“Fata viam invenient – Від долі не втечеш! А ще кажуть — бійтеся своїх мрій, бо вони збуваються…” – цими словами розпочав святковий вечір  Георгій Курков, художній керівник і диригент Вінницького симфонічного оркестру, заслужений діяч мистецтв України і культури Польщі.

Його мрією і долею стала музика! Георгій, уродженець Хмельницького, змолоду вчився завжди з відзнакою, отримав прекрасну музичну освіту. Він неперевершений піаніст і органіст зі світовим ім’ям.

З 1978 року працює у Вінниці. Доцент ВДПУ ім. М. Коцюбинського. У 1993-му заснував, як він каже, “на асфальті” камерний оркестр «Арката», який нині увійшов до складу симфонічного. Курков – багаторічний органіст храму Матері Божої Ангельської монастиря Братів Менших Капуцинів у Вінниці.

Як диригент, піаніст та органіст гастролював в багатьох країнах світу, співпрацював з  провідними солістами та диригентами. Словом, наш вінницький маестро европейського рівня!

Георгій Володимирович невтомний, працьовитий, безмежно відданий музичному мистецтву! – кажуть про нього колеги. – Він зумів підняти виконавчу майстерність оркестру на вищий рівень. Людина з неспокійною творчою душею, з невичерпною енергією, справжній амбасадор української музики у світі!

– Тільки не перехвалюйте! – з усмішкою відповідав ювіляр. – Реалізувати мою мрію про симфонічний оркестр у Вінниці допоміг весь оркестр, всі музиканти, які сьогодні на сцені. У нас ще багато планів, багато спільної роботи.

– Хай під вашим керівництвом зазвучить симфонія в ім’я Перемоги України! – щиро побажала Наталя Заболотна, перша заступниця голови Вінницької ОВА.

Вітань, квітів, подарунків, дружніх обіймів цього вечора було дуже багато! А яка програма! Увертюра до опери Верді “Сила долі” наче підтверджувала — дійсно, від долі не втечеш!

Про сюжет опери Доніцетті “Анна Болейн”  ювіляр сказав:

– Анні Болейн, своїй другій дружині, король Генріх УІІІ запропонував бути просто коханкою. Але Анна побажала залишитись королевою. За це ій відтяли голову. А її дочка після смерті зведеної сестри Марії Тюдор, королеви Марго, стала законною знаменитою королевою Англії Єлизаветою І. Свої принципи іноді треба відстоювати так, як робила це Анна Болейн заради майбутнього дітей. У неї варто повчитися!

Свіжо, оригінально прозвучала музика композитора Миколи Балема, колишнього одногрупника Георгія Куркова по музучилищу, а нині — професора, багаторічного керівника академічного ансамблю “Козаки Поділля” з Хмельницького. Трихвилинній “Мелодії ля-мінор” Мирослава Скорика публіка аплодувала втричі довше! Серед світових шедеврів прозвучав кубинсько-мексиканський “Танцон”, ніжна “Леді Мадонна” групи Бітлз… Соло на авансцені по черзі виконували музиканти з групи духових, струнних, ударних… Георгій Курков диригував, творив дива, а слухачі підспівували…

Свято високої музичної майстерності – і разом з тим джазової розкутості! –  подарувало істинну насолоду вінничанам.

Ірина ЗОНОВА