На заході обговорюватиметься Українська формула миру – стратегія, спрямована на завершення війни та досягнення справедливого та сталого миру для України, наголошують в партії «Слуга Народу».

Перший Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському курортному містечку Бюргеншток. Більше 90 країн вже підтвердили свою участь. Мета саміту – пошук шляхів для закінчення війни в Україні. На рівні лідерів держав буде дано старт роботі над спеціальним документом – планом досягнення миру на основі пунктів Формули миру, яку запропонував президент України Володимир Зеленський.

«Цей саміт буде першою реальною можливістю наблизити справедливий і надійний мир. Не просто якусь паузу між російськими ударами, а дійсно мир. Саме там, на саміті, ми побачимо, хто насправді у світі вірить у міжнародне право і готовий його дієво захищати», – вважає глава української держави Володимир Зеленський.

Мапа справедливого миру. Підготовка

«У нас було завдання від президента – побудувати стосунки зі всім світом, розповісти, що таке війна Росії проти України, і, безумовно, якщо не залучити на свою сторону, то щоб країни знали правду, здійснювали тиск на Росію, деякі – ізолювали Росію», – розповів глава Офісу президента Андрій Єрмак.

За його словами, Україна запропонує світові свій мирний план, щоб не розглядати мирні ініціативи інших країн з неприйнятними для нас умовами. У межах роботи щодо реалізації Формули миру відбулося десять зустрічей на рівні послів понад 80 країн, акредитованих в Україні, а також чотири зустрічі радників з питань національної безпеки, які відбулися в Копенгагені, Джидді, на Мальті та у Давосі. «Кожна така зустріч розкривала для країн зміст Формули миру. І результатом стало створення робочих груп за кожним із пунктів, до яких долучилися представники країн», – повідомив Андрій Єрмак та додав, що окремим здобутком стало залучення до роботи представників Глобального Півдня: Нігерії, Аргентини, Мексики та інших.

«Саміт миру – це такий формат, який не дозволить Путіну більше брехати. А без брехні він абсолютно ніхто», — президент України Володимир Зеленський.

Робочі групи країн працюють над тим, щоб кожен пункт Формули миру перетворився на конкретні спільні напрацювання. І на зустрічах радників на Мальті та в Давосі були презентовані такі напрацювання за кожним із 10 пунктів.

Формула миру Володимира Зеленського

Радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих (в тому числі викрадених українських дітей), виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації, фіксація закінчення війни – головні складові Формули миру Володимира Зеленського.

Очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк акцентувала, що українська Формула відрізняється від інших мирних планів та пропозицій тим, що вона не пропонує поступок щодо нашої території та не визнає окупацію:

«Україна не просто бореться за свої права. Вона пропонує шлях до миру, який може стати шансом для всього світу виправити помилки минулого та забезпечити стабільність та безпеку. Наскільки успішно це буде – залежить від єдності та рішучості міжнародної спільноти».

Три кроки назустріч миру

Володимир Зеленський зазначає, що Україна очі­кує, що на першому етапі учасники саміту разом складуть план дій щодо трьох пунктів: судноплавство, ядерна й енергетична безпека, обмін полоненими та повернення незаконно депортованих дітей: «Якщо ми вийдемо із саміту з цими трьома кроками, з погодженням у більшості країн цих позицій, це говоритиме, що далі Росія їх не блокуватиме, а ми розроблятимемо з тими чи іншими країнами на технічному рівні вже покроковий, дуже докладний план кожного із цих пунктів».

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак вважає, що війна Росії проти України торкається будь-якої людини у світі: «Тому що це про наше зерно, про екологію, про окуповану росіянами Запорізьку АЕС. І, наприклад, питання полонених – це не лише українське питання, і його неможливо розв’язати за допомогою традиційної дипломатії».

Учасники саміту

Запрошення у Швейцарію отримали президенти, прем’єр-міністри держав із усіх континентів, члени G7, G20, БРІКС. Запросили на Глобальний саміт миру ЄС, ООН, ОБСЄ та Раду Європи. Україна та Швейцарія розраховують і на присутність Папи Римського Франциска та Вселенського Патріарха Константинопольського Варфоломія. Останній, за словами Володимира Зеленського, планує взяти участь у саміті.

«Головна мета Української формули миру – об’єднати світову спільноту для примусу Росії до припинення війни», — очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Серед країн ЄС свою участь вже підтвердили Австрія, Бельгія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Греція, Іспанія, Нідерланди, Ірландія, Литва, Люксембург, Латвія, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція, Італія.

Також на саміті будуть присутні представники Норвегії, Канади, Ліхтенштейну, Албанії, Молдови, Грузії, Іс­ландії, Кабо-Верде, Пів­ніч­ної Македонії, Чілі, Японії, Південної Кореї, Індії, Кот-д’Івуару, Малаві. Більшість країн будуть представлені першими особами. На саміті будуть присутні президенти Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і Європейської Ради Шарль Мішель, також Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Крім того, в інформагенції Reuters з посиланням на американського чиновника повідомили, що делегація Сполучених Штатів також приїде на саміт у Швейцарію, але поки що невідомо, в якому складі.

«Саміт буде справді глобальним, лідери з усіх континентів будуть представлені. Багато націй, які цінують нормальне, мирне співжиття народів», – заявив президент України Володимир Зеленський.

Без Росії. Як відреагувала країна-агресорка

Як заявляють в партії «Слуга Народу», Росія участі в першому Саміті миру не братиме. Це принципова позиція. І хоча російські офіційні особи в своїй риториці демонструють байдужість, Кремль докладає максимум зусиль, аби зірвати саміт.

«У нас є інформація, дані про те, що Росія не просто хоче зірвати Саміт миру, а й має конкретний план: як це зробити, як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше», – попереджають у партії «Слуга Народу».

Втім, президент України Володимир Зеленський впевнений, що Росії нічого протиставити світовій більшості: «Попри всю путінську брехню, він залежить від оточення – у широкому сенсі цього слова. Від міжнародного оточення – теж. Ніхто у світі не зацікавлений у цій війні, крім самого агресора, і кожен це насправді розуміє. Саміт миру – це такий формат, який не дозволить Путіну більше брехати. А без брехні він абсолютно ніхто».

Ілля СМІРНОВ,
політичний аналітик