Інтерполу, оскільки чоловіка оголосило в розшук ФБР. Його затримали та арештували. Згодом Вінницький міський суд звільнив з-під варти американця та призначив йому цілодобовий домашній арешт.

За пару тижнів, 8 жовтня, Вінницький апеляційний суд замінив домашній арешт на утримання під вартою. Проте, наприкінці 2019 року Крейга знову звільнили з-під варти та знову призначили домашній арешт. На цьому здебільшого судова вінницька сторінка в біографії американця закінчується. Яким чином він знову потрапив до сил оборони у 2022 році наразі нам невідомо.

Але відомо, що за цей час колишній американський морпіх встиг розлучитися з дружиною та завести собі нову родину в Україні. До речі, у США Крейг має двох маленьких дітей. І тепер ще одну в Києві.

Але вони можуть стати сиротами, бо 16 травня цього року у Києві, за рішенням про видачу на запит відповідних органів США, затримали громадянина Сполучених Штатів, якого підозрюють у вбивстві.

Зокрема, Офіс генпрокурора повідомляє: “Правоохоронні органи США розшукують його за підозрою у вчиненні низки злочинів у трьох штатах. Зокрема, у вбивстві двох осіб у Флориді”. Це трапилось у 2018 році.

Шевченківський суд Києва обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту до 14 липня. Прокурори готуються розпочати процедуру його передачі компетентним органам Сполучених Штатів.

Відомо, що у квітні 2021 року Європейський суд з прав людини повідомив Кабінету міністрів України, що заявника не можна екстрадувати під час розгляду справи в ЄСПЛ.

Однак, “9 листопада 2023 року Європейський суд з прав людини постановив, що не знайшов порушень норм Європейської конвенції з прав людини у рішенні екстрадувати підозрюваного з України до США. 8 квітня 2024 року рішення ЄСПЛ набуло статусу остаточного”.

За інформацією прокуратури, після оприлюднення рішення чоловік переховувався від правоохоронців, але 16 травня співробітники Департаменту карного розшуку Національної поліції затримали його в Шевченківському районі столиці.

Також нагадують, що підозрюваний двічі проходив військову службу в Україні: протягом 1,5 місяця у 2016 році та менш як 1 місяць у 2022-му.

З 16 березня по 29 квітня 2016 він проходив службу із випробувальним терміном як іноземний громадянин, однак за своїми морально-діловими якостями випробувальний термін не пройшов, у зв’язку з чим був звільнений з військової служби.

За інформацією, наданою стороною захисту, підозрюваний також проходив службу за контрактом з 27 липня 2022 по 21 серпня 2022 року. Звільнився за власним бажанням

Офіс генпрокурора не називає імені підозрюваного, але обставини справи вказують на громадянина США Крейга Ленга, якого раніше затримували в Україні на запит Сполучених Штатів.

Правоохоронні органи Сполучених Штатів Америки вимагають екстрадиції Крейга Ленга. Там його підозрюють у подвійному вбивстві літньої пари, щоб забрати їхні гроші для поїздки до Венесуели, щоб приєднатися до воєнізованого угрупування, яке боролося проти авторитарної влади країни.
Втім, за словами адвоката, американець відкидає обвинувачення.

Тим часом стало відомо, що американська Феміда, враховуючи нові обставини в біографії Крейга, обіцяє утриматись від винесення йому смертної кари. Чоловіка можуть засудити до пожиттєвого ув”язнення. Втім, все ще може змінитися.

Віктор Снігур