За півтора року свого існування “Етномайстерня Коло” взяла участь у багатьох обласних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких заходах.

Виставка, що відбулася 27 березня в музеї ім. М. Коцюбинського, була присвячена давнім традиціям зустрічі весни та Великодньому святу. “Сьогоднішніми піснями й танцями ми будемо закликати весну, бо всім вже важко від затяжної зими”, – сказала голова організації пані Наталя.

Перед виступом був організований майстер-клас із писанкарства Людмили Філінської. За столом зібралися багато охочих — і дітей, і дорослих, – які хотіли навчитися цікавої та старовинної традиції.

В експозиції виставки були використані старовинні речі із приватних колекцій членів ГО, самі учасниці дійства були одягнені у традиційному святковому строї с. Бондарівка, Чечельницького р-ну. В центрі залу був розміщений старовинний домотканий килим з с. Крикливець Крижопільського р-ну., на ньому — старовинний рушник з с. Клембівка Ямпільського р-ну., ще з ХІХ ст. Яскравими вкрапленнями до виставки стали вишиті весільні хусточки-нафраніци з Крижопільського р-ну., два рідкісні ткані рушники з с. Митків Гайсинського р-ну, ткані скатерки з с. Каташин, Чечельницького р-ну. та з Тернівки, Бершадського р-ну.

Виставку розпочали маленькі учасники дійства, піснею “Пташок викликаю із теплого краю”. Були запрошені також учасники фольклорного гурту “Мокоша” Вінницького училища культури і мистецтв. Гості мали нагоду взяти участь у старовинних хороводах: “Кривий танець”, “Кроковеє колесо”, “Ворота”. Пані Наталя зазначила, що такі хороводи молодь починала водити після Великодня, бо якраз тоді закінчувався Великий піст. До прикладу, “Кривий танець” показував рух і зміну дня і ночі, зими і літа, добра і зла, життя і смерті.

Наприкінці до гостей піднесли кошики із крашанками. Влаштували змагання на міцність — кожен із гостей брав собі крашанку, знаходив партнера й бився яйце об яйце. Хто вигравав, забирав потріскане яйце і йшов шукати далі учасника з цілим яйцем. Переможцем мав стати той учасник, в якого було найбільше потрісканих яєць суперників.

Були присутні багато гостей, як звичайних жителів Вінниці, так і громадських та політичних діячів. Серед них була й Ольга Георгіївна Зелінська, начальник відділу культурно-мистецьких установ. В своєму виступі вона говорила про велику цінність громадської організації як такої на Поділлі і обіцяла підтримку зі сторони управління культури. Одна із гостей, молода мати з дитиною, першою закінчила писати писанку і вийшла з такими словами: “Кожна писанка має чомусь присвячуватись. Свою я присвячую всім нашим дітям, щоб вони завжди були здорові!”.

Діана Колесник