Минулої середи у Гайсині з військовими почестями провели в останню путь бійця батальйону «Донбас» Андрія Щербину із позивним Портос.

У 2014 році він безвісти зник під час виходу з Іловайського котла. Ще тоді родина воїна здала ДНК. І нещодавно результати підтвердили загибель Андрія… Весь цей час Андрій Щербина був похований як невідомий солдат на Краснопільському цвинтарі в передмісті Дніпра.

Андрій – родом із Антрацита Луганської області. Виїхав у Португалію на заробітки. Там і зустрів свою кохану Ірину з Гайсина, яка працювала посудомийницею. У молодят народилась дочка Діана. Згодом родина виїхала на Вінниччину, де придбала собі дім. Чоловік продовжував їздити на заробітки до столиці, а його кохана народила другу донечку. Андрій був дуже уважним татом та чоловіком. Здавалося, що цю родинну ідилію нікому не під силу зруйнувати. Аж раптом — розлучниця-війна… 40-річний Андрій не став чекати повістки й пішов до батальйону «Донбас». Колись служив прикордонником, мав розряд з боксу. А став розвідником.

Спочатку були Попасна, Лисичанськ, Курахове, село Мар’янівка, потім Іловайськ… Востаннє вони з дружиною спілкувались 28 серпня, коли був Іловайський котел. Молодшій донечці того дня виповнилось півроку. Побратими розповідали, що Андрій вискочив із машини в посадці. А тоді її розстріляли із танка прямим влученням. Шестеро загинуло. Живою залишилась лише медсестра. І з тих пір тиша.

Мертвим Андрія ніхто не бачив, тож Ірина вірила у диво. Одного разу жінка наважилась написати кращому товаришу Андрія з Антрацита. Через три дні відповідь: живий, арештований російськими спецслужбами. На тому і все.

Єдине, що давало Ірині сил жити далі — діти. А їх самій непросто ставити на ноги. Саме тому жінка вирішила подати до суду, аби її чоловіка визнали умовно загиблим. У результаті має статус родини загиблого, їй допомогли отримати земельну ділянку. А ось гарантованих державою виплат вдова так і не добилась…

Віддати останню шану герою зібралась вся громада Гайсинщини. Його несли живим коридором, а душу розривала уже до болю знайома за час війни в Україні «Пливе кача»… Старший лейтенант батальйону «Донбас» Володимир Максимів вручив вдові загиблого Ірині Щербині нагрудний знак «Іловайськ-2014»…

Вікторія Снігур