Вперше ми побачили робочі місця, дизайн приміщення та навіть акустичні кабіни для нарад (аби не заважати іншим, оскільки всі працюють в openspace). Зрозуміло, що і відзнаки за найкращі результати.

Володимир Прокопчук, директор Він­ницького Хабу МХП, дав пресконференцію та відповів на запитання представників ЗМІ.

– Вінницький Хаб МХП був створений у січні 2024 року. У квітні ми відкрили сучасний офіс у місті Вінниці. Це зумовлено зручним логістичним сполученням, адже Вінниця — рівновіддалена до всіх виробничих підрозділів нашого підприємства.

У структуру Вінницького Хабу МХП увійшло два підприємства: «Зернопродукт МХП» та «МХП — Агрокряж».

Уже впродовж 20 років ми сіємо та обробляємо землі і збираємо щедрі врожаї. Займаємось вирощуванням зернових, олійних та технічних культур.

Орендуємо понад 100 000 га у майже 35 000 орендодавців. Обробляємо землі у Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Хмельницькій областях. Маємо 4 виробничих підрозділи: Південний, Центральний, Північний та «Агрокряж».

Маємо також 15 ферм.

У цьому офісі працюють головні фахівці Вінницького Хабу МХП. Їх 70. Це своєрідний мозковий центр підприємства. Тут народжуються креативні ідеї та інноваційні проєкти, ну і, звісно, ухвалюються важливі рішення.

Ми до підбору офісу ставилися вкрай відповідально. Нам важливо, аби люди почувалися комфортно, затишно та щасливо на роботі.

У нас у штаті є фаховий психолог. Вона проводить як індивідуальні консультації так і групові. Ми турбуємось про фізичне та ментальне здоров’я співробітників, — наголосив Володимир Прокопчук.

«Маємо програму «МХП Поруч», — додає очільник Вінницького Хабу МХП.

МХП запустила комплексну програму підтримки військових та їхніх сімей: від мобілізації до реінтеграції в цивільне життя.

Спрямована на співробітників та жителів громад, де присутні виробничі потужності міжнародної компанії у сфері харчових та агротехнологій МХП.

З весни 2022 року програма під­тримує захисників та їхні родини під час служби та після повернення з війни. Йдеться про гуманітарну допомогу військовим частинам, лікування і реабілітацію, юридичну та психологічну підтримку, соціальну реінтеграцію та професійну адаптацію. Системно працює Центр із взаємодії з військовими та ветеранами, а також безкоштовна «гаряча лінія», яка доступна 24/7.

Інклюзивне відновлення громадянського суспільства потребує комплексного та системного підходу. Додатково підтримкою військових займається понад 30 людей крос-функціональної команди, яка об’єднує представників HR, КСВ, департаменту безпеки, охорони праці, психологів, юристів та спеціалістів із питань здоров’я та реабілітації, а також профе­сійного навчання. Запустили цілодобову «гарячу лінію».

«МХП Поруч» відзначили міжнародною нагородою International Business Culture Award як найкращу ініціативу КСВ. Оці­нювало журі, у складі якого понад 50 світових бізнес-лідерів.

«Кожному війсь­ковому колезі компанія щомісячно виплачує матеріальну допомогу в розмірі зарплати; здійснює медичний супровід у разі поранення. Працюємо з родинами: допомагаємо їм у розв’язанні побутових питань, якщо є безвісти зниклі, то сприяємо в пошуку. Також закриваємо запити підрозділу, у якому служить працівник, і турбуємося про родину. За потреби надаємо медичний супровід, психологічну підтримку та матеріальну допомогу.

Щодо програми «МХП Поруч», то вона діє не лише для працівників, а й для членів їхніх родин, наших орендодавців та жителів громад, де присутні потужності підприємства».

Володимир Прокопчук навів приклад того, як у їхньому підрозділі вирішують питання демобілізованих поранених колег. Хто не може працювати за довоєнним фахом.

— До мобілізації член команди Микола Гириженко працював підсобним робітником. Але після поранення він вже не міг виконувати таку роботу. Тому ми його влаштували завідувачем господарства, — поділився директор Вінниць­кого Хабу.

Як і про нові технології, наприклад, використання дронів, як на фронті, тільки сільськогосподарському. За допомогою них можна побачити кожну ділянку поля, де б воно не знаходилось. Фахівцям визначити, які там потреби.

Але це не означає, що наші агрономи та зоотехніки працюють лише в офісі. Ми — агро, а це означає, що 70-100% (у залежності від професії) ми працюємо в полі, на фермах та на виробничих підрозділах.

Директор показав чимало пустих крісел у офісі Вінницького Хабу. А це означає, що спеціалісти аграрного сектору у полях та на фермах.

— А взимку наші спеціалісти проходять навчання, стажування, переймають найновіші технології у ЄС, США, інших країнах. І кожну таку підготовку спеціаліст має підкріпити кращим результатом на наступний рік.

Володимир Прокопчук наголосив, що МХП працює прозоро і сплачує усі податки державі.

Ціни за паї, які виплачуються орендарям у регіонах, конкурентноспроможні. До того ж, МХП за кожного свого пайовика сплачує податок державі.

Залучаються інші методи стимулювання: спеціальні соціальні програми для орендодавців — «Посій насіння з МХП» «Збери насіння з МХП», «Лікар для села».

Конкурентоспроможні і зарплати у працівників усього Вінницького Хабу МХП.

«Не можна досягти гарних, я вже не кажу найкращих результатів, не оплачуючи гідно працю співробітників».

Крім того, журналісти дізнались, що колектив щомісяця зі своїх заплат, за власним бажанням, централізовано донатить мільйон на ЗСУ. Крім того, члени колективу вирішили всю премію, яка виділялась на підприємстві до Дня працівника сільського господарства віддати на потреби ЗСУ.

Володимир Прокопчук наголосив, що політика засновників МХП — допомагати підрозділам ЗСУ, донатити, відгукуватись на їхні прохання, але не афішувати це.

– Коли закінчиться війна, ми оприлюднимо все — де, кому, що і скільки, на яку суму ми допомогли. І, повірте, всі будуть вражені масштабами цієї допомоги.

А зараз — працюємо заради Перемоги і наближаємо її як можемо.

Тетяна РЕДЬКО,
фото Сергія ХІМІЧА