У тренінговому центрі поліції Вінниччини є дві дівчини — бойові інструктори — Ольга та її колега.

– Коли досвідчені чоловіки — оперативники, спецпризначенці, які набагато старші за віком, пройшли вогонь і воду, затримували за життя сотні злочинців, бачать дівчину-викладача, спочатку можуть ставитись навіть по-батьківськи! — посміхається капрал Ольга Джус. — Але коли бачать, як я нарівні із ними віджимаюсь, бігаю, стріляю — тоді для них не «дочка», а колега, бойовий правоохоронець! І коли ти віджимаєшся 30 разів, а комусь з чоловіків це важко — їх неабияк стимулює! На заняттях із фізичної чи спецпідготовки колеги та наші слухачі часто просять — давай виконувати вправи із нами! Залюбки!

Вправу зі зброєю я виконала на «відмінно». За сім секунд треба дістати пістолет із застібнутої кобури, дослати набій і провести постріл та вразити мішень! У десяточку!

– Яку саме дисципліну викладаєте?

– Основи самозахисту, спеціальні прийоми, застосування поліцейських заходів примусу та спецзасобів, вогнепальної зброї. Проходила спеціальні курси у канадських інструкторів поліції з їхньої місії в Україні з підготовки інструкторів із особистої безпеки. Проходила й тренінги із тактичної медицини. У «бойових умовах». Ми вчились надавати першу долікарську допомогу, коли хмари диму, крики, гуркіт пострілів, хай і холостих. Загартування не лише тіла, а й духу. Й, звісно, сам розумієш, як тобі це може знадобитись в житті.

– Щось нове та цікаве вдалось дізнатись у канадських «копів»?

– У канадських колег є схеми ситуації. Наприклад, людина хуліганить на вулиці… І як в рамках закону та повноважень обов’язково повинен діяти правоохоронець. Бійка, стрілянина, родинна сварка, пожежа, надзвичайна ситуація… Різні алгоритми. І перше правило — вплинути на людину словом, умовити не чинити протиправні дії. На жаль, слова не часто діють. Життя інколи підносить такі сюрпризи, що їх немає у схемах. Цьому й вчимо наших слухачів. І часто ті ж досвідчені, старші за віком колеги зізнаються, що вперше отримують такі знання, і навіть жалкують, чого ж їх не навчали цьому раніше…

– Як Ви стали правоохоронцем? Чи хтось із Ваших рідних й близьких служить?

– Мрія дитинства. Ще у школі займалась легкою атлетикою та гімнастикою. Навчалась на слідчого у національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого. І ось поліцейська реформа! Без вагань прийшла з міліції до поліції! Тести, навчання. І вже сама вчу колег!

Мої батьки не правоохоронці. Брат закінчив у Вінниці училище цивільного захисту та профільний університет, рятувальник у Чечельнику. Люди у погонах у нашій родині є!

– А якому стилю у одязі надає перевагу інструктор Ольга? «Мілітарі» чи сукні, каблуки?

– У суворій чорній формі та берцях я ходжу на службі. А у вільний час та на відпочинку, звісно, елегантні сукні та туфлі на каблуках. Я ж, перш за все, дівчина!