– З 1 травня, у зв’язку з переходом на неопалювальний період, Пенсійним фондом Вінниччини проведено масовий автоматичний перерахунок субсидій. Для більшості одержувачів перепризначення відбулось АВТОМАТИЧНО, за умови, якщо не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад домогосподарств. Зараз на обліку в обласному ГУ ПФУ перебуває 98 870 домогосподарств-одержувачів житлової субсидії, з них 88 278 домогосподарствам здійснено перерахунок. Літньою субсидією у Вінницькій області забезпечено 37,5 тис. домогосподарств, пільгами – 79,4 тис. осіб. Середній розмір субсидійної виплати склав 205,07 грн, пільги – 409,81 грн.

На виплату перерахованих субсидій і пільг в червні спрямовано 49,6 млн грн, – зазначила Олена Корчака.

❗️У зв’язку з подорожчанням електроенергії одержувачам уже призначених субсидій для здійснення перерахунку розмірів виплат звертатись до органів Пенсійного фонду України не потрібно. Такий перерахунок буде проведено автоматично.

Сума перерахованої субсидії буде у виплаті за червень, яку одержувачі отримають у липні.

Важливе питання! Отримувачам субсидій та пільг, які у 2022 році проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій, потрібно до 1 жовтня поточного року обов’язково звернутись за продовженням виплат.

Урядом прийнято рішення про відновлення з червня 2024-го призначення та виплати житлових субсидій і пільг для осіб, які отримували такі виплати за постановою Кабміну від 07.03.2022 № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану” (далі – постанова № 215).

Олена Корчака

Субсидіантам, які отримують виплати згідно з постановою № 215, необхідно звернутись до органів Пенсійного фонду України з документами для встановлення права на продовження таких виплат. отримувачів, яким необхідно звернутися за продовженням виплат. Це громадяни, що:

  • отримують житлову субсидію або пільгу по теперішній час, та
  • були отримувачами житлової субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії рф 24 лютого 2022 року, та
  • проживали (чи проживають) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій, та
  • з початку повномасштабної агресії не звертались до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги.

Подати заяву та необхідні документи можна одним із зручних способів:

– відвідавши найближчий сервісний центр Пенсійного фонду України;
– через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад;
– через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);
– направивши документи поштою на адресу органу Фонду;
– онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок “Пенсійний фонд” або через портал “Дія”.

Як призначають пільги на оплату ЖКП для ветеранів війни та членів їх сімей?

Відповідно до постанови Кабміну №1395 від 27.12.2023-го з травня 2024-го працює спрощена процедура призначення пільг на оплату ЖКП для зазначеної категорії громадян.

А саме:

  • якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на житлово-комунальні послуги, – з травня 2024 року це можуть зробити за нього члени його родини;
  • замість існуючих двох окремих потрібно подавати єдину спрощену заяву – про взяття на облік, як пільговика, і про надання пільг;
  • обсяг інформації, яку необхідно зазначити, для призначення пільг зменшується. Частину інформації Мінсоцполітики та ПФУ отримують шляхом електронного обміну з державними органами.

Для взяття на облік і надання пільг за експериментальним проєктом ветеран війни або один із членів його сім’ї (з паспортом) подають заяву про взяття на облік ветерана війни і надання пільг за експериментальним проєктом.

Подати заяву можна:

  • особисто – через сервісні центри ПФУ, органи місцевого самоврядування територіальних громад, ЦНАПи;
  • поштою – на адресу органу ПФУ;
  • онлайн – через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок “Пенсійний фонд” або через портал “Дія”.

Заява, подана через інтернет-ресурси, має бути підписана ветераном війни або одним із членів його сім’ї  електронним підписом або іншим засобом електронної ідентифікації, що дає змогу встановити особу.

Ірина ЗОНОВА