На Вінниччині подали на звільнення суддю Надію Щербу

Служительку Феміди підозрюють у винесені рішень на користь свого партнера.

5 червня суддю відсторонили від здійснення правосуддя за рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

“Суддю Піщанського районного суду Вінницької області Щербу Надію Леонідівну, відряджену до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області, тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя. Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 5 червня 2024 року”, – йдеться у повідомленні.

У Вінницькій обласній прокуратурі уточнили, що суддю Піщанського районного суду Вінницької області визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією (ч. 2 ст. 172-7 КУпАП), та накладено стягнення у виді штрафу.

Справа розглядалася за протоколом Національного агентства з питань запобігання корупції про те, що суддя впродовж 2020 – 2022 років під час розгляду кримінального провадження, в умовах реального конфлікту інтересів, прийняла процесуальні рішення на користь підсудного, з яким перебувала в позаслужбових стосунках.

"Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, відповідачка оскаржила його до Вінницького апеляційного суду, будучи вже на той час обраною на посаду голови Козятинського міськрайонного суду Вінницької області. Суд апеляційної інстанції, зваживши на доводи прокурора, постановою від 30.10.2023 відмовив апелянтці у задоволенні її скарги, а рішення суду першої інстанції про притягнення її до адміністративної відповідальності залишив без змін. Надалі обласною прокуратурою до Вищої ради правосуддя подано скаргу щодо дисциплінарного проступку судді, яка своїми діями підриває авторитет правосуддя", - йдеться у повідомленні.

5 червня Вища рада правосуддя розглянула дисциплінарну скаргу та вирішила притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності. Згідно нього винесли подання про звільнення з посади. Наразі суддю відсторонено від здійснення правосуддя.
Надія Щерба є співмешканкою Олександра Зеленька, якого звинувачують в хуліганстві, вчиненому із застосуванням вогнепальної зброї.

"Ще у 20 році пан Зеленько, перебуваючи в стані алкогольного спʼяніння, приїхав на своєму авто на непрацюючу АЗС та за допомогою вогнепальної зброї, мисливського ножа і бейсбольної біти влаштував гангстерські "розборки" з місцевими жителями. Згодом, здійснив декілька пострілів, у результаті чого спричинив тілесні ушкодження у вигляді числених вогнепальних дробових поранень обох нижніх кінцівок місцевому. Покарання ніхто й досі не отримав.