З 1 квітня в області розпочався місячник добровільної здачі громадянами незареєстрованої зброї. Про те як це відбувається, яке покарання загрожує тим, хто не здасть незареєстровану зброю добровільно, та інші подробиці розповів начальник начальник сектору контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи у Вінницькій області майор поліції Руслан Шевчук.

– Що для вас зброя, і які міри стосовно контролю за нею передбачені з боку дозвільної системи?

Запитайте у своєї дитини що вона розуміє під словом ” зброя” і гарантовано отримаєте відповідь; “кров”, “війна”, “смерть”… Навіть в завзятого мисливця чи колекціонера зброї це слово не асоціюється з чимось світлим або високодуховним. І це дійсно так, навіть в ті часи, коли зброю почали розрізняти на мисливську, для самозахисту і військову, вона завжди становить пряму загрозу для життя та здоров”я оточуючих людей і звичайно, потребує до себе дуже уважного ставлення як з боку власників, так і з боку держави, це і є основним напрямком роботи дозвідьної системи. З 1 квітня в нашому місті проводиться місячник добровільної здачі зброї. Це плановий робочий захід, запроваджений Міністерством внутрішніх справ України. Він здійснюється два рази на рік, як правило перед початком літнього та зимового сезонів полювання, протягом одного місяця. Тому, якщо в когось з якихось причин опинилася незареєстрована зброя, то її краще поставити на облік, або здати в дозвільну систему. Так громадянин уникне зайвих неприємностей і не матиме клопоту з поліцією.

– Якою зброєю займається дозвідьна система , і яка зброя підпадає під цей захід ?

Тією, яка дозволена на носіння і зберігання нашим громадянам , або ж окремим категоріям громадян згідно Законодавства. Щодо місячника добровільної здачі зброї, то це плановий робочий захід, запроваджений Міністерством внутрішніх справ України. Він здійснюється два рази на рік, як правило перед початком літнього та зимового сезонів полювання, протягом одного місяця. Тому, якщо в когось з якихось причин опинилася незареєстрована зброя, то її краще поставити на облік, або здати в дозвільну систему. Так громадянин уникне зайвих неприємностей і не матиме клопоту з поліцією, йдеться про вогнепальну мисливську зброю – нарізну і гладкоствольну, газову і холодну, різні види боєприпасів, а також всі види армійської зброї і боєприпасів до неї.

– Хотілося б більш зупинитися саме на місячнику добровільної здачі зброї…

Цей захід – своєрідний шанс від держави уникнути покарання за незаконне зберігання зброї. Тобто в будь-який час ви можете принести ” небезпечний арсенал ” в дозвільну систему ОВС м. Вінниці, і за це Вас ніхто не буде притягувати до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Якщо це мисливська нарізна чи гладкоствольна зброя, то вона ( за вашим бажанням ) може бути зареєстрована на Вас і повернута Вам.

– Відомо , що поліція постійно контролює як мисливців , так і спеціалізовані магазини які продають зброю , яким же чином в нас з‘являється зброя яка не перебуває на обліку ?

Наша історія складається з таких моментів, коли контроль над зброєю під впливом тих чи інших факторів був, скажемо, не завжди можливий. Це війни: досі можна знайти військові зразки зброї часів Великої Вітчизняної війни, це часи перебудови , коли розкрадалися військові частини, а злочинні угрупування не рідко користувалися нагодою її придбати. Тепер маємо непоодинокі випадки незаконного перевозу зброї через кордон та перепродажу через знайомих, а іноді таємно на ринках, це АТО під час якої не свідомі громадяни, які брали участь у бойових діях, під час повернення до своїх домівок привозять зброю та набої до неї.

– А якщо насправді, привезли друзі з закордону пістолет у подарунок, або на ринку запропонували не дорогий газовий пістолет?

Звичайно, ми не радимо купувати зброю з рук, але вже коли хтось придбав таким чином пістолет чи рушниці, то краще їх легалізувати. Приходьте в дозвільну систему і зареєструйте зброю під час місячника. Ніхто до Вас не буде застосовувати жодного покарання. А взагалі, зброю можна придбати через магазин. Тобто в нас налагоджено цілком законні організовані поставки зброї.

– Коли людина в місячний термін не здасть добровільно, чи не зареєструє зброї, та на що вона може сподіватись?

Якщо особа протягом місячника не виконає цих вимог держави, то дія буде адекватна. Співробітниками поліції зброя буде вилучена, в залежності від виду зброї до громадян будуть вжиті штрафні санкції, або він може бути покараний судом до позбавлення волі за ст.263 Карного кодексу України. Тому ще раз нагадую, під час місячника ніхто до Вас не буде застосовувати жодного покарання.

– Читачам буде цікаво дізнатися, який існує порядок реєстрації зброї?

У таких випадках теж немає нічого складного. Потрібно зайти в дозвільну систему м. Вінниця, маючи при собі паспорт, дві фотокартки 3х4, і ,звичайно, принести свою зброю, написати заяву, надати медичну довідку (форма № 127/о ), довідку про проходження навчання по поводженню зі зброєю. У ході оформлення документів дільничний офіцер поліції перевірить у Вашій оселі наявність сейфу для зберігання зброї. За Вами залишається сплатити вартість квитанції про реєстрацію зброї, і вразі виконання всіх цих формальностей, ви в місячний термін отримаєте дозвіл.

– Кому такий дозвіл не надається?

Дозвіл не видається, якщо громадянин порушує громадський порядок за місцем проживання, притягувався до кримінальної відповідальності, якщо був засуджений і ця судимість не погашена, крім цього – душевнохворим, пиякам та наркоманам.

– Яким чином потрібно зберігати зброю?

Я вже казав, в оселі потрібно для цього мати спеціальний сейф. Носити її краще всього в кобурі, а не за поясом, та виключити будь-яку можливість її втрати чи викрадення.

– На який термін видається дозвіл на зберігання та носіння зброї?

Він видається строком на три роки незалежно від того, травматична це чи мисливська зброя. Після закінчення цього терміну необхідно власнику зброї перереєструвати її, для цього слід з’явитися в дозвільну систему за місцем проживання власника, після поновлення довідок та відповідної сплати строк дії буде продовжено. Користуючись нагодою, хочу нагадати всім власникам зброї: уважно слідкуйте за тим, скільки часу минуло з моменту реєстрації, тому що в разі порушення термінів перереєстрації дозволу на зброю чи в разі зміни місця проживання без відома ОВС власник буде притягнутий до відповідальності згідно чинного законодавства.