Серед них були пред­ставники Великої Британії, Латвії, Швейцарії та Словацької Республіки. Європейці висловлюють готовність підтримувати Україну у війні та мають наміри розвивати активне спів­робітництво з Вінницькою громадою у сферах, від яких залежить стабільність, добробут людей та обороноспроможність — економіка, енергетика та енергоефективність.

Посол Великої Британії перебував у Вінниці

24 травня в нашому місті перебував Посол Великої Британії Мартін Гарріс. Він назвав Вінницю жвавим та красивим містом, «яке відіграє важливу роль у протистоянні України агресії Росії та в інноваціях для майбутнього країни», — йдеться на сторінці British Embassy Kyiv у фейсбуці.

Під час зустрічі з міським головою Сергієм Моргуновим мова йшла про захист енергетичної інфраструктури регіону та під­тримку енергетичних рішень майбутнього з боку Сполученого Королівства.

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс

«Обговорили важливе питання — атака росіян на критичну інфраструктуру країни. Розуміємо масштаб наявної загрози. Тож зараз наша громада в пошуку альтернативних джерел живлення не лише для бізнесу, а й для наших багатоквартирних будинків. Велика Британія має подібний досвід. Нам було б корисно і необхідно його перейняти. З підтримкою закордонних партнерів — вистояти буде легше», — зазначив очіль­ник громади.

Аграрна про­дукція з Вінниці у Латвію

Того ж дня у Він­ниці відбувся потужний українсько-лат­війський бізнес-форум за участі представників органів міс­цевого самоврядування, бізнесу — нашого та прибалтійського, а також Державного секретаря Міністерства економіки Лат­війської Республіки Едмундса Валантіса та Надзвичайного та Повноважного Посла Лат­війської Республіки в Україні Ілгварса Клява.

Під час форуму іноземних гостей — як потенційних інвесторів — ознайомили з економічним потенціалом нашої громади та Вінницького регіону, а підприємці тим часом мали можливість ближче познайомитися та заразом знайти точки дотику для реалізації спільних проєктів. Мова йшла про взаємну торгівлю та вихід на експорт, постачання техніки та обладнання з Латвії для нашого комунального сектору тощо. Серед основних напрямів економічного співробітництва, який був би взаємовигідним обом сторонам, стала агросфера.

Представники Латвії у Вінниці

«Ця зустріч піде на користь нашим країнам. Для того, щоб економіка України могла функціонувати й приносити прибутки, Латвія може співпрацювати з українським бізнесом та підтримати його. Ми хочемо, щоб Україна швидше досягла перемоги у цій війні, і бачимо перспективи співпраці в агропромисловому секторі. Наразі перед нами стоїть завдання імпортозаміщення продукції з росії, і ми хочемо їх замінити українською продукцією», — сказав Ілгварс Кляв.

На порозі вступу України до Європейського Союзу такі зустрічі дуже важливі, переконаний Сергій Моргунов:

«Для нас дуже важливо розвивати партнерство з європейськими країнами на горизонтальному рівні. Наші латвійські друзі готові допомагати українцям не лише з гуманітарними вантажами та озброєнням для боротьби з російським окупантом, а й у розбудові економіки та залученні нових технологій, які знадобляться нам під час відбудови держави. І цей форум — тому підтвердження», — зазначив він.

Співпраця зі швейцарцями

Ще один дружній візит до Вінниці здійснила і делегація зі Швейцарської Конфедерації: Крістоф Зондереггер — програмний менеджер Державного Секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), Сільван Хунгербюлер — заступник керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні.

Вінниця майже 20 років активно співпрацює зі швейцарськими містами і завдяки цьому реалізувала чимало спільних проєктів, покликаних на вдосконалення транспортної інфраструктури, просторового розвитку та енергетичної стійкості. Цього разу під час робочої зустрічі посадовці обговорювали задуми SECO, орієн­товані на покращення енергоефективності та сталого розвитку міст.

«Ми маємо кілька проєктів, для яких шукаємо донорів. Вони стосуються покращення якості питної води, реконструкції систем теплопостачання та відбудови міського простору після перемоги у війні. Ці проєкти ми представляємо на міжнародних майданчиках у пошуках партнерів, — зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Зустріч зі швейцарцями

— Дякую уряду Швейцарської Конфедерації та SECO за під­тримку та готовність навіть в умовах війни реалізовувати проєкти в Україні та нашій громаді. Зазначу, що у перші місяці повномасштабного вторгнення Швейцарія розгорнула у Вінниці гуманітарну місію для забезпечення постраждалих міст і переселенців. Швейцарці закупили більш як 1700 тонн вантажу, і це було надзвичайно вчасно та цінно для нас. Тож сподіваємося і на подальше співробітництво».

Зустріч з бізнесменами Словаччини

Не менш цікавим видалось обговорення спільних проєктів Вінниці і з представниками бізнесу Словаччини. Йшлося про транзитний експорт української аграрної продукції через цю Республіку, який стане вигідним для України через збіль­шення валютних надходжень. А сусіди тим часом розглядають покращення логістичної інфраструктури за рахунок такої спів­праці.

Окрім того, обговорювали і перспективу розвитку телемедицини між нашими країнами, а також залучення нових технологічних рішень до систем оповіщень та акумуляторних систем для забезпечення функціоналу критичної інфраструктури в нашій громаді.

«В умовах енергетичної кризи, яку росіяни заподіяли всій Україні терористичними атаками — це дуже актуальне питання», — зауважив заступник міського голови Андрій Очеретний.