Що треба робити, щоб виростити соковиті і великі — до 1 кг! — виноградні грона? Радить досвідчений вінницький виноградар Віктор Янович.

– Кінець зими — дуже відповідальний час! З початком потепління, якщо дозволяє погода, можна відкрити з торців тунельки, в яких зимувала лоза, щоб вона провітрювалась, щоб не було запрівання, — розповів Віктор Пахомович Янович. — З давніх-давен на Вінниччині, в південних районах, вирощували в основному технічні сорти винограду. Але з часом в нашій області почали культивувати і столовий виноград, до цього доклали рук відомі селекціонери Ключніков, Крайнов, Капелюшний, Загорулько та багато інших.

Пораджу тим, хто хоче мати високопродуктивний виноградник у власному дворі, такі сорти: Восторг, Аркадія, Лора, Талісман, Надія Азос, так звану трійку Крайнева — Віктор, Преображення, Ювілей Новочеркаська, далі Геліос, Граф Монте-Крісто, Нізіна, Благовест, Юліан, Вальок, Велес, Мускат Криулянський, Новий подарунок Запоріжжя, кишмишеві — Столітник, Афродіта, Знахідка, Дубівський рожевий… Всі сорти неможливо перерахувати! Вони крупноплідні, з найвищими смаковими якостями, з підвищеною стійкістю до захворювань і морозів. Вони ростуть на альтанках, на звичайних шпалерах, родять з липня до жовтня, деякі з них зберігаються до Нового року.

На знімку представлений прекрасний сорт «Насолода» — надраннього достигання, двостатевий, без горошіння, сильнорослий, крупноплідний, мускатний, його вегетаційний період 100-105 днів. А у «Муската Криулянського» морозостійкість до -26 градусів Цельсія, ягоди можуть висіти до заморозків, грона вагою до 1 кг. Це один з моїх найулюбленіших елітних сортів.

Взагалі вирощування районованого на Вінниччині винограду — справа відповідальна, адже є багато сортів, якими просто не треба засмічувати наші виноградники.

Віктор Пахомович Янович завжди готовий допомогти порадою за тел. 097 477 35 80.

Фото Олексія БОЙКА