Ірина Дмитрівна презентувала монографію «Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті», у якій проаналізоване сучасне українське мовно-суспільне явище англобарбаризації (засилля) в соціокультурному контексті, з’ясовано запозичення крізь призму культурно-мовної національної ідентичності.

Також вперше в історії лінгвістики автори запропонували унікальні графічні зображення англізмів як коди їхніх значень із супровідним філософським контекстом. Авторка каже, що це не просто словник, це історія життя слова в англійській та українській мовах.

У книзі автори представили сотню поширених нині англізмів та дібрали до них українські відповідники.

Ірина Фаріон у звичній для себе легкій та дохідливій манері розповіла про концепцію книги, прокоментувала її складні моменти філологічного змісту.

Її виступ був щедро «приправлений» влучними цитуваннями українських та зарубіжних класиків, ідеологічними міркуваннями, пекучими фактами із власного життєвого досвіду. Влучно були проаналізовані шляхи виходу із зазначеної кричущої ситуації через освітній процес в Україні та суспільно-політичному просторі, предметно визначено роль держави у зазначеному процесі.

Фрагменти та яскраві ілюстрації з вищезазначеної книги демонструвались учасникам зустрічі на екрані.

Такі інтелектуальні зустрічі і розмови, як ця, що відбулась на презентації монографії «Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті», є і цікавими, і потрібними, а особливо, для молоді та освітян у контексті виконання державної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді України до 2025 року. Вони дарують розкіш спілкування і взаємодію, які обов'язково дадуть позитивний результат.

На завершення учасники зустрічі поставили цікаві запитання, на які отримали ґрунтовні відповіді. У тому числі щодо судилища над Іриною Фаріон, яке вона охарактеризувала як політичне замовлення з боку прорашистських сил в Україні за її послідовну роботу щодо творення Української незалежної національної держави.

У зазначеній зустрічі взяв участь та виступив завідувач відділу українознавства КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Володимир Лазаренко, який у своєму виступі зосередився на проблематиці впровадження україно-цетричної ідеологеми в освітньому процесі Вінниччини.

Ірина Фарін подякувала організаторам зустрічі за її перебування у Погребищі та Вінниці, акцентувавши увагу, що витоки річки Рось та перебування у музеї Симона Петлюри додали їй наснаги для подальшої праці щодо утвердження та розвитку нашої української держави.

Після зустрічі з Іриною Фаріон відбувся аукціон продажу книг авторки, кошти з якого будуть використані для ЗСУ.