Хоча ще до апеляційного суду заявляв, що відмовляється від обміну. Напевно грав роль мученика. Але не довго.

Як тільки відбувся апеляційний суд, митрополит Тульчинський думку різко змінив.

Нагадуємо, що Вінницький апеляційний суд підтвердив вирок митрополиту Іонафану, який на 40 хвилин запізнився на засідання 18 червня, колегія судів Вінницького апеляційного суду оголосила рішення щодо обвинувачення керівника Тульчинської єпархії УПЦ МП митрополита Іонафана (у миру Анатолія Єлецьких) в антиукраїнській діяльності. Перед оголошенням судді та журналісти 40 хвилин чекали на приїзд обвинуваченого.

Засідання було призначено на 9-у годину. Двоє з трьох адвокатів владики доєднались по відеозв’язку та відверто нудьгували, спілкуючись між собою про буденні справи. Один з них, навіть не вимикаючи камеру, почав їсти.

Телефоном захисники дізнались, що митрополит вранці погано себе почував, тому запізнюється. Лише через 40 хвилин у супроводі архієпископа Сергія Аніцоя та декількох священників та вірянок до судової зали зайшов підсудний.

Ухвалою суду вирок суду першої інстанції залишено без змін. Нагадаємо, за ним Анатолію Єлецьких (митрополиту Іонафану) призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників. Її оголошували протягом двох хвилин.

Після оголошення митрополит вийшов із зали та усамітнився із Сергієм Аніцоєм. Напроти суду на лавці подалі від інших вони жваво спілкувались…

І було зрозуміло чому, бо лише кілька діб митрополит мав право зібрати необхідні речі, щоб прибути в зону для відбування покарання. Бо після апеляції домашнім арештом він не відбувся б.

І тоді митрополита російська сторона за сприяння кіріла стала повертати. Ось що почали повідомляти до інсайдерської інфи «33-му» російські пропагандоси: митрополит Тульчинський УПЦ мп Іонафан вийшов на волю і скоро прибуде до Москви

10 квітня священник написав заяву у суді про передачу на обмін на українських військових, але згодом передумав. 18 червня Вінницький апеляційний суд призначив йому п’ять років з конфіскацією.

Звільнення митрополита стало можливим  завдяки клопотанням патріарха кіріла.

Ось як охарактеризував резонансну справу цього скандальновідомого митрополита до обміну його російський колега клірик Кирило Говорун.

Кирило Говорун написав: «В истории с обменом митр. Иоанафана главной проблемой, насколько мне известно, было уговорить Москву принять его. Москве он не нужен в Москве. Его единственная полезность, с точки зрения Москвы – изображать из себя мученика в Украине».

Отож місію мученика він вже тут виконав.

Єдине питання – його соратник і товариш по життю Сергій Аніцой , друга людина, тепер очевидно перша в Тульчинській єпархії – залишиться в Україні, чи поїде за курсом свого наставника?

Нагадуємо, і митрополита Іонафана, і архієпископа Сергія президент Зеленський ще до кримінальної справи позбавив українського громадянства через те, що вони мають вже більше 10 років громадянство РФ.

На кого обміняли м.Іонафана? Чекаємо офіційних підтверджень.

Тетяна Квасюк