Попри постійні застереження кібер­поліції десятки вінничан стають жертвами ме­режевих аферистів

Люди стали емоційно вразливішими через війну і стають легкою здобиччю зловмисників, котрі вже навчилися вклинюватись у свідомість українців, використовуючи дуже чутливу тему бідності. А для переконливості аферисти вигадують такі карколомні приводи, що простій пенсіонерці може видатись цілком реальною історією.

Як це трапилось із пані Юлією з Вінниці. Вона вже почала робита певні дії потайки від своїх дорослих дітей і встигла втрапити у боргову залежність на 30000 гривень. Звісно ж, таких грошей особисто пенсіонерка не має. Дітям довелося оплатити сусідам мамині фантазії.

А щоб попередити інших, вони надіслали в редакцію цього листа, який «надихнув літню людину на пошук скарбів». Цитуємо без прізвищ та координатів у мережі.

«Привіт = (прізвище користувача з Вінниці)

Я використовую перекладача, щоб ми могли краще спілкуватися.

Я шукав людину з вашим прізвищем, тому, коли я побачив ваш профіль у Facebook, я вирішив додати вас і написати вам це повідомлення, щоб побачити, як ми можемо найкраще допомогти один одному. Я пані (прізвище), офіцер банку тут, у Стамбулі, Туреччина, у (назва банку). Я вірю, що це воля Божа, щоб я зустрів вас зараз. У мене є важливе ділове обговорення, яким я хочу по­ділитися з вами, і я думаю, що ви будете зацікавлені, оскільки це стосується вашого імені/національності, і ви отримаєте від цього користь.

Покійний пан Адріан (таке ж прізвище, як у користувача з Вінниці), громадянин вашої країни, який працював із золотом тут, у Стамбулі, мав фіксований депозит у моєму банку в 2007 році на 108 календарних місяців на суму 9 500 000 доларів США (дев’ять мільйонів п’ятсот тисяч доларів США) на момент погашення цього депозиту минулого року. Адріан був серед жертв пандемії Covid19 30 квітня 2020 року в провінції Анкара в Туреччині.

Керівництво мого банку досі не знає про його смерть, я знав про це, тому що був його бухгалтером. Він не згадував жодного найближчого родича/спадкоємця під час відкриття облікового запису, не був одружений і не було знайдено жодного найближчого родича. Минулого тижня керівництво мого банку провело нараду для перевірки банків, щоб відзначити неактивні та залишені депозитні рахунки. Я знаю, що це станеться, і тому я шукав спосіб впоратися з ситуацією, тому що, якщо мій банківський менеджер дізнається про його смерть, банк перенаправить кошти для своїх керівників. Тому я не хочу, щоб це сталося. Тому, коли я побачив ваші дані, я зрадів.

Тепер я прошу вашої співпраці, щоб представити себе найближчим родичем/спадкоємцем рахунку, оскільки ви маєте таке ж прізвище та національність, як і він, і офіс банку розблокує ваш рахунок за моєї допомоги. Немає жодного ризику; трансакція буде виконана відповідно до законної домовленості, яка захистить вас від будь-якого порушення закону. Краще вимагати гроші, ніж дозволити керівництву банку розкрадати їх і ділити між собою. Я не жадібна людина, тому пропоную розділити кошти 50/50 для вас і для мене відповідно. Дайте мені знати, що ви думаєте, і, будь ласка, зберігайте цю інформацію в таємниці. Я надам вам більше деталей, коли отримаю вашу термінову відповідь на мою особисту адресу електронної пошти, наведену нижче.

(вказана адреса)

З найкращими побажаннями

Пані: (прізвище чоловіче)».

Далі особа «з банку» пропонує перерахувати їй певну суму грошей на поточні витрати, котрі гарно вписуються у цей сценарій. Так повторюється ще кілька разів з переконливими звітами про те, що справа рухається дуже успішно. А згодом «банківський працівник з турецької Анкари» зникає. І, як ви уже зрозуміли, фінал у цієї мелодрами доволі сумний.

Якщо вам надходять подібні листи, направляйте їх до редакції. Насправді, за стилем та застереженнями секретності можна здогадатися, що це афера з метою виманити у вас гроші. Втім, коли вам здається, що у вас в кишені уже лежить мільйон доларів, спробуйте у цьому засумніватися. Пригадайте приказку про безкоштовний сир. Зрештою, порадьтеся з фахівцями з кіберполіції. Ми в цьому допоможемо.

Наша електронна адреса: gazeta@33kanal.com

Анатолій Жучинський