Біля Вінниці розцвіли екзотичні квіти, оспівані у піснях. І якщо це пахнюще диво неймовірного синього кольору раніше можна було побачити лише по телевізору, то тепер це стало вінницькою реальністю.

На площі більше пів гектара стрункими рядами ростуть тисячі запашних кущів. Перше враження таке, ніби ви потрапили у якийсь парфумерний супермаркет з привітними роями бджіл, сотнями різнобарвних метеликів і цікавими локаціями для фотосесій.

Власники цього маленького подільського Провансу подбали, щоб відвідувачам було комфортно. Поряд із лавандовим полем у затінку виставлені столики зі стільцями, є гойдалка. Час на відвідування не обмежений. Можна не поспішаючи зробити десятки оригінальних світлин усієї родини і портрет кожного окремо.

А ще можна пройти курс бджоло та аромотерапії та прикупили на згадку букетик лаванди чи пляшечку лавандової олії. Певно, найбільший плюс цього лавандового поля в тому, що воно знаходиться зовсім поряд із Вінницею. По Хмельницькому шосе минаємо Якушинці і відразу при в’їзді у Ксаверівку повертаємо праворуч.

Якщо вам цікаво більше дізнатися про історію цього унікального фермеського проекту і про усі особливості лаванди, можете підійти до агронома Володимира Білка, котрий доглядає за плантацією. Просто заслухаєтесь.

Лаванда саме зацвіла на повну силу. Протягом місяця можна на власні очі побачити цю красу і надихатись цими пахощами. Вирощування лаванди річ не проста і не з дешевих, тому послуга платна. Вхід коштує 150 гривень, ветерани війни, учасники бойових дій та діти до семи років проходять безкоштовно.

Для огляду плантація відкрита щодня з 9.00 до 21.00. Не забудьте взяти з собою аксесуари для селфі: капелюшки, літні парасольки. Пихопіть також воду та перекус. Як каже Володимир, тут гарно протягом всього дня, але найкраще світло для фотосесії під вечір. Втім, найароматніша лаванда у сонячний день.

Анатолій Жучинський,
фото автора