А це для сільської громади фінансово дуже важко. Мешканці не можуть вижити без зв’язку зі світом і просять: хай би автобус їздив двічі на день – вранці віз їх до Гайсина і в обідню пору привозив назад. Дорога до села ще нормальна. Бувають значно гірші.

– Наш населений пункт, де проживає понад 200 осіб, знаходиться недалеко від Гайсина — на відстані трьох кілометрів. Раніше тут по кілька разів на день постійно курсувала маршрутка. Адже чимало місцевих працює у райцентрі. Чимало дітей навчаються у Гайсині. Крім того, зручність маршруту була в тому, що він проходив поблизу лікарні, освітніх закладів, ринку. Їздили не лише селяни, а й гайсинчани, що живуть у районі новобудов.

У листопаді нам повідомили про те, що автобуса не буде, — розповідають селяни. — Мовляв, водій звільнився, треба почекати іншого. Ми кинулись по всіх інстанціях, телефонували на «гарячу лінію» до Прем’єр-міністра. Отримали відповідь, що рейс нерентабельний, тому його взагалі скасували. В лютому обіцяли оголосити конкурс, але так цього й не зробили… Тим часом чиновники нас лише «футболять», називають «скотами». Радять купувати горілку та ковбасу і йти просити перевізника повернути рейс. Але ж у чому ми перед ним провинились?!

Тому останні 5 місяців для селян Кочурова стали справжнім випробуванням. Якщо вранці вони ще можуть доїхати у місто шкільним автобусом, то назад – лише пішки…

– Наші діти постійно у небезпеці, – обурюється Наталія. – Також страждають і пенсіонери, які тепер із хати не можуть вийти, бо нема як добратись у район за продуктами та ліками. Здоров’я ходити пішки не дозволяє. А наймати таксі, яке в обидва боки обійдеться 110-120 гривень, пенсії не вистачить. Якраз свята, то ми б за ці кошти, краще кілограм м’яса купили.

Голова Кунянської сільської ради, до якої входить Кочурів, Світлана Кондратюк підтвердила проблему із скасуванням автобуса. Каже: всіляко допомагає вирішити питання. Аби хоч якось підтримати громаду, домовляється, щоб у село приїздила пересувна автолавка:

– Фактично то був приміський маршрут, сільської дороги до зупинки – 250 метрів. А то приміська зона. Дуже важко людям, вони обділені. Сільська рада самостійно це питання не може вирішити. В бюджеті кошти не закладені. Але ми робимо все, що у наших силах. Ми звертались в інший район за консультацією щодо перевізника, спілкувались із керівництвом АТП, але маршрут запускати заново не хочуть. Пояснюють — він нерентабельний. Зараз районна влада має оголосити конкурс стосовно перевізників. Сподіваємось, що питання вирішиться найближчим часом.

Віталіна Володимирова