Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин підтримав законопроект, який з 2020 року забороняє селянам продавати м’ясо домашніх тварин — корів, свиней, домашньої птиці, кролів, нутрій. Українці не будуть мати права забивати домашніх тварин на своїх подвір’ях, а лише на бійнях, у яких є спецдозвіл.

Експерти пояснюють, що заборона пов’язана з виконанням євроінтеграційного закону про безпеку харчових продуктів і не стосується власного споживання домашньої продукції.

За роз’ясненнями наш кореспондент звернувся до народного депутата Петра Юрчишина, одного із ініціаторів нового законопроекту.

– Основна мета нашого документа — це попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, зокрема африканської чуми свиней. А ще забезпечення простежуваності й безпечності продуктів для населення, — пояснив народний депутат. — Але ми не передбачали обмежень у торгівлі. Я переконаний, що селянська праця має підтримувати економіку держави, створювати живу здорову конкуренцію і бути добре оплачуваною. Склянка молока і домашнє порося завжди допомагають селянам вижити!

Отже, все впирається у сертифіковані бійні, які мають з’явитись протягом неповних двох років по всій Україні. В іншому випадку заборона торгувати домашнім салом і м’ясом завдасть непоправної шкоди селянам.

– Повинна бути реальна урядова підтримка кооперації. Треба розробити доступні державні програми щодо формування молочних кооперативів і забійних цехів. І підпорядкувати їх органам місцевого самоврядування, — пропонують вінницькі фермери.

Як повідомив Андрій Салюк, начальник відділу безпечності харчових продуктів головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, з 4 квітня 2018 року зменшується кількість забитих тварин не на бойні, а подвірно.

– Згідно з діючим законодавством, відтепер можна забивати подвірно три голови свійських копитних тварин на тиждень, тобто, 150 голів на рік. Або до п’яти голів свійської птиці чи кролів на тиждень. Якщо більше, то це вже бізнес, який повинен працювати за правилами. Бо від людей надходять скарги не просто на забій тварин, а на те, куди потім діваються нутрощі, – поінформував Андрій Салюк.

У аграріїв є свої думки з цього приводу.

– Скільки можна нас «нагинати» замість того, щоб хоч щось допомогти? Свині в селі стали дефіцитом, скоро в Україні взагалі зникне справжнє сало! Ціни автоматично піднімуться, якщо тварин доведеться далеко везти на спеціальну бійню, там треба платити за забій. Все це входить в ціну. І не здивуємось, якщо ці бійні належатимуть міністрам та іншим чиновникам, – обурюються власники свиноферм.

– Чому подібні законодавчі нововведення, які стосуються м’яса, сала, молока, інших продуктів, перед прийняттям не обговорюються з людьми, які їх продають і купують?