Учасники попгурту ABBA — Бенні Андерссон, Анні-Фрід Рейс (Лінгстад), Бьорн Ульвеус та Агнета Фельтскуг — отримали ордени Вази від короля Швеції Карла XVI Густава

Про це повідомляє Dagens Nyheter.

Шведський король Карл XVI Густав та королева Сільвія відзначили лицарськими орденами 13 діячів, серед яких четверо музикантів гурту ABBA, а також артистка Єва Рюдберг, нобелівські лауреати Сванте Паабо та Енн Л’юльє, соціальний працівник Беттан Бйовальд, менеджер бізнес-напрямку Томас Шьострем та інші.

Учасники гурту ABBA стали кавалерами I класу Королівського ордену Вази — “за видатні досягнення у шведському та міжнародному музичному житті”.

“Нагороди, які ви отримуєте сьогодні, – це подяка Швеції за ваш внесок у розвиток країни”, — сказали музикантам під час церемонії вручення відзнак.

Також цьогоріч виповнюється 50 років відтоді, як гурт ABBA переміг на “Євробаченні” з піснею Waterloo, здобувши світову популярність.

Що відомо про шведський лицарський орден

Королівський орден Вази — шведський лицарський орден, яким нагороджують громадян Швеції за заслуги перед державою та суспільством.

Орден був заснований у 1772 році королем Густавом III для увічнення імені родоначальника шведської монаршої династії Густава I Вази. Відзнака не мала обмежень за народженням чи освітою і тому її могли вручити будь-кому.

Лицарські ордени вручаються за особливі заслуги в різних сферах, таких як військова служба, державна служба, культура, наука та благодійність. Нагородження орденом шведів, які не є членами королівської родини, скасували в 1975 році. Тоді шведів вирішили не нагороджувати, щоби забезпечити рівність усіх громадян країни.