На фото: Дмитро і Сузанна

Суд у Польщі засудив до тюремного ув’язнення від 1,5 до 5 років семеро осіб, включно з колишніми поліцейськими та лікаркою, які були звинувачені після смерті громадянина України у Вроцлавському центрі допомоги особам у стані алкогольного сп’яніння

Суд визнав підсудних винними у вбивстві з необережності 25-річного Дмитра Никифоренка шляхом побиття та насильницького притискання, а у випадку з лікарем – у нереагуванні на застосування до українця таких заходів примусу.

Найсуворіші покарання – п’ять років позбавлення волі – суд виніс двом вже колишнім співробітникам поліції. Інших двох колишніх офіцерів, лікарку і двох співробітників Вроцлавського центру допомоги особам, які перебувають в стані алкогольного сп’яніння, було засуджено до тюремного ув’язнення на терміни від 1,5 до 4 років.

Дві співробітниці витверезника були виправдані.

Колишнім співробітникам поліції також заборонили займатися професійною діяльністю на строк від 4 до 10 років. Засуджені санітари витверезника не зможуть працювати на цій посаді протягом восьми років і трьох років, а лікарка – протягом п’яти років.

Засуджені також повинні виплатити батькам і нареченій загиблого по 200 000 злотих (близько 50 тисяч євро).

Батько Дмитра Никифоренка після оголошення вироку заявив, що його сина вбили, а підсудні мають бути засуджені за вбивство.

“Це має бути покарання у вигляді 25 років позбавлення волі”, – сказав він.

Дмитро, мешканець Немирівського району, що на Вінниччині.

Він знаходився на заробітках. Його безпідставно затримали та били у витверезнику.

Від чого хлопець помер.
Його наречена піддала сумніву діагноз, який поставили Дмитру. Підняла громадськість. До протестів підключились представники діаспори в Польщі, тамтешні правозахисники.

Не легко було дівчині та батькам добитись розгляду справи. Як бачите, вона тривала роки.

І ось остаточні вироки.
Може і не такі, як хотіла потерпіла сторона. Але з Дмитра зняли це тавро – помер від передозування алкоголем і т.п.

Поліція стверджувала, що чоловік агресивно поводився щодо офіцера поліції, і тому правоохоронці застосували до нього газ і наручники.

Трагедія сталася 30 липня 2021 року. Після затримання поліцією і вкрай жорстокого побиття у міському витверезнику 30 липня помер 25-річний громадянин України Дмитро Никифоренко.

Польська “Gazeta Wyborcza” знайшла записи відеоспостереження і розкрила приголомшливі деталі загибелі українця. Так, згідно з опублікованими даними, копи били Дмитра Никифоренко кулаками і кийками, застосували газ, а також душили.

Дмитро Нікіфоренко закінчив коледж у Немирові Вінницької області, звідки родом, де працював у супермаркеті. У Польщі він перебував на заробітках. До сусідньої країни, за інформацією Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych (“Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки”), українець перебрався кількома роками раніше.

У Польщі хлопець познайомився із дівчиною Сузанною, яка в інтерв’ю виданню “Телеграф”, розповіла, що Дмитро працював на будівництві і чекав на “карту поляка”. За словами дівчини, вони планували одружитися восени й залишитися у Польщі.

Дмитро на заробітки до Польщі їздив від 2017 року, бо на батьківщині не зміг знайти роботу за хорошу зарплату. У Дмитра у Польщі жодних проблем з законом чи непорозумінь не було.

За інформацією польських ЗМІ, Дмитра Никифоренка затримали, коли він повертався автобусом додому після начебто розпивання спиртних напоїв з колегами і був нібито напідпитку
Gazeta Wyborcza отримала відео з камер спостереження з витверезника у Вроцлаві і стверджує, що до українця необґрунтовано застосували насильство. Як повідомляє польське видання, українця били і душили, хоча він не поводився агресивно.

Правоохоронці сідали на чоловіка, притискали його голову до підлоги коліном, прив’язали до ліжка, били його кулаками, кийком і душили. Також на кадрах видно, як Дмитро зайшов до кімнати з характерною плямою від застосування сльозогінного газу.

Катування тривало пів години і серце Дмитра не витримало. На місце викликали лікаря, який, на жаль, вже не зміг реанімувати українця. Дмитро помер 30 липня о 23:53. Його поховали на рідній Вінниччині, у середині серпня.
Сузанна ж пояснює, що Дмитро погодився посидіти з хлопцями наприкінці зміни того вечора, бо нещодавно змінив роботу і “не хотів бути “білою вороною”.

Водночас, дівчина запевняє, що вони увесь час були на зв’язку, який перервався, коли хлопець перебував на зупинці дорогою до додому.

“Вони влаштували барбекю, смажили сосиски, трошки випили. Але ми були весь час на зв’язку, Діма не був агресивний і збирався додому спати. В останній раз, коли ми говорили, Він був на зупинці, але зв’язок перервався, і телефон більше не відповідав”, – розповіла Сузанна Водолівова
Крім того, наречена Дмитра спростовує версії поліцейських про запах алкоголю і агресивність та вказує на те, що у копів на 8 секунд відключилися нагрудні камери.

“Що весь цей час вони робили з Дімою, знають тільки вони. Затримання відбулося приблизно о 21:30, а в витверезник вони приїхали о 22:19. Деякий час Діма залишався в машині. Мені навіть здається, що Діма був без свідомості, вони його приводили до тями. У сам витверезник його ввели як злочинця, руки за головою, в наручниках. А поліцейський постійно кричав, щоб він не піднімав голову. Діма плакав, просив, щоб його відпустили. Він, напевно, навіть не розумів, що з ним відбувається, і за що?”- додала Сузанна.

Також дівчина пояснила, що Дмитру довелося захищатися у витверезнику після того, як до нього почали застосовувати насильство. Крім того, вона пригадує, що на впізнання тіла їх не впускали днями, а коли дозволили увійти, то каже, тіло коханого було настільки понівечим, що впізнати його вдалося лише за підборіддям і його широкими бровами.

Відомо, що в українця крім Сузанни залишилися мама, тато, рідний брат

Тетяна Квасюк