Вони наші біль і гордість! Вінниччина прощається із загиблими на цьому тижні Героями

Екіпаж не повернувся із завдання

Вінницька громада прощалася із членом екіпажу Мі-8 Денисом Бадікою.

З початком повномасштабного російського вторгнення юний офіцер, випускник ХНУ ПС імені Івана Кожедуба, став на захист Батьківщини. Служив у лавах 16-ї окремої бригади армійської авіації «Броди». Був членом екіпажу Мі-8, який виконував бойові вильоти з ураження ворога та здійснював рейси із провізією, медикаментами, зброєю до оточених оборонців «Азовсталі», евакуйовуючи поранених. 31 березня 2022 року їхній черговий виліт завершився трагічно. Денису було лише 21…

Рашисти забрали життя такого юного Дениса

Олександр Карпусь з Майдану на фронт

Олександр відстоював демократичні цінності України на майдані Незалежності під час Революції гідності. З позивним Рок захищав її свободу у лавах добровольчого батальйону «Айдар» у зоні АТО. Воював у складі військової частини ГУР МОУ.

Навесні 2022 року на Київщині Олександр отримав важке поранення. Втім, після тривалого лікування знову повернувся у стрій. Службу продовжив у Вінницькому ОМТЦК та СП. Та, на жаль, бойові рани далися взнаки. Життя воїна обірвалося 4 червня.

Валерій Шмиголь став у стрій у перші дні війни

У 79-й окремій десантно-штурмовій Таврійській бригаді був спочатку мінометником, а після очолив взвод. Боронив Батьківщину на донецькому напрямку. 30 травня життя воїна обірвалося у 45 років… Незадовго до цього Валерій отримав відзнаку Головнокомандувача ЗСУ «Хрест хоробрих».

Анатолій Оковитий воював в АТО у 2015 році

Згодом долучився до окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Разом із побратимами тримав оборону на Донеччині. Загинув 30 травня поблизу села Первомайське Покровського району. Серце воїна припинило битися у 50 років…

Данило Похилько у 18 став Захисником

Народився він 23 грудня 2005 року на Київщині. З досягненням повноліття Данило твердо вирішим йти у військо. Ставати пліч-о-пліч зі старшим братом Олек­сієм, яким дуже пишався. У квітні був призваний на військову службу з м. Київ. Проходив військову підготовку у Великій Британії.

4 червня, у результаті мінометно-артилерійського обстрілу в районі села Соловйове Покровського району Донецької області життя солдата Данила Похилька обірвалося. Йому навіки 18…

Бершадська громада на щиті зустрічає Героїв

І знову сумна звістка про загибель захисника — Юрія Тихого, жителя села Кидрасівка. 8 червня, в районі с. Хотімля Харківської області, внаслідок обстрілу Юрій Володимирович отримав травми, несумісні з життям, та загинув.

10 червня відбулась церемонія прощання із Героєм Валерієм Ляшенком. Уся громада схиляє голови у глибокій скорботі.

9 червня громада попрощалась із 38-річним захисником — Вадимом Парахоничем. Вадим загинув 10 травня 2024 року поблизу н.п. Новомихайлівка Донецької області.

5 червня попрощалися із 21-річним захисником — Максимом Колесником. Максим загинув 31 травня поблизу н.п. Спірне Донецької області.

Односельчани «живим коридором» в останню путь провели воїна — Олександра Кирилюка. Захисник, будучи вірним військовій присязі, 12 травня загинув поблизу н.п. Спірне Бахмутського району…

Похоронки летять у Калинівську громаду

У жорстокому бою з окупантами загинув житель Бережан Ярослав Божок. Свого часу Ярослав закінчив Вінницьке вище профучилище Департаменту поліції охорони. До війська Божка мобілізували 13 квітня. А 29 травня життя молодого чоловіка обірвалося. Герою назавжди залишиться 26... А 6 червня в останній земний шлях до Калинівки повернувся відважний захисник України Віктор Самсонюк, який загинув на Харківщині 2 червня.

Козятин на колінах

Тут прощалися з В'ячеславом Залевським. В'ячеслав народився 12 грудня 1999 року в селі Пиковець. У 7 років лікарі поставили маленькому хлопчику страшний діагноз – глаукома. Навчався в Пиковецькій гімназії на відмінно, поки в 5-му класі не з’явився новий предмет – російська мова. Він відмовлявся її вчити. Весь свій вільний час з величезним захопленням вивчав історію України.

Активно займався спортом і мав великі досягнення, брав участь у змаганнях з інваспорту, де здобув 4 медалі. У 2019 році приєднався до реконструкторського руху. Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, В'ячеслав 7 діб простояв біля військкомату, не міг бути осторонь та пройшов курси парамедиків. Всю заробітну платню пересилав друзям-військовим. А 30 травня солдат з позивним Хміль внаслідок скиду противником боєприпасу з БПЛА отримав уламкове поранення, несумісне з життям.

12 червня у Козятинській громаді оголошено Днем жалоби за загиблим Воїном — Вадимом Тітовим. “Живим коридором” земляки зустріли Захисника на щиті. Поховано воїна на кладовищі в с.Козятин.

Навіки в обіймах неба

Віддав життя за Україну Олександр Книжник, 9.10. 1970 р.н. 7 червня в районі Часів Яр Бахмутського району Донецької області внаслідок мінометного обстрілу Герой-захисник отримав осколкове поранення, несумісне із життям.

У Ладижині попрощалися із загиблими героями Дмитром Ситковецьким, 5 листопада 1969 р.н., із с. Кунка Гайсинського району Вінницької області. Мав мирну професію, сім’ю. Працював на підприємствах компанії МХП. Після початку повномасштабного вторгнення, Дмитро був призваний до лав Збройних сил України. Служив водієм-електриком командного пункту польового вузла зв'язку. 2 червня біля н. п. Новоолександрівка Покровського району Донецької області Дмитро зустрів свій останній бій.

Захисник Сергій Степаненко, 18 травня 1974 р.н., мешканець Ладижина. Працював старшим електромонтером на Ладижинській ТЕС. У 2015 році Сергій став на захист України та виконував бойові завдання у зоні проведення АТО. Воював у складі 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Звільняв від загарбників Миколаївську та Херсонську області, а потім був передислокований на звільнення Донеччини. Свій останній бій Сергій зустрів 4 червня поблизу н.п. Невельське Донецької області.

У Гайсині попрощалися з полеглим захисником Олександром Кобенком. Коли ворог пішов повномасштабною війною, став на захист країни. Мав звання старший солдат, старший стрілець оператор в/ч А 4869. Загинув Олександр Кобенко 30 травня поблизу села Іванівка Куп’янського району Харківської області.

Райгородська громада

на колінах перед захисником із Джуринки – Леонідом Віт­ковським. Народився він 25 серпня 1975 року. Леонід мав звання головний сержант в/ч 4007. Загинув 4 червня біля Новоолександрівки.

У Хмільнику живий коридор…

6 червня до Хмільницької громади на щиті повернувся захисник України Андрій Бахновський. Це непоправна втрата для родини, для громади, для української держави…

За Олександром Пересенчуком плакало небо

Народився 19 липня 1994 року в селі Павлівка в багатодітній дружній родині. Здобув професії електрика, газозварника, водія. У грудні 2022 року призваний на службу в ЗСУ.

Червень приносить чорні новини у Гнівань

Олександр Вугляр — воїн із с. Демидівка. 9 листопада 2022 року чоловік був мобілізований до лав ЗСУ та став на захист Вітчизни. Він брав участь в військових діях на Житомирщині, Донеччині та Запоріжжі. Служив в десантно-штурмових військах в бригаді артилеристів. Останнім часом виконував обов’язки бойового медика. 8 червня захисник приїхав додому у відпустку лише на два дні. Мав повернутися в свою військову частину та продовжити службу.. Та, на жаль, його серце перестало битися. В нього залишилась матір та брат...

На фронті загинув ще один гніванчанин — Віталій Гайдай. Захиснику цього місяця мало б виповнитися 30 років… 9 вересня 2022 року Віталій був мобілізований на військову службу. Мав звання молодшого сержанта. 2 червня Гайдай Віталій Федорович загинув в районі н.п. Невельське Сватівсьокого району Луганської області.

Своє життя за Батьківщину віддав селищанин В’ячеслав Габришин. Народився 9 вересня 1984 року в Вінниці. Мав освіту кухаря. 13 березня 2024 року був мобілізований до лав ЗСУ. Пройшов 1,5-місячну військову підготовку в Британії. Пізніше відправився для виконання бойових завдань на Харківщину. 4 червня у м. Вовчанськ солдат стрілецької роти В‘ячеслав Габришин загинув.

5 червня в останню дорогу провели військовослужбовця Дмитра Габрука. З 8 березня 2022 року ніс службу у військовій частині в Гнівані. Мав звання молодшого сержанта, був командиром від­ділення. На жаль, чоловік мав важку хворобу і був прооперований у військовому шпиталі, де і помер.

Немирівська громада у жалобі за захисниками

12 червня тут прощалися із Захисником Віталієм Васильцем.

А напередодні, 11 червня, відбулося прощання з загиблим Захисником Валерієм Яроцьким.

1 червня у боях за незалежність України на Бахмутському напрямку загинув житель села Дубовець Вадим Шевчук, 1995 р.н..

А 15 травня, поблизу н.п. Вовчанськ Чугуївського району Харківської області, загинув житель с. Ковалівка – Леонід Галапенко, 04.04.1973 р.н.