Чи ховає ухилянтів у ліцеї його директор, чому у ліцеї №4 за останні два роки звільнились багато працівників, а прийшли на роботу чоловіки призовного віку та отримали бронь?

– Я вчитель вищої категорії, методист, 27 років від­працювала у Вінницькому ліцеї №4, – пові­до­ми­ла у редакції вінничанка Марина Уровська. – Але у цьому році директорка ліцею Ольга Важова безпідставно вирішила звільнити мене з займаної по­са­ди вчителя фізкультури і провести на від­по­чинок.

У 2023 році я, як і решта пенсіонерів, під тиском директорки написала заяву про неповне навантаження. Заява була сформульована її юристом так, щоб мотивувати своє небажання надавати працюючим пенсіонерам повне навантаження і примушувати людей звільнятися. Є підозра, що у заклад набирають тих, хто хоче уникнути мобілізації.

Вважаю, що директорка не враховує інтереси учнів, які мають право навчатися у досвідчених педагогів.

У 2024-му Важова повідомила ме­ні в особистій бесіді, що не має наміру продовжувати зі мною трудовий договір. Але законодавством були відновлені права вчителів-пенсіонерів на безстроковий договір! А на 2024-2025 навчальний рік мені взагалі відмовлено у навантаженні, а мої години виставлено на вакансію. Вважаю, що директорка цілеспрямовано «виживає» членів педагогічного колективу, які десятиліттями працювали у ліцеї №4. Це так «оно­влюється» колектив під час вій­ни, коли не вистачає фахівців в освіті?

Марина Уровська

Зокрема у 2022-му було призначено на посаду вчителя фіз­ку­льтури з повним навантаженням студентку педколеджу. А я, маючи відповідні сертифікати на викладання в класах НУШ, знаходжуся на неповному навантаженні.

У березні 2022-го Важова стала директоркою ліцею №4. І прийняла на посаду вчителя фізкультури на 0,5 ставки тренера з фітнес-клубу (кажуть, що він тренер її та доньок). А коли була оприлюднена інформація, що вчителі закладів освіти, які мають не менше 0,75 ставки, не підлягають мобілізації, цього тренера було переведено на 18 годин (повна ставка). А ще з 01.04.24 вчителем фізкультури на 0,75 ставки призначають за сумісництвом педагога, який за основним місцем роботи працює у ВНТУ.

На мою думку, на кафедрі фізкультури і у закладі в цілому відпрацьована схема по «допомозі» чоловікам, які уникають мобілізації, — за рахунок скорочення і звільнення педагогів-жінок. У 2022-му році вчителем із захисту Вітчизни прийняли нову людину. Новопризначений виявився колаборантом, який умисно поширював у соцмережі матеріали антиукраїнського спрямування.

Звертаю увагу! З моменту призначення Важової на посаду директорки були створені такі умови для сталого педагогічного колективу КЗ «ВЛ №4», що педагоги та робітники закладу були змушені звільнятися і переходити до інших закладів, де їх із задоволенням прийняли як висококваліфікованих спеціа­лістів. У 2022-2023 р.р. звільнилося 27 вчителів — робітників закладу. У 2023-2024 було звільнено 18 осіб. Це неприпустимо у такий важкий для України час!

У КЗ «ВЛ №4» панує авторитарний і одноосібний стиль керівництва: не обговорювався з вчителями новий Колективний договір; розподіл годин по кафедрах здійснюють виключно директор і завуч старших класів; у старших класах викладають молоді вчителі, які не мають вищої категорії, в той час як вчителі-методисти з вищою категорією викладають в середній школі; нераціонально проводиться розподіл викладання, не враховується принцип наступності, що призводить до перебування вчителів у закладі до 12 год.; при розподілі навантажень не дотримується принцип рівності, а віддається перевага «наближеному» оточенню. «Оточення» має 26-28 год., а основний колектив ледь має 18 год.; на вільні години, які можна було б запропонувати педагогічним працівникам школи, на роботу наймаються неспеціалісти з навантаженням 3-5 годин (наприклад, викладач медицини в 10-11 кл., що працює лаборантом на кафедрі у ВНМУ); з 2022 року було ліквідовано дві учнівські роздягальні, діти роздягаються в кабінетах, формально роздягальнею вважається приміщення шкільного укриття; у 2024 році педагогів позбавили вчительської кімнати.

Я публічно намагаюсь захистити мої права працюючого пенсіонера, який бажає працювати в освіті та приносити користь своїй державі!

Марина Уровська підкреслила, що у її педагогічному доробку є участь у конкурсі «Кращий учитель року», де отримала відзнаку «Вчитель — новатор». Участь у конкурсах, де вона посідала І місце по місту та області. Працює з інклюзивними діть­ми за програмою реабілітації з лікувальної гімнастики.

– Довгий час веду спортивну секцію з баскетболу, команда якої неодноразово займала призові місця в міській спартакіаді. Тривалий час співпрацювала з Вінницькою академією неперервної освіти, ділилася власним досвідом, проводила майстер-класи та відкриті уроки для вчителів міста та області.

Ось як прокоментувала звер­нення до редакції М.Уров­ської директорка лі­цею Ольга Важова:

– За 2 роки не було звернень в адміністрацію ліцею щодо порушення права на працю від Уровської. Трудові відносини з нею не припинено, звільнення з займаної посади не ініційовано. Їй повідомили, що ліцей може з нею продовжити трудовий договір на безстроковий термін з неповним навантаженням за умови надання відповідної заяви. Однак станом на 21.05.24 заяви про намір продовжити працювати від Уровської не надходило. Взагалі Він­ницький ліцей № 4 шанобливо ставиться до досвіду та досягнень вчительки. Але об’єк­тивність вимагає зазначити помилки у її роботі: не забезпечена участь спортивної команди ліцею у змаганні з баскетболу; в анкетах учні пишуть: «мене принижували, вчителька фіз­культури постійно може кричати»; зафіксовані порушення трудової дисципліни, невиконання посадових обов’язків тощо.

Ольга Важова

Накази адміністрації Уровська не оскаржувала. Заперечень щодо переведення на посаду за строковим трудовим договором від неї не надходило. Її голослівне твердження «скоріше мав на меті зібрати згоду на неповне навантаження» не має правового підґрунтя, як і слова про намір розірвати трудовий договір. Уровська мала більше, ніж 18 годин.

Твердження про надумане «виживання» колективу повністю спростовується успіхами ліцею в умовах воєнного стану. Ліцей здобув «золото» у ХV Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті», «срібло» на XIV виставці. Має 10 місце у рейтингу «Найкращі загальноосвітні навчальні заклади Вінниці в рейтингу шкіл України за результатами НМТ 2023 року». Здобув перемогу в конкурсі «Разом стійкіші»...

На кафедру фізкультури дійсно прийнято молоду спеціалістку з неповним навантаженням. Вона закінчила Вінницький гуманітарний педколедж, спеціалізація «Фізична культура», пройшла курсову перепідготовку, має сертифікати. Інший спеціаліст прийнятий на посаду «учитель фізкультури» з повним тижневим навантаженням. Жодних зауважень з боку адміністрації, колег, батьків, учнів на цього вчителя не надходило, він офіційно проходив атестацію. Перевірялися його уроки та позакласні заходи, про що свідчать записи у книгах внутрішньошкільного контролю. Цей учитель пройшов курси підвищення кваліфікації у Вінницькій академії безперервної освіти, отримав відповідні сертифікати. Крім того, прийняли вчителя з предмета «Захист України» у січні 2023-го і звільнили у травні 2023-го. Щодо звинувачень у колабораціонізмі, то тут вину людини мають встановити. А ветеран армії, як і раніше, продовжує викладати «Захист України».

Інформація щодо звільнених працівників від Уровської не є правдивою. У 2022-23 р.р. звіль­нилося 28 осіб, причини — виїзд за кордон, вихід на пенсію, підвищення посад в інших закладах, декрет тощо. Але прийнято на роботу 31 особу! У 2024 році роботодавець не ініціював звіль­нення працівників, зберігав кадри.

Не раз у ліцеї №4 проводились перевірки на від­по­відність вимогам чинного законодавства. Жодних документів, які свід­чать про порушення, на адресу керівництва не надходило!

У ліцеї №4 працює 51 учитель вищої кваліфікаційної категорії, 9 учителів – І категорії, 4 педагоги – ІІ категорії та 2 педагоги є спеціалістами. Усі ці педагогічні працівники мають рівні права щодо викладання фахових предметів. Діють меморандуми про співпрацю із закладами вищої освіти.

Під час сигналу «Повітряна тривога» гардероб на прохання батьків перенесено в укриття. Для кожного класу відведено окремі місця, є всі зручності. Створено сучасний вчительський коворкінг, Інтернет, ноутбук, проєктор, мінікухня (чайник, мікрохвильовка, холодильник, кавомашина). Усі педагоги і учні працюють у комфортних умовах. Ліцей з ініціативи адміністрації активно допомагає ЗСУ. Всі вищезазначені факти є об’єктивними, чесними і підтверджені документами.

А це звернення Уровської, до речі, адресоване у різні інстанції, я вважаю суцільним наклепом на весь педколектив ліцею, який є злагодженою командою і працює задля спільної мети в складний час. Навіть якщо людина ображена, то лити бруд на колег, я вважаю, не можна.

Ірина ЗОНОВА

Від редакції. Повний текст звернення М. Уровської та відповіді «33-му» директорки ліцею №4 М.Важової:

Звертаюся до Вас з описом ситуації, яка протягом двох років відбувається в нашому закладі і порушує мої права на працю.

Я, Уровська Марина Сергіївна, вчитель вищої категорії, методист Вінницького ліцею №4, яка 27 років пропрацювала в даному закладі.

Кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів судом. Протягом двох років жодного звернення у встановленому законом порядку щодо порушення права на працю від Уровської Марини не надходило.
В цьому році директор Ольга Важова безпідставно вирішила звільнити мене з займаної посади вчителя фізкультури провести на відпочинок.

 

Трудові відносини з Уровською Мариною не припинено. Рішення про звільнення з займаної посади не ініційовано.
В 2022 році я оформила пенсію за вислугою років та продовжувала працювати на посаді вчителя фізичної культури. В моєму педагогічному доробку є участь у конкурсі «Кращий учитель року», де отримала відзнаку «Вчитель - новатор». Брала участь в конкурсі на кращий інноваційний урок з елементами футболу, в якому зайняла І місце по місту та області. Працюю з інклюзивними дітьми за програмою реабілітації з лікувальної гімнастики. Довгий час веду спортивну секцію з баскетболу, команда якої неодноразово займала призові місця в міській спартакіаді. Тривалий час співпрацювала з Вінницькою академією неперервної освіти, ділилася власним досвідом, проводила майстер-класи та відкриті уроки для вчителів міста та області.

 

КП Вінницький ліцей № 4 шанобливо ставиться до досвіду та досягнень вчительки. Одночасно об’єктивність та неупереджений розгляд звернення вимагає зазначення наступного:

28.02.2024 року Уровська Марина не виконала наказ по закладу від 09.01.2024 року №15-од, а саме: не забезпечила участь спортивної команди ліцею у змаганні з баскетболу. Команду не допустили до участі у змаганні, оскільки учителька не надала необхідні документи, своєчасно надані учнями. Про відсутність таких документів також не повідомила, що виключило можливість усунути перешкоди для участі команди ліцею. Учителька написала пояснювальну щодо зазначених обставин, в якій визнала свою провину (вх. 38 від 28.02.2024 р.). Дисциплінарне стягнення, з огляду на досвід та авторитет вчителя, не застосовано;

В рамках річного плану роботи закладу відповідно до наказу від 26.02.2024 року № 57 «Про вивчення стану викладання та рівня досягнень здобувачів освіти з фізичної культури 5-11-х класах» проведено анкетування серед учнів старшої школи, зокрема і в 10-А класі, де викладає Уровська М.С. За результатами анкетування майже 50% опитуваних наголосили, що найнеулюбленішим предметом є фізична культура. На питання «чому?» учні дали відповіді зокрема: “нічого не робимо на уроці, останній урок в розкладі, не бачу необхідності, не подобається вчитель, були випадки, коли мене принижували, вчителька постійно може кричати”;

Наказом №1-с від 29.04.2024 «Про оголошення догани Марині Уровській» учителю Уровській М. С. оголошено догану у зв’язку з порушенням трудової дисципліни, невиконання посадових обов’язків згідно п.4.5 Посадової інструкції, (застосування методів виховання, пов’язаних з фізичним чи психологічним насильством над особистістю дитини) та недотриманням статті 7 Закону України «Про освіту». Наказ у встановленому законом порядку  не оскаржено.

З 2022 року після досягнення мною пенсійного віку ситуація кардинально змінилося: спочатку вимушена була підписати строковий договір, а в 2023 році замість відновлення в правах на безстроковий договір пенсіонерам закладу директором О. Важовою було запропоновано написати заяву на неповне навантаження. Під тиском директорки була вимушена підписати заяву, хоча була прийнята на посаду вчителя фізичної культури на повну ставку. Учителька фізичної культури Уровська Марина Сергіївна призначена на посаду учителя фізичної виховання (наказ по закладу від 01.07.2011 року №2-к). Педагог 12.05.2023 року за власним бажанням написала заяву (вх. 77 від 12.05.23 р.). про переведення її на строковий трудовий договір з неповним тижневим навантаженням з 18.05.2023 року по 30.06.2024 рік (наказ по закладу №28-к від 16.05.2023 року). Розмови про учителя, як пенсіонера, не було. Дана заява жодним чином не стосувалася учителя, як до учителя пенсійного віку. Жодного психологічного утиску зі сторони директорки та адміністрації закладу, щоб шкодило виконанню професійних обов’язків учителя фізичної культури Уровської Марини Сергіївни, не відбувається. Відповідно до ст. 23 КЗпП України з Уровською Мариною Сергіївною  було укладено строковий трудовий договір на термін  з 18.05.2023р. по 30.06.2024р. (наказ по закладу №28-к від 16.05.2023 року).
Заява, яку запропонувала підписати пенсіонерам директорка була сформульована її консультуючим юристом, таким чином, щоб в майбутньому мотивувати своє небажання надавати працюючим пенсіонерам повне навантаження і примушувати людей звільнятися. Вважаю , що директорка не враховують інтереси учнів, які мають право навчатися у досвідчених педагогів, які ще залишилися в освіті. Наказ про призначення вчителем фізкультури за строковим трудовим договором  як такий, що видано на підставі заяви, написаної в силу психологічного тиску, Уровська Марина не оскаржувала. Застережень та заперечень щодо переведення на посаду за строковим трудовим договором від вчительки не надходило.
Зміст заяву чітко не визначав право поновлення вчителів – пенсіонерів працювати на безстроковій основі з повним навантаженням, а скоріше мав на меті зібрати згоду на неповне навантаження.

 

Зміст заяви про прийняття на посаду за строком трудовим договором визначається змістом норми Кодексу законів про працю України, якою врегульовано такий тип трудових правовідносин. Твердження «скоріше мав на меті зібрати згоду на неповне навантаження» містить припущення, яке не має правового підґрунтя а тому є голослівним, як і твердження про намір розірвати трудовий договір.

На початок 2023-2024 навчального року мала навантаження 12 годин (наказ по закладу від 31.08.2023 року №68-К) та гурткової роботи 2 години (наказ по закладу від 31.08.2023 року №63-К). У зв’язку з тим, що звільнився педагог фізичної культури (за сімейними обставинами) стали вакантними години, які були перерозподілені між іншими учителями кафедри. Тому відповідно до ініціативи директорки та заяв педагогічних працівників, наказу по закладу від 31.10.2023 року №101-к Уровська М.С. була довантажена 5 годинами. Відповідно Марина Сергіївна мала більше годин, ніж 18 годин. Учительці завжди йшли на зустріч, не залучали інших фахівців, пропонували їй проводити корекційні заняття з дітьми особливо освітніми потребами, за що педагогиня отримувала оплату.

У 2024 р., при попередньому розподілені навантаження, О. Важова безпідставно, не керуючись чинним законодавством, повідомила мені в особистій бесіді, що не має наміру продовжувати зі мною трудовий договір, в той час, коли законодавством були відновлені права вчителів-пенсіонерів, які мають право на безстроковий договір.

 

Наказ про попередній розподіл навантаження не є свідченням наміру припинення трудових відносин з працівником. Трудові відносини з Уровської Мариною не припинено, тому висновки про порушення трудових прав є передчасними, а наведені доводи звернення - безпідставними та такими, що не відповідають дійсним обставинам справи.
На 2024-2025 н. р. мені відмовлено в навантажені, а мої години виставлено на вакансію. З заявою щодо укладення трудового договору на наступний навчальний рік Уровська Марина не зверталася.
Звертаюся до Вас для відновлення мого законного права на продовження праці на посаді вчителя фізичної культури, якого було прийнято на посаду з повним тижневим навантаженням.

 

Права Уровської Марини на працю не порушено, а відновлення  права, у разі його порушення, здійснюється не інакше як на підставі звернення до суду у встановленому законом порядку.

14.05.2024 року адміністрація комунального закладу «Вінницький ліцей №4» поінформувала у письмовому вигляді (вих. №94 від 14.05.2024 р.) Уровську М.С. у відповідь на її звернення від 17.04.2024 року, вхідний № 94, 95, що може з нею продовжити строковий трудовий договір на безстроковий термін з неповним тижневим навантаженням за умови надання відповідної заяви. Однак, станом на 21.05.2024 року, жодної заяви про намір продовжити працювати від Уровської М.С. не надходило.

В закладі директор веде ціленаправлену роботу по «виживанню» членів педагогічного колективу, які десятиліттями працювали в закладі. Це так «оновлюється» колектив  під час війни, коли не хватає фахівців в освіті.

 

Твердження про надумане «виживання» колективу повністю спростовується успіхами ліцею, яких досягнуто в умовах «виживання»:

1.      10 місце у рейтингу «Найкращі загальноосвітні навчальні заклади Вінниці в рейтингу шкіл України за результатами НМТ 2023 року».

  1. Заклад отримав почесну відзнаку «Заклад, в якому імплементується СЕЕН».
  2. Заклад здобув Срібло на  XIV Міжнародній виставці наукових робіт 2022 «Інноватика в сучасній освіті» в номінації «Психолого-педагогічний супровід учасників освітнього процесу умовах воєнного стану» методичний посібник на тему: «Особливості організації та забезпечення психологічного та соціально-педагогічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану».
  3. Ліцей здобув Золото у  ХV Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті» в тематичній номінації «Безпечне освітнє середовище: нові виклики та сучасні рішення» методичний посібник на тему: «Формування психологічно-безпечного освітнього середовища як умови забезпечення емоційного благополуччя учнів», 2023 рік.
  4. Здобув перемогу в конкурсі проєктів «Разом стійкіші» 05.04.2024 та відкрив коворкінг «Unit.Co.Space».
  5. Заходи, які проведено у закладі разом з колективом:

Всеукраїнська Магістральна (не)конференція ЕдКемп «Освітній страйк. Виклики та точки зростання» 29.04.2023.

Відкриття Хабу доброчесності в рамках проєкту «Прозора школа» 01.04.2024 року.

  1. Створено проєкти:

«SWITLO, що реалізується Британською радою, за підтримки МОН України», «Прозора школа», «Upshift» - глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), «Інженерний тиждень», «Вивчай та розрізняй інфо-медійна нрамотність», що виконується радою міжнародних досліджень IREX, у партнерстві з МОН та Академією Української преси «Рівні можливості для всіх», що проводиться IREX за програмою «Мріємо та діємо».

Ситуація на кафедрі фізичної культури склалася таким чином:

1.                 У березні 2022, О. Важова була призначена на посаду директора. В цей час вона приймає на посаду вчителя фізкультури Кліщука Руслана на 0,5 ставки, який за основним місцем роботи по теперішній час працює у фітнес клубі та є особистим тренером О. Важової та її дочок.

2.                 У 2024 р. коли була оприлюднена інформація, що тільки вчителі закладів освіти, які мають не менше 0,75 ставки, не підлягають мобілізації.  Кліщука Руслана було переведено на 18 годин (повна ставка).

3.                 Кліщуку Р. дозволено запізнюватися на уроки, в той час як інших педагогів відмічають при вході до школи у чергового, а під час канікул додатково вимагають відмічатися у секретаря, і контролюють час перебування в закладі. Йому дозволено не приходити на уроки, адміністрація змушує вчителів кафедри здійснювати неофіційну заміну, під час якої відповідальність за здоров’я та безпеку дітей ніхто не несе. Такі дії відбуваються систематично і стосуються замін з інших предметів.

4.                  В цьому навчальному році формально  Кліщук Р. по документах пройшов атестацію. На засіданні атестаційної комісії  вчитель не був присутній разом з іншими вчителями, що атестувалися. Адміністрація не відвідала жодного уроку вчителя  в міжатестаційний період. Вчитель не представив  презентацію своєї роботи за міжатестаційний період, коли вчителі закладу звітувати протягом трьох тижнів.

5.                 Формально були проатестовані наближені до О. Важової вчителі Л. Соушко, О. Арташ, В. Захарова і два асистента вчителя з початкової школи. Вищезгадані вчителі не звітували про роботу у тій формі, яка вимагалася від всіх інших вчителів і були повідомлені, о вони атестуються лише за 2 тижні до прийняття рішення про атестацію. Всі ці вчителі є наближеними до директора особами і користуються  привілеями.

6.                 Кліщук Р.  не дотримується  навчального плану з фізичної культури, який має відповідати Державному стандарту про загальну середню освіту. На уроках хлопчики грають у футбол, а дівчата бавляться з м’ячем.

7.                 З 01.04.2024 р. вчителем фізкультури  на 0,75 ставки призначають за сумісництвом вчителя, який за основним місцем роботи працює у Винницькому політехнічному університеті, але не має наукового ступеня і може бути мобілізований.

Таким чином, на кафедрі фізичної культури і у закладі в цілому відпрацьована схема по «допомозі» чоловікам, які уникають мобілізації за рахунок скорочення, звільнення педагогів-жінок. Так мені було відмовлено у навантажені 18 год, бо була можливість приймати на роботу чоловіків на неповне навантаження.

У закладі замовчується факт прийняття на роботу у 2022 році вчителем з захисту Вітчизни Каковкіна В. С. в той час, як на 0,5 ставки на цій посаді працював і продовжує працювати до цього часу інший вчитель - кадровий військовий, полковник, який чудово виконує свої обов’язки,  має сина – учасника бойових дій, але не задовольняє директорку.

Новопризначений Каковкін В. С. по факту виявився колаборантом, який умисно, ціле направлено переслідуючи ідеологічні мотиви, достовірно знаючи про публічно-комунікативний характер соціальної мережі, публікував та схвалював, поширював матеріали антиукраїнського спрямування.

Постає питання, з якою метою було прийнято на роботу вчителем з захисту Вітчизни викладача Політехнічного університету, якого у 2023 році викрила служба СБУ, про що у газеті «33 канал» опублікована стаття Тетяни Редько про колаборатів з Вінницького ліцею № 4.

З питання ситуації на кафедрі фізичної культури необхідно зазначити наступне:

1.      Здрилюк А. прийнято на посаду учителя фізичної культури з неповним тижневим навантаженням, наказ №181-к від 31.10.2022 року «З особового складу». На той час Здрилюк А.В. закінчила комунальний заклад вищої освіти Вінницький гуманітарний педагогічний коледж та здобула кваліфікацію «спеціалізація 014.11 «Фізична культура», про що свідчить диплом молодшого спеціаліста від 30.06.2021 року Е 21 №044901 та надає право працювати на посаді учителя фізичної культури.  У 2023 році А.В. Здрилюк закінчила Вінницький гуманітарний педагогічний коледж та здобула диплом бакалавра В23 №086401 від 30.06.2023 року. У Здрилюк А.В. наявні сертифікати про проходження курсової перепідготовки, затверджені педагогічною радою закладу. Порушення щодо прийняття на роботу молодого учителя відсутні.

2.      Кліщук Р.П. був прийнятий на посаду «учитель фізичної культури» з 09.03.2022 року з повним тижневим навантаженням, наказ №22-к від 04.03.2022 року. Так як на той час у зв’язку із виїздом за межі країни звільнився учитель фізичної культури Васюта К.О., наказ №11-к від 17.02.2022 року «Про звільнення Васюти К.О». А Важова О.Й. призначена на посаду директорки закладу, наказ департаменту освіти Вінницької міської ради від 15.02.2022 року №28-к «Про призначення на посаду директора», з 12.03.2022 року.

3.      Кліщук Р.П. прийнятий на посаду «учитель фізичної культури2 з повним тижневим навантаженням, що надає право йому викладати 18 та за наявності більше годин.

4.      Жодних зауважень з боку адміністрації, колег, батьків та здобувачів освіти на учителя Кліщука Р.П. не надходило. Канікулярний період є робочим часом будь якого педагогічного працівника. Для цього ведеться обліку робочого часу, що є нормою внутрішнього розпорядку роботи закладу і надає можливість здійснювати оплату праці відповідно до тарифікації. У разі відсутності з поважних причин, що засвідчується відповідним документом, у закладі здійснюється офіційна заміна, яка фіксується у спеціальному журналі замін. Відповідно цього здійснюється оплата учителю, який здійснює заміну.

Кліщук Р.П. протягом 2022-2023 навчального року проходив атестацію педагогічних працівників, протокол №1 засідання атестаційної комісії від 20.09.2022 року, що затверджено наказом по закладу від 06.10.2022 року №230 «Про проведення атестації педагогічних працівників у 2022-2023 н.р.». В міжатестаційний період в учителя Кліщука Р.П. адміністрацією закладу та членами атестаційної комісії відвідувалися уроки та позакласні заходи з навчальних предметів, про що свідчать записи у книгах внутрішньо шкільного контролю та подані листи відвіданих уроків членами атестаційної комісії. 21, 22 лютого 2023 року відбулося розширене засідання атестаційної комісії, на якому атестуючі учителі ділилися досвідом та презентували свою роботу перед членами атестаційної комісією та головами методичних об’єднань (підтвердженням цього є розміщення інформації за таким покликання від 22.02.2023 року https://www.facebook.com/share/p/V4PUJ5jva6yYdMTK/?mibextid=WC7FNe).

5.      Протягом 2023-2024 навчального року відповідно до наказу по закладу від 09.10.2023 року №338 «Про організацію та проведення атестації педагогічних працівників» у 2024 році та протоколу засідання атестаційної комісії №1 від 09.10.2023 року учителі Соушко Л.І., Арташ О.І., Захарова В.М., Бартвіцька Л.І. (асистент учителя) підлягали атестації. Вищезазначені педагоги проводили відкриті уроки, позакласні заходи, брали участь у фахових конкурсах, проходили курсову перепідготовку, покращували матеріальну базу кабінетів (що засвідчують світлини у додатках). 28.02.2024 року відбулося засідання атестаційної комісії, протокол №4 від 28.02.2024 року,  на якому атестуючі учителі презентували свою роботу та ділилися досвідом (підтвердженням цього є розміщенням інформації за таким покликанням https://www.facebook.com/share/p/6yKFC7dUVhSC4Qi2/?mibextid=WC7FNe).

6.      Кліщук Р.П. повністю дотримується навчальному плану (затверджено календарне планування, протокол засідання методичного об’єднання кафедри фізичної культури №1 від 30.08.2023 року, №4 від 26.12.2023 року), який відповідає  Державному стандарту. У липні 2023 року та у липні 2022 року учитель Кліщук Р.П. проходив курси відповідно до програми підвищення кваліфікації учителів фізичної культури в комунальному закладі Вінницької академії безперервної освіти, про що свідчать затверджені педагогічною радою відповідні сертифікати.

7.      01.04 2024 року на вакантну посаду учителя фізичної культури з неповним тижневим навантаженням прийнятий на основне місце роботи Кулик Денис Григорович, наказ по закладу №27-к від 29.03.2024 року. Дана вакансія з’явилася у зв’язку із звільненням за згодою сторін учителя фізичної культури Мариновича Д.В., наказ по закладу №16-к від 20.02.2024 року «Про звільнення Мариновича Д.В.». Інформація про вакантну посаду було оприлюднено на офіційному сайті закладу та відповідно до цього проведено фаховий конкурс (протокол №8 від 26.03.2024 року).

Каковкін В.С. був прийнятий на посаду учителя з предмету «Захист України» 09.01.2023 року до кінця навчального 2022-2023 навчального року, наказ №3-к від 06.01.2023 року та звільнений з посади 31.05.2023 року, наказ №32-к від 31.05.2023 року по закінченню строкового трудового договору. Гамезардашвілі М.Н., про якого зазначається «кадровий військовий, полковник», продовжує працювати на посаді учителя предмету «Захист України» та має усі наявні години, відповідно навчальному плану – 9 годин.

В контексті звинувачень у колабораціонізмі, вартує уваги презумпція невинуватості, згідно з якою  особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, доки її вину не буде доведено у передбаченому порядку,  і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Звертаю Вашу увагу, що з 2022 року (з моменту призначення О. Важової на посаду директора) були створені такі умови для сталого педагогічного колективу КЗ «ВЛ №4», що педагоги та робітники закладу були змушені звільнятися і переходити до інших закладів, де їх з задоволенням прийняли, бо багато вчителів є висококваліфікованими спеціалістами.

В 2022-2023 рр. звільнилося  27 вчителів  робітників закладу.

В 2023-2024 було звільнено 18 осіб.

Це є свідченням некомпетентного, або злочинного керівництва в закладі.

Так справжні патріоти і справжні керівники своєї держави в такий важкий для країни час себе не поводять.

Питання кадрових змін потрібно розглядати у системному взаємозв’язку з умовами воєнного стану та правовими підставами для припинення трудових відносин.

В цьому контексті необхідно розмежовувати звільнення з ініціативи роботодавця та з ініціативи працівника. Так, у 2022 і 2023 роках звільнилося всього 28 людей з різних правових підстав, серед іншого: виїзд за межі країни – 6 педагогічних працівника, у зв’язку з виходом на пенсію – 8 педагогічних працівників, у зв’язку із підвищенням посад в інших освітніх закладах– 4 учителя, на підставі ст.38 КЗпПУ – 10 працівників. У 2024 році відповідно п.1 ст. 36 КЗпПУ звільнилося 2 педагоги. З огляду на наведене, звільнення працівників роботодавець не ініціював з метою збереження кадрового потенціалу в умовах воєнного стану. Інформація щодо кількості звільнених працівників від учителя Уровської є не правдивою.

 

Це зрада і факт мобінгу проти підлеглих. В ліцеї створено нестерпний моральний клімат, до  думок вчителів не прислуховується, демократичні принципи снують лише на словах. Панує авторитарний і одноосібний стиль керівництва:

-          не обговорювався з вчителями  новий Колективний договір

-          розподіл годин по кафедрах здійснює, виключно, директор і завуч старших класів.

-          в старших класах викладають молоді вчителі , які не мають вищої категорії, в той час як  вчителі – методисти з вищою категорією викладають в середній школі.

-          нераціонально проводиться розподіл викладання по паралелях, не враховується принцип наступності, що призводить до перебування вчителів у закладі до 12 годин.

-          при розподілені навантаження не дотримується принципів рівності, а віддає перевагу «наближеному, зручному» оточенню. «Оточення» має, 26-28 годин, в той час як основний колектив ледь має 18 годин.

-          на вільні години, які можна б було запропонувати педагогічним працівникам школи, на роботу наймаються неспеціалісти з навантаженням 3-5 годин (викладач медицини в 10-11 кл., яка працює лаборантом на кафедрі в Медуніверситеті).

-          з 2022 року було ліквідовано дві учнівські роздягальні, діти роздягаються в навчальних кабінетах, формально роздягальнею вважається приміщення шкільного укриття.

-          у 2024 році педагогів позбавили вчительської кімнати. Всі питання що до створення зручного освітнього середовище не обговорюються і не вирішуються з учасниками освітнього процесу.

Прошу втрутитися та захистити мої права працюючого пенсіонера, який бажає працювати в освіті  та приносити користь своїй державі.

 

Відповідно до статті 173-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення мобінг (цькування) працівника є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено адміністративну відповідальність. Відповідно факт мобінгу може бути встановлений не інакше, як у встановленому чинним законодавством порядку. Зважаючи на наведене, звинувачення у мобінгу є безпідставним та таким, що спрямований на дискредитацію керівництва ліцею.

Питання діяльності керівництва ліцею на предмет відповідності вимогам чинного законодавства було предметом перевірки уповноважених суб’єктів. Документів, які свідчать про порушення на адресу керівництва не надходило.

Педагог 12.05.2023 року за власним бажанням написала заяву (вх. 77 від 12.05.23 р.). про переведення її на строковий трудовий договір з неповним тижневим навантаженням з 18.05.2023 року по 30.06.2024 рік (наказ по закладу №28-к від 16.05.2023 року).

Ø  У закладі панує відкритість та прозорість. Усі документи, які стосуються прийняття колективних рішень висвітлюються у віртуальній вчительській та виносяться на обговорення зборів трудового колективу. Зокрема, новий колективний договір був представлений для ознайомлення педагогічним працівникам доповідачем Вітюк Р.М. та підписаний головою зборів трудового колективу Стебньовською А.В. й секретарем Тепляковою С.Ю на загальних зборах, протокол №1 від 05.01.2023 року. Відповідно до посадових інструкцій повноваження щодо розподілу тижневого навантаження є обов’язком директора. Також у розподілі годин беруть участь, відповідно до посадових обов’язків беруть участь заступники директора, які курують кафедрами. Розподіл тижневого навантаження відбувається з урахуванням наказів про прийняття на роботу про повне чи неповне тижневе навантаження та відповідно до навчального плану, затвердженого МОН України.

Ø  У закладі працює висококваліфікований педагогічний колектив, до складу якого входять 51 учитель вищої кваліфікаційної категорії, 9 учителів – І кваліфікаційної категорії, 4 педагога – ІІ кваліфікаційної категорії та 2 педагога є спеціалістами. Усі ці  педагогічні працівники мають рівні права щодо викладання фахових предметів. Підтвердженням цього є високий рівень навчальних досягнень здобувачів освіти нашого закладу.

Ø  З метою профорієнтації та тісною співпрацею з вищими навчальними закладами, про що свідчать підписані меморандуми про співпрацю між закладами, до викладання вузько профільних предметів залучено зовнішніх стейкхолдерів, які мають викладацьку освіту, зокрема викладач предмету «Захисту України» (медицина для дівчат 10-11 класів).

Ø  У 2023 році з метою зручності та безпеки здобувачів освіти під час сигналу «Повітряна тривога» гардероб за проханням батьків перенесено в укриття. Для кожного класу відведено окремі місця, у яких наявні гачки для верхнього одягу. Це дає можливість дітям при необхідності без затримок швидко спуститися в укриття, за необхідності одягнути верхній одяг. А розширення вестибюлю дає додаткову можливість у  його використанні.

Ø  У 2023 році було створено сучасний вчительський коворкінг, у якому є активна інтернет мережа, є ноутбук, проєктор, міні кухня з необхідним обладнанням (чайник, мікрохвильова піч, холодильник, кава машина) для розвантаження працівників. Даний кабінет дав можливість усім педагогам закладу розвантажитись, за необхідності попрацювати в комфортних умовах. Дане звернення я вважаю суцільним наклепом не лише на мене, як на директорку закладу, а на весь злагоджений педагогічний колектив, який є справжньою командою та плідно працює на високий результат задля спільної мети в такий складаний час. Освітній заклад з ініціативи адміністрації активно допомагає ЗСУ, зокрема:

Ø  Лютий-березень 2022 –робота  волонтерського центру в школі

Ø  13.10.2022- гуманітарна допомога для ЗСУ

Ø  26.09.2022 –допомога що дитячому інтернату в с. Стрижавка

Ø  12.09.2022 – благодійна акція «Макулатура на добро» (5000 грн)

Ø  12.09.2022 – благодійна акція «Смілива гривня»

Ø  13.05.2022 –«Замало макулатури  не буває!» (на створення тиру)

Ø  20.04.2022 -Сувеніри для воїнів світла «Ангели-охоронці»

Ø  14.11.2022-  придбання польової печі

Ø  20.01.2023 – передача індивідуальних боксів від дитини до дитини  в Балаклію

Ø  07.02.2023 - придбання генератору, мотиваційні листи

Ø  13.02.2023 -благодійна акція  для батька учениці, який знаходиться на лікуванні

Ø  17.02.2023 -благодійний ярмарок «Захисникам з любов’ю» на ЗСУ

Ø  06.03.2023 -благодійний ярмарок -5000 тисяч

Ø  13.03.2023 -тепловізор для захисників в\ч А 3028

Ø  25.03.2023- благодійний захід «Дитячий благодійний вікенд»

Ø  31.03.2023 – збір одягу для поранеих у Вінницький госпіталь

Ø  02.06.2023 – гуманітарна допомога постраждалим від підриву Каховської ГЕС Херсонської області, Голопристанський р-н, с. Кохани

Ø  01.09.2023 -Акція «Краще квітів – підримаймо ЗСУ» ( зібрали 31.041 грн – павербанки, зарядні пристрої, тактична медицина , флісові кофти)

Ø  26.09.2023 – фестиваль народної творчості «Сила в єднанні» - 14.000

Ø  05.10.2023 – збір смаколиків, консерв, чаю, кави, засобів гігієни – 14 штурмова бригада спецпризначння 5 батальону

Ø  05.10.2023 – Акція «В єднанні – ми сила!» (смаколики, білизна, одяг, військовий шпиталь.

Ø  06.10.2023 - Всеукраїнська акція «Ворогам – кришка» (зібрали  23 кг 600 г).

Ø  07.12.2023  - акція «Тепла акція» (придбано хімічні грілки для рук, ніг, тіла, теплі речі).

Ø  10.01.2024 Акція «Одна аптечка – одне життя»  на оклюзійні наліпки  - 16680 (Павло Продан).

Ø  07.02.2024 акція «Разом ми сила» ( 4000  грн. на оклюзійні наліпки, маскувальні сітки, лікувальні чаї, смаколики, ліки) (Павло Продан).

Ø  15.02.2024 _Патріотичний фестиваль ім. М.Шимка 9 ноші для 14 бригади спецпризначення «Червона калина».

Ø  Квітень – на Запоріжжя (малюнки, крашанки, смаколики).

Ø  Квітень – 2 сітки для батька учня Ситнюка (10-В клас).

Ø  Квітень – 4000 грн на зарядні пристрої.

Ø  17.05.2024 – благодійний міський ярмарок «Код нації» – 9116 грн.

Про безпідставність звинувачень та відкритість керівництва до співпраці свідчить систематичне збільшення навантаження. Так, на початок 2023-2024 навчального року мала навантаження 12 годин (наказ по закладу від 31.08.2023 року №68-К) та гурткової роботи 2 години (наказ по закладу від 31.08.2023 року №63-К). У зв’язку з тим, що звільнився педагог фізичної культури Скакун О.В. (за сімейними обставинами) стали вакантними години, які були перерозподілені між іншими учителями кафедри. Тому відповідно до ініціативи директорки та заяв педагогічних працівників, наказу по закладу від 31.10.2023 року №101-к Уровська М.С. була довантажена 5 годинами. Відповідно Марина Сергіївна мала більше годин, ніж 18 годин. Учительці завжди йшли на зустріч, не залучали інших фахівців, пропонували їй проводити корекційні заняття з дітьми особливо освітніми потребами, за що педагогиня отримувала оплату. 11.02.2024 року був виданий наказ № 24-к «Про попереднє педагогічне навантаження учителів-предметників на 2024-2025 навчальний рік». У даному наказі розподілу годин на учителя фізичної культури Уровська М.С. не значиться, оскільки питання продовження трудового договору станом на дату видання наказу не було вирішено. Відповідно до ст. 23 КЗпП України з Уровською Мариною Сергіївною  було укладено строковий трудовий договір на термін  з 18.05.2023р. по 30.06.2024р. Відповідно включення до наказу було передчасним. Заяви про намір учительки працювати й надалі не надходило як ні в усній, так і не в письмовій формах. У наказі від 11.02.2024 року №24-к «Про попереднє педагогічне навантаження учителів-предметників на 2024-2025 навчальний рік» виставлені на вакансію години жодним чином не були годинами Уровської М.С. Так як у даний період за згодою обох сторін звільнився учитель фізичної культури Маринович Д.В. (наказ по закладу №16-к від 20.02.2024 р. «Про звільнення Мариновича Д.»). Вакансія на дані години було оприлюднено на сайті закладу для проведення фахового конкурсу. 14.05.2024 року адміністрація комунального закладу «Вінницький ліцей №4» поінформувала у письмовому вигляді (вих. №94 від 14.05.2024 р.) Уровську М.С. у відповідь на її звернення від 17.04.2024 року, вхідний № 94, 95, що може з нею продовжити строковий трудовий договір на безстроковий термін з неповним тижневим навантаженням за умови надання відповідної заяви. Однак, станом на 20.05.2024 року, жодної ініціативи продовжити працювати від Уровської М.С. не надходило.

Жодного утиску та упередженого ставлення з боку адміністрації закладу на учителя фізичної культури Уровську М.С. не було, про що може, за потреби засвідчити колектив закладу. Всі вищезазначені факти є об’єктивними, чесними та підтверджені відповідними документами.