У Вінниці пройшов мирний захід на підтримку військовополонених, яких рашисти утримують в нелюдських умовах і відмовляються проводити обмін. Акцію організували родичі в’язнів московських катівень. Це вже вісімнадцята громадська спроба привернути увагу суспільства до болючої проблеми повернення наших земляків та всіх полонених в Україну. Захід проводиться в різних частинах міста, щоб поінформувати більшу частину вінничан.

На цей раз родичі полонених та небайдужі вінничани зібралися на перехресті вулиці Келецької та проспекту Космонавтів, де зазвичай завжди дуже людно. Акцію підтримали тисячі водіїв гучними сигналами автівок, приєднувались перехожі. За попередніми даними подібні заходи відбулися у 16 великих містах України. Сьогодні акція на підтримку військовополонених та цивільних в”язнів кремля пройде у центрі Київа.

– Днями нас шокувало фото обміняних напередодні наших захисників із російського полону. На них страшно дивитися, наче в’язні якого фашистського Бухенвальду: кістки та шкіра. А тим часом їхні полонені живуть в нормальних умовах, харчуються калорійно, спілкуються телефоном із своїми родичами. Їх регулярно відвідують представники Міжнародного Червоного хреста. А ми що, люди другого сорту? На наших полонених хіба не розповсюджується Женевська Конвеція? – запитують матері та дружини вінницьких полонених захисників.

Російські терористи безкарно вчиняють щодня військові злочини стосовно українців у полоні. Починаючи з Оленівки, де масово було знищено більше 50 захисників Азовсталі, ці цифри постійно зростають. Учасники акції під гаслами “Не мовчи. Полон вбиває” стверджують, що наразі у ворожому полоні перебуває вже більше десятка тисяч наших військових. Серед них і ті, яким наказали здатися, і ті, що потрапили до ворожих концтаборів після важких поранень. Їх не лікують, морять голодом, принижують. При цьому постійно демонструють, що життя українських полонених для них нічого не варте.

Анатолій Петраченко

Детальніше читайте в наступному номері газети “33-й КАНАЛ”