Оцініть хоча б контраст між примітивним будинком «Укртелекому» і сусідніми Мурами, костелом Діви Марії Ангельської, Преображенським собором… Якщо Європа трепетно зберігає старовину, наприклад, в містах залишають частину древніх стін поряд з новобудовами чи бережно пересаджують вікові дерева, які ростуть на майбутній трасі, — то у нас від багатьох гарних дореволюційних будинків є, в кращому випадку, тільки фотографії. А ті будівлі, що залишились, зачасту спотворені добудовами-перебудовами, частково зруйновані, поділені між кількома господарями тощо.

Ще з 2011-го року у Вінниці діє програма реставрації пам’яток архітектури. Дещо було зроблено, правда, лише у межах міського бюджету та інших джерел фінансування. Тепер, згідно з планом, затвердженим міськрадою, за реставрацію візьмуться серйозно. Протягом трьох наступних років — у 2018-2020-му — відновлять дев’ять найгарніших споруд у центрі міста.

Це особняк капітана Четкова по вул. Пушкіна, де знаходиться департамент архітектури і містобудування; особняк Длуголенського по вул. Магістратській (дитяча художня школа); особняк Львовича по вул. Петлюри (телерадіокомпанія «Вінтера»); три приміщення по Соборній: міська дума (Торгово-промислова палата, раніше цукротрест), готель «Франсуа», Вінницький технічний ліцей; багатостраждальний Літній театр у Центральному парку, який вже два десятиліття стоїть пусткою; садиба Коцюбинських (музей Михайла Коцюбинського); будинок окружного суду по вул. Грушевського, спроектований Григорієм Артиновим (Вінницький міський суд).

На ці реставраційні роботи виділено 24, 5 млн грн.

Як повідомила Оксана Горбань, начальник відділу культурної спадщини департаменту архітектури міськради, дев’ять будинків — це тільки початок великої роботи. У Вінниці зареєстровано 120 пам’яток архітектури, з них половина потребує першочергового ремонту і реставрації.

На 2018 рік запланована робота з чотирма об’єктами. Триває розробка проектної документації на Літній театр, технічний ліцей, особняк Льовича. А в готелі «Франсуа» цієї весни вже почнеться реставрація фасаду.