У Вінниці на Замості відкрили другу в країні пекарню, де працюють люди із ментальною інвалідністю — аутизмом, синдромом Дауна та порушеннями розумового розвитку. Особливі кухарі готують смачні та ароматні кекси із натуральних продуктів – шоколадно-бананові, лимонні, злакові та з ізюмом. Такі коштують у середньому 120-150 гривень.

Власник пекарні, 21-річний киянин Владислав Малащенко, розповідає, що після училищ та інтернатів люди, які мають вроджені вади здоров’я, не знають, що робити далі, чим займатися. На роботу їх не беруть, вони нікому не потрібні. Ми майже не зустрічаємо їх в повсякденному житті, бо вони сидять вдома.

Хлопець задумав започаткувати щось своє. Спершу взявся за деревообробну справу, та ледь не відрізав собі руку. Через те вирішив, що треба вчитися на пекаря. Хлопець виграв грант для відкриття пекарні у бізнес-школі Startup Ukraine. Першу відкрив у Києві. А днями — вже у Вінниці.

– Пекарня — це трудотерапія. Працівники заповнюють форму тістом, заносять її у піч, а через годину це вже готовий кекс, який можна з’їсти. Це вау-ефект, і він лікує. Тут нескладно працювати, плюс можна робити все, що завгодно, — каже Владислав Малащенко. — Я вибрав кекси, оскільки кексів в Україні мало. І ми печемо дійсно круті кекси. Це не лікувальний заклад. В першу чергу, це бізнес.

Ми не сидимо на грантах. У нас був один краудфандінг, на якому ми зібрали грошей, щоб купити новий холодильник і піч. Це була разова допомога від людей, а далі — все самі. Слоган нашої пекарні: «Good bread from good people Vinnitsa», тобто «Хороший хліб від хороших людей з Вінниці». У команді – четверо: три жінки і чоловік. Надалі плануємо залучити до роботи ще більше людей з ментальною інвалідністю і розширити асортимент пекарні. А взагалі моя мета — створити 100 тисяч робочих місць по всій Україні.

Віталіна Володимирова