Цього разу хотілось би поділитися власною думкою щодо однієї актуальної теми.

Зараз в українських соцмережах та ЗМІ активно обговорюють можливість запровадження додаткових мобілізаційних заходів. Одним із най­більш дискусійних питань є перспектива зниження призовного віку. Широкий резонанс викликала пропозиція відомого громадського активіста та вій­ськового Євгена Карася проводити мобілізацію не з 25 років, як це передбачає новий закон, а з 18. У властивій йому жор­сткій манері лідер «С14» заявив, що на військову службу треба призивати, в першу чергу, молодих українців, оскільки вони мають міц­ніше здоров’я та ще не встигли обзавестися сім’ями. На одіозного активіста одразу обрушився шквал критики з боку громадськості, яка і без цього була вкрай незадоволена посиленням мобілізації. Заява дійсно вийшла дуже провокаційною, але чи справді озвучена Карасем пропозиція позбавлена здорового глузду?

Навряд чи хтось посперечається з тим, що Україна зараз перебуває у складній ситуації, яка потребує максимальної мобілізації всіх доступних ресурсів. Очевидно також і те, що зниження призовного віку до 25 років не дозволить вирішити кадрові проблеми, що накопичилися у ЗСУ. Ар­мії життєво не­обхідне поповнення для посилення бо­єздатності та ефективного протистояння ворогові.

Якою б найсучаснішою та найдосконалішою військовою технікою та озброєнням ми не бу­ли забезпечені, все це абсолютно марно без людей. У ситуації, що склалася, мобілізація молодих чоло­віків з 18 років здається найбільш раціональним та повністю виправданим рішенням. Саме молоді люди, які є цілеспрямованими, швидко навчаються, добре розбираються у нових технологіях, повні сил, здоров'я та енергії, могли б належним чином зміцнити армію.

Не слід забувати, що до запровадження воєнного стану призов на військову службу здійснювався саме з 18 років, і ця практика існує в багатьох країнах світу. Вважається, що в цьому віці молоді люди вже здатні навчатися військовим дисциплінам та виконанню бойових завдань. До того ж, треба враховувати і той факт, що цивільна дієздатність у повному обсязі виникає саме у 18 років. Досягаючи повноліття, громадяни отримують не тільки права, а й обов'язки, серед яких захист Батьківщини, її незалежності та територіальної цілісності.

Олена, вінничанка

Від редакції. Тема дуже болюча, але не менш актуальна. Тому просимо вас, шановні читачі, ділитися своїми думками