Наприклад, вся тусовка свого часу гриміла про те, що Ольга (з етичних міркувань ім’я змінене), «Міс Вінниця», переможниця конкурсу краси, народила Кіркорову дітей – сина та доньку. До цього вона ще за мирного часу поїхала підкоряти Москву, зайнялась модельним бізнесом. Але початкового капіталу не було.

Ось їй і запропонували за кілька сотень у.о. вигідну умову – на 9 місяців ти зникаєш, живеш на найманій замовником квартирі, ні в чому собі не відмовляєш, всюди тебе возять на машині та під охороною. А в твої обов’язки входить пройти процедуру запліднення ЕКО, далі виносити здорову дитину. А потім їй настільки вигідною стала ця умова, що вона погодилась ще на рік зникнути…

Ви пригадуєте, як переконливо той же Кіркоров, інші зірки, що скористались послугами сурогатних матерів, у інтерв’ю запевняли, що вони їх шантажувати не будуть і таємниці не відкриють? Бо знають: вони вже вийшли успішно заміж, чоловікам це до смерті не розкажуть…

Але так роблять багаті та знамениті, які знаходять для цього молодих, красивих, успішних… Які цей рік чи два просто викреслюють з життя – а потім злітають вже із гарними грошима… Збереження таємниці вигідне обом сторонам.

Вінниччина знає й інший випадок – Олена (з етичних міркувань назвемо її так) із Козятина взялась виносити дітей бездітній італійській парі. І виносила двійню хлопчиків. Але потім не захотіла їх віддавати. Спочатку мати доводила, що в Києві вона пройшла ЕКО, приїхала додому, почала жити і невдовзі стався викидень. А потім вже із чоловіком вона зачала цих двійнят. Далі адвокати італійців довели, що діти зачаті ЕКО з їхніх ембріонів, отже, на їхню думку, вони є батьками цих двійнят. Але мати виграла суд, бо переконала, що це її діти, нею народжені, отож вона їх не віддасть. І не віддала.

Не так давно Вінниччина стала свідком ще одного випадку. Із Росії до нас відправили дитину матері-заробітчанки. Вона від неї відмовилась. Але хлопчик народжений громадянкою України, отож і сам громадянин нашої країни. Кажуть, мати там заробляла сурогатним материнством, домовилась із однією бездітною сім’єю народити дитину, але не дотримувалась норм поведінки, прописаних в договорі. При народженні показники здоров’я дитини не задовільнили замовників, і подружжя не захотіло взяти дитину у сурогатної матері. Мати, що народила, також відмовилась від цієї дитини… І тому немовля переправили в Україну, де і всиновили.

– У Москві, як відомо, досі чимало заробітчан із сіл та районів, міста Вінниці, інших областей. До 8 млн. Тому там не одна ця Інна так заробляє, – відгукуються наші читачі.

Нещодавно в одному із районів розгорівся справжній скандал із розлученнями і т.п. серед заробітчанок, які повернулись додому…

Катерина привезла звідти за 5 років 30000 євро тяжко зароблених грошей, працюючи у теплицях. Але свекруха із сином почали їй докоряти, що ось, мовляв, Ніна заробила там до сотні, бо купила у Вінниці трикімнатну квартиру, вмеблювала її та ще й двох синів навчає у платних вузах…

Катерина зі злості і випалила:

– А ви знаєте, чим там вона заробляла? Була сурогаткою – бездітним італійцям у приватній клініці дітей виношувала і народжувала. Для більших грошей погоджувалась на двійнят. Кажуть, три по два таких народила, а, може, й більше – хто знає.

Це сенсаційне повідомлення миттю сколихнуло село в Жмеринському районі. Не розібравшись із тонкощами зачаття сурогатних дітей, Ніну почали обзивати проституткою, яка «заробила на панелі ці гроші».

Дійшло все до чоловіка, дітей. Вони влаштували скандал і… відреклись від матері. Після тривалих скандалів і розлучення Ніна знову виїхала до Італії на заробітки. І досі там…

Ми спробували запитати у спеціалістів про, так би мовити, весь процес цього незвіданого досі явища, яке прийшло й у Вінницю. У клініках, які раптово виросли вже у Вінниці, ми бачимо оголошення про пошук сурогатних матерів та батьків, що хочуть скористатись їхніми послугами. Зрозуміло, за немалі кошти.

Ось як коментують це в клініці, яка безпосередньо займається цим:

– Сурогатна мати, яка бажає виносити таку дитину, та сурогатні батьки звертаються, не знаючи один одного, до нас у клініку. Вони укладають договір, згідно з яким мати бере на себе зобов’язання виносити їм здорову дитину і віддати. Вони оплачують цей вид послуг нашій клініці. Окремо матері. Ця цифра складає приблизно 10000 євро. Крім того, батьки щомісяця оплачують харчування та проживання матері – найм квартири у Вінниці, транспортні послуги, зрозуміло, що пологи і всі необхідні процедури. Якщо сурогатна мати порушує умови договору, батьки розривають його із нею і вона зобов’язана повернути всі кошти, витрачені на це…

Наголошуємо, сурогатна мати не є біологічною матір’ю цій дитині – зачаття відбувається відбором дітородного матеріалу у батька та матері, які хочуть народити дитину, чи від донорів. Відбувається ЕКО-запліднення, і лише тоді в сурогатну матір вводиться цей ембріон для виношування. Вона лише надає послуги виношування дітей. Отож звинувачувати її у зраді чоловікові ніяк не можна. Акт із іншим чоловіком – виключений.

– Ці стосунки регулює і наказ Міністерства охорони здоров’я України №787 «Про затвердження порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в України» та ст. 281 Цивільного кодексу – «Право на життя».

Тобто – передача та зачаття таких дітей не тлумачиться як продаж, за що передбачена кримінальна відповідальність, але все, як то кажуть, має бути по добрій волі обох сторін.

Ми провели опитування: як вінничани ставляться до сурогатних матерів і такого способу заробляння грошей. Із 15 – лише двоє відповіли, що розуміють, решта – категорично виступила проти…

– У нас завжди є черга бажаючих всиновити покинутих дітей. Наприклад, від 1 до 3-х років – 16 чоловік. Від трьох -10. 650 дітей усиновлені. Не всиновлюють лише інвалідів, та й то не всіх. А що робити батькам, які ніколи не можуть мати власних дітей? — каже Тетяна Дорош, завідуюча відділом Вінницької ОДА.

– Як відбувається передача народженої дитини від сурогатної матері батькам?

– Ми не втручаємось у цей процес. До нас потрапляють вже діти із офіційною реєстрацією або офіційно оформлені відказники. Це все відбувається в стінах пологових будиків. Сімейний кодекс, зокрема ч. 2 ст. 123, засвідчує, що в разі перенесення ембріону батьками дитини є подружжя, а не сурогатна мати…

Нещодавно мати-вінничанка 56 років виносила дитину для своєї 36-річної доньки. Бо в тієї було декілька зірваних вагітностей і все закінчилось видаленням матки. Вона також за законом сурогатна матір. То що — вона жила статевим життям із зятем? Це ж абсурд! Чи, може, вона повія, як охрестили ту жінку, що виносила дітей італійцям?

Як відомо, згадки про перших наложниць – тобто сурогатних матерів – датуються ще роками задовго до нашої ери. Про це засвідчують таблички, знайдені археологами.

Про факт сурогатного материнства, щоправда, не ЕКО-запліднення, а народження від наложниці сина говорить Старий завіт Біблії: Якову першого сина Ісмаїла народила наложниця. А вже другого Бог подарував законній дружині Сарі.

Нещодавно в Козятинському районі, стало відомо про конкретну жінку, матір двійнят, яка народила дітей італійцям.

23-річна мама чотирьох дітей із Козятина Альона Самаріна наважилась стати сурогатною мамою для пари з Іспанії, яким по 41.

Спонукало жінку до цього важке фінансове становище. Хоч чоловік нашої землячки їздить на заробітки, але коштів все одно бракує для забезпечення великої родини. Подробиці цього відчайдушного кроку розповіла мама породіллі Наталія Самаріна, яка теж кілька місяців тому народила трійню…

– Донька із зятем живуть на сусідній вулиці. Ми доглядали там бабцю Зіну — мою названу хрещену матір, в якої власних діток не було. Тож вона вирішила переписати дім на мене. Та я заперечила, бо яку не яку, але маю хатинку. А ось моїй старшій доньці Альонці житло було дуже потрібне. Бабуся так і зробила. Ми її до кінця життя доглядали, зробили похорон. Тож тепер Альонка із чоловіком та чотирма дітьми мешкають окремо. Старша Наталочка ходить до першого класу, Богданчику у квітні виповниться 5 рочків, Ангелінці — 3, а Микитці виповнилось два. Про те, що Альона стане сурогатною мамою, вона повідомила перед від’їздом у Київ на запліднення. Спочатку я не розуміла вчинку доньки. Та й сама як багатодітна мама цього б не зробила, бо сильно люблю дітей. Та Альона пояснила, що йде на цей крок не від хорошого життя. Сказала, що хату їй бабця дала, а ось треба її ще облаштувати, паркан встановити, — каже Наталія Самаріна. — Донька моя все життя у бідності прожила, бо тоді була перебудова, я отримувала мінімальну зарплату. Тож тепер своїм діткам вона хоче купити кращі іграшки, одяг, мати нормальний ремонт та меблі. Аби малечі не соромно було однокласників до хати привести. Вчинок дочки я підтримала, бо зрозуміла — дійсно, де вони візьмуть ті кошти?

За словами Наталі Самаріної, емоційно на вагітність її донька налаштувала себе добре. Вела себе так, наче то не її дитина.

– Альона постійно повторювала, що вона інкубатор і не більше. А я переживала, аби не впала у депресію, аби материнські почуття у ній не прокинулись. Дітям дочки нічого не казали. Жартували, що це вона багато їсть і товстою стала. На сьомому місяці вагітності Альона поїхала у столицю. Жила в орендованій квартирі з іншими жінками. Тим часом із дітьми Альони вдома сидів зять та ми із чоловіком. Народжувала дочка у звичайному пологовому будинку шляхом кесаревого розтину. Дівчинка важила 3700 грамів. Плід великий, тож медики перестрахувались. Дитинку назвали Даніелою. За цей час Альона написала дві відмови від дитини. 20 квітня напише третю, і це дозволить парі вивезти маля в Іспанію. Поки вони в Україні, дитя годують спеціальною сумішшю. А матері, що його народила, давали таблетки та уколи, аби молоко зникло… Після пологів дочці виплатили суму, про яку домовлялись. Ні, жодних квітів не було. І подарунків теж. Бо дівчата казали, що часто іноземні пари дають додатково винагороду за дитинку. Найменше до 1000 доларів або ж дарують золото, срібло вищої якості. Але іспанці не дали. Мабуть, через те, що Альонка була вже п’ятою, яка виношувала їм первістка. Всі інші спроби були невдалими. Тож подружжя добряче витратило коштів за 8 років очікування.

Співрозмовниця додає: нині Альона вдома. Уже почала робити ремонт, купила меблі і мріє влітку малечу на море звозити. Віддушиною для жінки є рідні діти та племінники.

– А як тільки дочка бачить по телевізору новини, що десь вбили чи залишили дітей, то плаче. Каже, що у майбутньому для себе ще народить. Може, через те, що стала сурогатною мамою, у душі ще шкребе…

Тетяна Редько
Віталіна Трудько