При ньому існував православний колегіум, який заснував Петро Могила. Фактично, це був філіал Києво-Могилянської академії,- розповів настоятель обителі архімандрит ПЦУ Софроній (Чуприна).

На перших порах монастир планують облаштувати у примішенні закинутої лікарні села Іванівка Лука-Мелешківської громади за 17 кілометрів від Вінниці.

В останній день весни з благословіння Мирополита Вінницького та Барського Симеона вірні Православної церкви України зібралися на прибирання приміщення та території майбутнього Вознесенського монастиря.

На жаль, за 30 років пустки, добротна споруда лікарні сильно постраждала. А прилегла територія заросла чагарниками.

І роботи попереду дуже багато. Але очі бояться, а руки роблять, кажуть люди, які відгукнулись взяти участь у відновленні приміщення майбутньої обителі. Прийшли майже 50 цивільних та військових, вінничан і місцевих жителів.

-У такий важкий для нашого народу час багатьом потрібна духовна підтримка, реабілітація – пояснили прихожани. – Тут можна буде отримати моральну підтримку у лоні української церкви. І налаштуватися на мирне життя, бо це гарне місце дійсно лікуватиме людські душі.

Звісно, на відродження монастиря потрібні великі ресурси, але вірні ПЦУ сподіваються з Божою поміччю невдовзі відродити святиню. Підготувати територію монастиря для богослужіння планується до Вознесіння.

Ви можете долучитися до цієї благородної справи. Адже всі діючі православні монастирі на Вінниччині досі належать до промосковської УПЦ МП, яка продовжує молитися за нашого ворога і виправдовує вбивць наших дітей та батьків.

Анатолій Жучинський
Фото автора

Детальніше в наступному номері газети “33-й Канал”.