На фото: Капличка, яку відкрив Микола Пашковський у Синарній. Саме тут люди вирішили перейти до ПЦУ

Хоч це добре, відзначають жителі Оратівської ТГ. Бо коли вирішив перейти Новоживотів, то два роки московити тягали по судах представників громади, які захотіли молитись українською та в українській церкві.

Все сталось у Синарній так.

1 червня місцевий фермер Микола Пашковський, до речі, батько керівника вінницького госпіталю Сергія, відкрив стелу на місцевому кладовищі в пам’ять про померлих та загиблих земляків. Запросили її освятити священників ПЦУ із інших парафій. Бо у селі досі був храм святого великомученика Димитрія Солунського Тульчинської єпархії Української Православної Церкви (МП).

Саме на цьому відкритті люди підняли питання, що вони не бажають через кіріла, який благословив війну проти України і заперечує її існування, молитись Богу.

Як відомо, Тульчинську єпар­хію очолює митрополит Іонафан, який судом першої інстанції засуджений до 5 років тюрми за антиукраїнську діяльність. Зараз подав апеляцію, але на суди через хворобу не з’являється.

Одразу після рішення суду митрополит Іонафан попросився на обмін до росії. До цього його та другу людину в цій єпархії єпископа Сергія Нецоя президент Зеленський позбавив громадянства України. Бо, за даними СБУ, у них вже більше 10 років є російське громадянство.

На даний час рф не виявила бажання обміняти соратника та друга патріарха РПЦ Кіріла, як він сам визнав, митрополита Іонафана на українських військовополонених.

Знаючи це, бачачи, як «москва вбиває, а потім тих, кого вбила, ще і хоронить», жителі Синарної ініціювали негайні збори села і на них вирішили одноголосно перейти до ПЦУ.

– Священник МП супротиву не чинив, ключі від храму віддав. Але на пропозицію перейти з громадою до ПЦУ відмовився. Цікаво, що на освяченні стели не була присутня староста Синарної Лариса Сігнаєвська. Але на зборах про перехід до ПЦУ підтримала рішення односельців, – діляться жителі с. Синарної.

– Тепер в одному з найстаріших храмів Оратівщини буде звучати українське слово і молитва.

Вітаю парафіян і всю громаду! Миру, злагоди, добра, Божого благословення! – повідомила Галина Лошак, голова Оратівської ТГ, яку депутати позбавили повноважень. А вона судиться за посаду, на яку її обрав народ.

Як відомо, більшість нинішнього керівництва громади є активними прихильниками Московського патріархату. Вони докладають максимум зусиль, щоб зберегти кірілівську церкву в громаді. Тому такий рішучий спротив Синарної проти МП багато про що говорить.

До речі, в той час як в.о. голови громади та її оточення із місцевого керівництва є палкими прихильниками МП, в громаді лише у одній із церков Оратова, Скоморошках, Мервені та Медівці залишаються парафії МП. Всі решта сіл вже моляться Богу в православних церквах України.

Та і там людський спротив кипить. Розповіли одну анекдотичну ситуацію.

Одна із керівників громади побоялась відкрито підти святити паску до Московського патріархату у оратівську церкву. Тому тихцем поїхала до Стадниці, до церкви УПЦ (МП), що у сусідній Тетіївській громаді на Київщині. Але «тихцем» не вийшло. Бо заблукала. І люди з подивом впізнали у ній очільницю сусідньої громади.

– Ось така дволикість у оратівських керівників. Зате народний спротив уже не зупинити, – кажуть в Оратівській ТГ.

Разом до Перемоги! Московія має бути зруйнована. І у головах наших земляків. І «рускому міру» — рашистсько-фашистській ідеології – не має бути місця ніде на українській землі.

Андрій Власенко