Після себе вибухи залишили не лише чимало відкритих питань, а й збитків. На їх ліквідацію уряд виділяв із державного бюджету 100 мільйонів гривень. Фінансово допомогла Вінницька міська рада та ОДА. Більшість пошкоджених будинків потребували заміни вікон та дахів.

Після вибухів минуло вже більше шести місяців. За цей час винуватців трагедії так і не знайдено. А селяни досі живуть під звуки вибухів, адже тривають підривні роботи із утилізації небезпечних снарядів. У найбільш постраждалій Павлівці залишились будинки, які потребують негайного ремонту. Неодноразово люди нарікали, що, скоріш за все, кошти, виділені на роботи, давно «списали» у кишені чиновники. Про це нашому журналісту розповідали волонтери, які допомагали мешканцям села.

Днями у Єдиному реєстрі судових рішень ми натрапили на досить цікавий документ. Там йдеться про те, що до Калинівської місцевої прокуратури звернувся народний депутат України щодо незаконного заволодіння коштами шляхом зловживання службовими особами Павлівської сільської ради та Калинівської РДА. Вони були виділені державою на відновлення пошкоджених внаслідок вибухів на складах в/ч А1119 житлових будинків.

Кримінальне провадження розпочато наприкінці лютого за фактом привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном. Такий злочин карається обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади.

Калинівський районний суд надав слідчому поліції доступ до документів, на підставі яких Калинівська райадміністрація перераховувала кошти на рахунок компанії-підрядника, яка займалась відновлюваними роботами. Ці роботи так і не були виконані — досі відсутні підвіконня та облицювальні роботи. Через це правоохоронці і розпочали кримінальне провадження…

Голова Калинівської РДА Володимир Гаврилюк прокоментував ситуацію.

– Один із мешканців Павлівки написав скаргу на ім’я народного депутата, що йому до кінця не відремонтували дім, і звинуватив чиновників у зловживанні. У свою чергу, народний обранець звернувся до прокуратури, аби перевірили дані факти. В рамках цього було відкрито кримінальне провадження. Слідчий вилучив відповідні документи для перевірки. Мені важко сказати, чи правильно вчинив народний депутат. Можливо, і вірно, бо перевірки теж повинні бути. Але із нашого боку жодних зловживань не було. Це можемо підтвердити документально.

Щодо самого заявника, то насправді на його помешкання було витрачено близько 60 тисяч гривень. Вікна вартістю 20 тисяч гривень та будівельні матеріали на 8 тисяч відшкодували. Особисто я йому привозив фарбу. Був кошторис, але вказані там роботи виконані не в повному обсязі. Вплинули погодні умови. Згідно з кошторисом, була більша сума, але оплатили 31 тисячу за фактом виконаних робіт. Не хочу казати, що все ідеально, бо ситуація не закрита. Роботи по даному будинку будуть продовжені.

А мешканці Павлівки закликають посадовців поспішити із виплатою компенсацій та завершенням ремонту. Бо після морозів весна принесе їм нові «сюрпризи» — зливи… І тоді вже буде все значно дорожче…

Віталіна Володимирова
Фото Сергія Хіміча