Унікальна ферма із 200 австралійських червоних раків нині живе і розмножується на звичайній кухні ветерана АТО Сергія Бондаренка.

Дорослі домашні «лобстери» виростають до 500 грамів ваги та 40 сантиметрів завдовжки… Поки що найбільший «австралієць» в акваріумі Сергія важить 121 грам і до кінця року має всі шанси потрапити на тарілку гурманів!

Цікаво, що ідея цього стартапу виникла у фронтовика ще в окопах 9-го БАТ, коли Сергій-Борода мріяв про повернення додому та початок маленького смачного бізнесу по-вінницьки.

– Для України австралійські раки відносна новинка! Бо вони дуже гарні, яскраві, смачні та швидко ростуть в домашніх умовах, — розповів Сергій. – Щоб розпочати цей міні-бізнес довелось зібрати трошки грошей та терпіння! Спершу купив в Інтернеті «тата», «маму» та ще кількох дорослих раків… І в 25-градусній водичці, на вареному горохові та риб’ячому кормі «австралійці» почали множитись… А їхніми улюбленими домівками під водою стали обрізки пластикових труб опалення, в яких вони побачили свої «хатки»… На літо мрію розширити ракову ферму і винести їх на відкрите повітря в спеціальних тазах. Але під повноцінний бізнес є лише ділянка землі, на якій ні вагончика, ні води… Тому поки що майбутні «мільйони» ростуть та повзають на кухні на радість дітям та гостям!

– Коли будемо варити першого австралійського рака?

– Восени зберу друзів, купимо пива та знімемо пробу… Адже перед тим як продавати екзотичних раків ресторанам та в Інтернеті, хочеться самому відчути їхній смак… Звісно, можна було б почекати 5 років, коли цей рак виросте до розмірів півкілограмового омара… Але терпіння, думаю, забракне! Бо всім вже хочеться їх спробувати.

– Ти даєш їм «імена»?

– Ні… Бо не хочу прив‘язуватись… Це ж не пес чи кішка. Тим більше, що по хаті й так бігають два «гавкала»…

– А якщо випустити їх в Південний Буг? Уявляєш, який би фурор наробили червоні раки на Вінниччині?

– Вони в наших річках не виживуть, бо люблять чисту і теплу воду, їдять траву та м’ясо… А від цих всіх викидів у водойми вже дітей страшно пускати купатись… Тому я планую для них новий великий акваріум, і в кінці теплого сезону запрошу на атовські раки для дегустації місцевих рестораторів…