У світлиці обласного центру народної творчості Вінниці за тиждень перед Великоднем відкрито виставку народного мистецтва «Великодня писанка», де представлено понад 200 робіт, і буде діяти до 20 квітня. Серед них найбільше традиційних писанок на сирому яйці, дряпанок, мальованок від 68 учасників з усіх куточків Вінниччини. Картини на великодню тематику запропонували майстри народного малярства та живопису Людмила Сорочинська, Інна Лабун, Юрій Кафарський, Мар’яна Сілагіна, Іван Горобчук, Володимир Купчишин, Наталя Бондар, Лілія Гудзь, Віктор Крижанівський, Тетяна Волошкевич, вихованці арт-майстерні «Скриня» та художньої студії «Скарб”, а також учні художніх відділів Вінницької ДМШ №2, Хмільницької ШЕВ та Станіславчицької ДМШ Жмеринського району.

У день відкриття виставки усі бажаючі мали можливість взяти участь в майстер – класі з відомими писанкарками й написати давні обереги слов’ян-українців або ж навчитися цій майстерності.

На жаль, велику колекцію писанок втратила Вінниччина в роки Другої світової війни. З обласного краєзнавчого музею вивезли загарбники понад 500 традиційних писанок Поділля. Історик та етнограф із Вінниці Віктор Косаківський стверджує, що у 1939 році у фондовій колекції музею налічувалося 1440 писанок. Але восени 1943 року німці підпалили педінститут, який прилягав до музею. Згоріла дуже цінна бібліотека. Приїхав уповноважений рейхскомісара України Штампфус і забрав з нашого музею багато унікальних експонатів етнографії, кераміки, зразків килимів, вишивки і писанки. Решта цінних експонатів та писанок були знищені німецьким снарядом, що впав на дах приміщення.

У роки Незалежної України на Вінниччині відроджують “збірочку” писанок Поділля, відтворюючи давні справжні орнаменти, які були втрачені з різних причин.