Вже мовчу про страх. Продажні ментяри продовжують кришувати незаконні кар”єри, заправки та МАФи на Вінниччині та й в інших областях України, куплені прокурори відмазують їх, а торговці законом спускають у судах справи по тормозах.

Їхній патронат у Києві в особі нардепів, міністерських та “офісних” вже відверто плює в обличчя всьому народу, прикриваючи найбруднішій бізнес, зокрема і колцентри на зонах. Звісно, їм дуже хочеться цю лафу зберегти, щоб і віли за кордоном, і дорогущі іномарки і яхти – за народний рахунок. Але, невже не доходить, що на тлі несправедливої мобілізації, разючого контрасту в доходах народу та його “слуг”, кожен наступний випадок великої відкритої корупції може вбити українську незалежність?

І не руками московськиї терористів, а безкарністю та “бикуванням” у вищих ешелонах української влади, що успішно передається на місця. І збурює народ.

Просто ошелешив від повідомлення про те, що з екс-голови Верховного Суду Князєва, якому максимально зменшили суму застави, і який сидить під домашнім арештом, зняли ще й електронний браслет.

Нагадаю, що цього служителя української Феміди найвищого рангу, НАБУ викрило на отриманні хабаря в розмірі 2,7 мільйона доларів. За ці гроші голова Верховного суду мав закрити справи олігарха Жеваго, кортий через свій банк “Фінанси та кредит” обікрав сотні тисяч українців на астрономічні суми. А потім успішно сховася в Альпах на дорогущих гірськолижних курортах.

І, якби корупційна афера Князєва вигоріла, виправданий олігарх спокійно повернувся би в Україну і далі показував дулі нахально кинутим вкладникам, створював нові вишукані схеми незаконного збагачення.

Найцікавіше у цій божевільній історії – причина, через яку Вищий антикорупційний суд рирішив зняти з екс-голови ВС елктронний браслет. Через алергію, яка може бути у Князєва на цей предмет. Крім того, вдома у нього по кілька годин не буває світла, тому браслет неефективний.

Вдома, може, й не буває. Але виявити людину по браслету можна було в будь-якому місці. Тепер це неможливо. І хто тепер скаже, що у нас не існує потужної суддівської мафії, яка просто не могла не пролізти у ВАКС?

А тепер запитання, яке, напевно, кожен свідомий українець, цивільний чи військовий, хотів би задати суддям Вищого антикорупційного суду: “Ви в якій країні живете? А хіба хтось запитує у мобілізованих простих дядьків на фронті чи є у них алергія на бронежилет, свист куль над головою, кіптяву чи багнюку? Хіба запитують, чи комфортно їм без світла, теплого домашнього ліжка та елементарних умов існування, чи застужувати яйці у крижаній воді?

А може хтось запитає в українських пенсіонерів, чи немає в них алергії на смердючі обрізки нашпигованих всілякою гидотою курей та сосисок? Навіть можна вибірково провести опитування серед тих, що відкладали на старість у банку “Фінанси та кредит”

Думаю, що ця ситуація відома найвищому керівництву держави, і що окремі дійові особи з владного Олімпу в темі. Тільки не розумію: це лише заради власного збагачення, чи для того, щоб сколихнути народ на внутрішнє протистояння і допомогти окупантам?

Стосовно браку політичної волі, про який вже втомилися вказувати в антикорупційних доповідях у сенаті США, то тут можна згадати дуже показовий “правовий фінт” з колишнім одеськми воєнкомом Борисовим.

Персонаж дуже відомий. Власне, він став символом корупції в українських ТЦК СП. Це саме завдяки таким сотні тисяч військовозовов”язаних українськиї чоловіків на початку війни з “білими квитками” на дорогих іномарках рванули в Європу. Тепер притиснуло так, що треба закривати підприємства, бо немає кому і воювати, і працювати.

І що ж стосовно справи Борисова, котрий заробив на цьому мільйони доларів? Схема подібна: спочатку зменшується сума застави, а коли її вносять, підозрюваного випускають. При цьому розуміючи, що він уже спланував схему втечі за кордон, куди вже переведено кримінальні статки. І пох…р Україна, ЗСУ, економіка та лозунг “Єдиний народ”.

Отже, за Борисова було внесено заставу у розмірі 12 млн гривень за попереднім обвинуваченням. І чоловік уже, фактично, вийшов на свободу. Шоправда, на виході його знову затримало ДБР. Причиною повторного затримання стало те, що до Бюро таки надійшла інформація стосовно планів фігуранта справи виїхати за кордон після внесення застави та переховуватися там.

Екс-воєнкому оголосили нову підозру в організації легалізації незаконних доходів на суму у понад 142 млн гривень. Але для чого такі складні схеми, дивується народ, не поділили грошей?

Бо, якщо родина Борисова придбала в Іспанії під час повномасштабної війни розкішну вілу вартістю понад 3 млн євро, офісне приміщення, та новий Mercedes Gelendvagen, знайшлися і гроші на суддів.

Особливо, коли зважити на те, що в квітні 2024 року ДБР завершило розслідування кримінального провадження щодо незаконного збагачення колишнього начальника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова.

Один з європейських лідерів якось застеріг, що люди в багатьох ераїнах просто не уявляють собі масштабів війни в Україні. Вони, певно і не уявляють собі масштабів української коруції. Хоча посадовців це уже насторожує. Не так давно у конфіденційній, але несекретній і досі актуальній версії довгострокового плану США вказується, що “корупція може змусити західних союзників відмовитись від боротьби України з російським вторгнення. І що Київ не може відкладати боротьбу з корупцією.
Бо корупція на високому рівні може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду воєнного часу”.

Здається, вже підірвала. І свідчення тому провалений контрнаступ, посилення рашистської агресії та сотні тисяч загиблих без вчасної західної допомоги вмотивованих захисників та захисниць української суверенності.

На жаль, складається враження що у вищого керівництва держави вистачає політичної волі лише на те, щоб виловити і відправити на фронт усіх простих роботяг, хто не зміг відкупитися у борисових. І байдуже скільки з них помре у ТЦК, чи під час вишколу, або втопиться в Тисі.

Тому народу України дуже хочеться знати хто конкретно думає про майбутнє цієї, дай Боже, збереженої країни. Як влада розуміє термін “политична воля на боротьбу з корупцією” і чого у зв”язку із цим вартують її обіцянки та дії?

Це і наша країна, панове заброньовані. Нагадую, якщо ви вирішили накласти монополію на владу.

Анатолій Жучинський,
Заслужений журналіст України