Про це повідомляє Суспільне Вінниця.

До початку повномасштабного вторгнення директор благодійного фонду “Ш-Пак” Дмитро Степанкевич використовував безпілотники у своїй роботі. За освітою школи – інженер-землевпорядник. І тепер, щоб допомогти українським захисникам, розпочав виготовлення FPV-дронів для трьох бригад. Завдяки цьому покращується робота військових, адже вони отримують готові до польоту дрони. Це не потребує додаткових налаштувань. Дмитро Степанкевич пояснив:

«Кожен FPV чи інший дрон має свою комплектацію, як і автомобіль, і навісне обладнання. Кожен підрозділ працює зі своїм обладнанням і кожен дрон комплектується під їхні потреби у той час, у той тиждень, і на певний напрямок. Тому що є ситуація з РЕБами, зі зв’язком».

Управляти різними видами дронів навчає викладач Ярослав, відповідну сертифікацію він здобув у Польщі. «Судячи зі статистики, 30% людей, які хочуть навчатися і літати FPV-дроном, не можуть цього зробити. Чому? Вестибулярний апарат не дозволяє витримувати перевантажень. Через те, що екрани до очей дуже близько знаходяться, людина втрачає контроль в просторі», – зазначив він.

Саме тому навчання в Школі пілотів дронів починається з перевірки стану здоров’я людини. Із використанням спеціальних окулярів, що підключають до комп’ютера, учасники спершу літають на симуляторі приблизно 30-40 годин. Якщо здоров’я дозволяє витримувати навантаження для керування безпілотником, то починають практичні заняття на аеродромі.

До занять долучилася і викладачка Барського фахового коледжу транспорту і будівництва Світлана Казьмірук. Жінка пояснила:

«У мене сім’я військових: два сини на війні, чоловік. З 2014 року я там буваю, як волонтер. І бачу, що такі вміння можуть знадобитися. Якщо буде треба, я готова туди їхати, залишитися і працювати з дронами».

Школа почала роботу пів року тому. За цей час її відвідали 7 людей – переважно військові. За словами директора, охочі навчатися – ті, кому це необхідно для роботи.