Майже три тисячі засуджених вже долучилися до ЗСУ, їхня кількість буде більшою.

В Україні вже 2750 ув’язнених прийняти рішення добровільно мобілізуватися до лав Збройних сил України. Їх вже звільнили з в’язниць за відпо­відними судовими рішеннями. Загалом на першому етапі мобілізації засуджених Україна очікує на понад 4000 добровольців.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська. За його словами, мобілізація ув’язнених відбувається добре, а мотивація у таких солдатів значно сильніша, ніж у звичайних мобілізованих.

«Мотивація наших в’язнів сильніша, ніж у наших звичайних солдатів… Їхнє звільнення — це лише частина мотиву. Вони хочуть захистити свою країну і хочуть перегорнути сторінку», — сказав він.

Міністр додав, що поки що мобілізовані засуджені будуть проходити військову службу у підрозділах, які повністю сформують із колишніх ув’язнених. Керувати цими підрозділами будуть кадрові військові ЗСУ.

При цьому геть не всіх бранців можуть відправити служити. Ті, хто вчинив тяжкі злочини, мобі­лізації не підлягають. Також не заберуть на фронт тих зеків, які повинні бути у в’язниці не менше як три роки до закінчення визначеного строку покарання.

Станом на зараз відомо, що заявки на вступ до ЗСУ вже подали понад три тисячі ув’язнених. Міністр юстиції Денис Малюська каже, що загалом армію можна буде поповнити 10-20 тисячами новобранців.

А яка ситуація на Вінниччині, де найбільша тюрма  і знаходиться чимало виправних закладів, як в народі кажуть, зон.

З цими запитаннями ми звернулись до заступника керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Гуріна:.

– Скільки засуджених із Вінницької області вже виявили бажання йти на службу до ЗСУ?

– Наразі із наявних на території Вінницької області 6 установ виконання покарань з урахуванням вимог ст. 81-1 КК України із загальної кількості засуджених осіб, які виявили бажання проходити військову службу та відповідають вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», адміністраціями установ до місцевих судів. Загалом скеровано для розгляду відповідних 218 клопотань.

Станом на 10 червня 2024 року судами ухвалено 178 рішень про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання 178 засуджених для проходження військової служби, інші перебувають на розгляді.

– Як це відбувається практично далі після отриманого дозволу?

– У відповідності до вимог ч. 6 ст. 154-1 КВК України після набрання законної сили рішеннями суду про умовно-дострокове звільнення на підставі ст. 81-1 КК України особа передається підрозділам Національної гвардії України для її супроводження з установи виконання покарань до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та в подальшому до відповідного підрозділу ЗСУ для укладення контракту та проходження війської служби.

– Скільки вже засуджених достроково звільнено і відправлено у бойові підрозділи?

– Станом на 10 червня 2024 року установами виконання покарань підрозділам Національної гвардії України передано 159 засуджених, стосовно яких ухвали суду набрали законної сили.

Крім того, як повідомили наші джерела, не всіх засуджених, що виявили бажання служити, погоджуються брати командири у свої підрозділи.

І на Вінниччині був випадок, коли, ознайомившись із матеріалами справи, командир відмовився одного зека взяти в підрозділ.

Цікаво, що у Хмельницькій області нещодавно розглянули одразу 50 заяв, які надійшли із Райковецької виправної колонії. Надходять заяви і від інших виправних установ, зокрема із Ізяславської, Замкової.

Тетяна Редько