4 жовтня 2023 року в газеті «33-й канал» було опубліковано інформацію, що Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти підозрює групу керівників провідних українських вишів у плагіаті під час підготовки дисертацій на здобуття наукових ступенів.

Серед інших називалося і прізвище відомого вінничанина, доктора економічних наук Романа Борисовича Аксельрода, який займає посаду проректора з навчальної роботи та регіонального розвитку Київського національного університету будівництва і архітектури.

Відповідно до чинного законодавства, при підготовці матеріалу до друку редакція звернулась до Романа Борисовича із пропозицією прокоментувати ситуацію, яка виникла навколо його дисертації «Науково-методологічні засади управління процесами трансформації будівельних підприємств».

Тоді науковець відповів, що так справи не робляться і всьому свій час. Наразі редакції стало відомо про виграні ним суди проти рішень НАЗЯВО, якими пропонувалося позбавити його наукового ступеня ніби через виявлений плагіат:

Романе Борисовичу, то, може, цей час настав?

– Ми ж дорослі люди, і розуміємо що звинуватити людину набагато легше, ніж потім довести, що звинувачення — безпідставні. Ну, що би я тоді міг публічно заявити? Що писав цю роботу майже 8 років, і що, на мою думку, висновки Нацагенства були упереджені? Хто б мені тоді повірив? Сказали б, що я банально виправдовуюсь в якомусь порушенні.

Тому довелось піти трохи довшим шляхом. Бо мав тверду впевненість у своїй правоті. І я звернувся до суду, а це справа не одного дня.

Наразі ви вже маєте на руках остаточне рішення судових інстанцій?

– Так, після всіх необхідних експертиз із залученням спеціальних наукових комісій маю «вердикт». Мій позов проти НАЗЯВО задоволено. Нацагентство не надало достатніх доказів стосовно моїх можливих «зловживань». Власне, ця обставина і утримала їх від касації після двох програних судів — першої та другої інстанцій.

Тепер можу навіть процитувати остаточне судове рішення: «Визнати протиправним та скасувати рішення Національного агентства із забезпечення якості вищої науки, яким встановлено в захищеній на засіданні спеціалізованої вченої ради дисертації Р. Аксельрода «Науково-мотодологічні засади управління процесами трансформації будівельних під­приємств», поданої на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук, факти академічного плагіату».

Відповідно, визнається неправомірною вимога позбавити мене накового ступеня. До речі, це, звісно, дрібниця, але судовим рішенням навіть зобов’язано НАЗЯВО відшкодувати мені судові витрати. Хоча мої моральні збитки навряд чи можна буде відшкодувати.

Маєте претензії до Нац­агентства?

– Ні. Вони виконують свою роботу. Зараз такий час, країна змінюється, викорінюються зловживання у всіх сферах життя. Аби тільки це не стало способом розправи з метою посісти чиюсь посаду чи відкрити до неї доступ зацікавленим особам. Тому, на жаль, мусимо терпляче набувати практику цивілізованого методу з’ясування обставин та суті справи. Що, власне, я і вирішив продемонструвати. Це — не просто, але тільки так ми зможемо наблизитись до європейських стандартів.

Хочу пояснийти ще й таку свою мотивацію. Я все життя займався тими управлінськими процесами, які стали основою моєї дисертації. Мене знають люди, і мені дорога моя репутація. Це важливіше будь-якого вченого ступеня.

Що далі плануєте робити?

– Те, що й робив, передаватиму свій управлінський досвід молодому поколінню. Залишаюся на роботі в університеті. Готуватиму нові наукові праці, спілкуватимусь із друзями, колегами, які не засумнівалися у моїй доброчесності. Надалі допомагатиму нашим збройним силам. І дякуватиму за підтримку моїй родині.

Спілкувався
Анатолій Жучинський