Кількома місяцями раніше, у травні, Валерій Коломєйцев, який керував містом понад два десятиліття, достроково склав свої обов’язки за станом здоров’я. Його місце, фактично в авральному порядку, зайняв Олександр Коломієць, новообраний секретар Ладижинської міської ради. Зауважимо, що ставленник ексрегіонала Коломєйцева помітно відрізняється від свого одіозного наставника. Він демострує відкритість та дипломатичність, йде на діалог з містянами. Та чи достатньо цього для розв’язання нагальних проблем міста? Давайте розбиратись.

Енергетичні виклики

Осінь та зима 2023 року принесли нові виклики. Обстріли агресора завдали значних пошкоджень Ладижинській ТЕС, яка була основним постачальником тепла та електроенергії для всієї територіальної громади. Як повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, унаслідок обстрілу 22 березня цього року було багато руйнувань в енергетиці, перш за все, сильно постраждала генерація. Енергоблоки станції отримали різні ступені руйнації — від повної до понад 50%, і що на їх відновлення знадобиться чимало часу й ресурсів.

У зв’язку з цим в місті довелося достроково завершити опалювальний сезон. Коломієць та його команда заявили, що знайшли способи забезпечити мінімальні потреби міста в теплопостачанні шляхом будівництва альтернативних джерел тепла – котелень. Проте їх потужності не забезпечують теплом навіть половину міста.

Сонячна енергетика: майбутнє Ладижина?

Альтернативу шукають у нових технологіях відновлювальної енергетики. З їх реалізацією планують покрити 20 муніципальних об’єктів, включаючи школи, дитячі садочки та лікарні.

«Ми розглядаємо всі варіанти альтернативної енергетики, але зосереджуємо увагу на сонячній енергетиці, враховуючи наші кліматично-географічні умови та інвестиційні можливості», — зазначає Олександр Коломієць.

Розміщення сонячних панелей та теплових колекторів планують на дахах будівель. Але чи дійсно це панацея? Чи не є це спробою відвернути увагу від більш нагальних проблем?

Водопостачання та медичні послуги: Критичні проблеми

Проблеми водопостачання та надання медичних послуг залишаються гострими. Міська рада працює над модернізацією системи водопостачання та підтримкою медичних закладів, але ресурсів для вирішення цих проблем недостатньо.

Медичні установи функціонують в умовах підвищеного навантаження і їхня ефективність залежить від багатьох чинників. Зокрема, критично стоїть питання лікування та реабілітації військових, які повертаються з фронту. Ветерани змушені лікуватися за власні кошти, а військово-лікарські комісії обходяться в дикі суми. Де повага до військових у цьому питанні?

Сьогодні Ладижин, як і вся Україна, живе за графіком відключень світла. Відсутність централізованого гарячого водопостачання змушує людей масово встановлювати обігрівачі води, але що робити малозабезпеченим категоріям населення, пенсіонерам? Це питання потребує особливої уваги та вирішення з боку влади.

Довіра громадян: підтримка нового керівництва

Тим не менше, нещодавно проведене опитування показує, що більшість ладижинців позитивно оцінюють роботу міської ради та Олександра Коломійця. Згідно оприлюдненого рейтингу, він має найвищий рівень довіри серед місцевих діячів — 70%, —  про це повідомляє I-VIN.INFO. Лідером з недовіри, є колишній міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев. Йому не довіряє 56% опитаних ладижинців.

Перспективи вирішення проблем

Місцева влада проанонсувала, що залучення громадськості до прийняття рішень та підтримка бізнесу є центральними елементами її стратегії.

Безумовно, існує багато викликів, які чекають на вирішення. І тільки час покаже, чи зможе місцева влада знайти рішення цих проблем і забезпечити потреби кожного мешканця міста.

Спілкування з людьми на вулицях та висадження квітів — це, звичайно, приємно і добре для піару. Але для подолання труднощів війни та забезпечення кращого майбутнього цього явно замало. Потрібні чіткі плани розвитку та реальні джерела фінансування для їх реалізації. Інакше всі ці зусилля ризикують залишитися просто красивими жестами, які добре виглядають на фото, але мало що змінюють у реальному житті.

Експерти зауважують, що високий рівень довіри є доволі примарним показником на фоні антирейтингу попередника – в цих умовах люди готові підтримати аби кого, лише б не повернувся попередник. Тому рано почивати на лаврах рейтингів. Довіра виборців — річ нестабільна. Вона швидко зростає, і так само швидко тане на фоні поточних проблем міста. Найкращий спосіб її втримати — діяти та досягати результатів в нагальних питаннях! Поки всі ці обіцянки не стали просто словами, загубленими у вирі невирішених проблем.

Соломія Мальва