Громада повстала і вимагає припинити це беззаконня, провести незалежне розслідування та покарати винних. Натомість лісівники впевнені, що проти них ведеться нечесна боротьба.

– Свого часу сільські ради передавали ліси на баланс комунального підприємства «Вінницяагроліс». Зозулинецька та Збаразька сільська рада від цього відмовились. Дерева ми підсаджували, але не вирізали. Площа лісу близько 15 га. Та нещодавно ми побачили, що біля сусідньої Лозівки ліс став «світитись» через масову вирізку. Одні пеньки залишили, жодного дерева не посаджено. Коли вирізали біля Лозівки, перейшли до Вівсяників. В урочищі Хуніяр була прогорнута дорога і теж сотні великих плес від дубів, ясенів та берези… В діаметрі — 50-60 сантиметрів! Працював трактор без відповідних документів. Поряд були вантажівки. У присутніх ми запитали, що ж відбувається, — каже від імені громади голова Збаража Людмила Лавренюк. — Чоловік, який представився лісничим, запевнив, що має порубочні талони. Втім, жодного погодження сільська рада не давала. Та й немає в них документів про передачу лісу. Ми викликали поліцію, сподівались на підтримку. Але вискочили молодики із автоматами і заявили, що ми перешкоджаємо вирубці і завтра тут буде прокуратура… Після того робочі втекли, а за ними і поліція поїхала геть. Ми не дамо вирізати ліс на нашій землі, і дійде до радикальних заходів!

31 березня у Козятині відбулась сесія районної ради, де вже із трибуни голова Збаража повідомила депутатам та владі про проблему із лісами. Голова райради Віктор Слободянюк дав доручення створити комісію спільно із головою РДА, яка вивчить питання.

Комунальне підприємство «Вінницяагроліс» прокоментувало ситуацію.

– У селі Збаражі на землі лісового фонду ми маємо державний акт та право постійного користування. Тут ведемо господарську дяільність згідно з матеріалами лісовпорядкування. Те, що у селі головиха хоче мати ліс у приватній власності — це одне. А друге — ми маємо абсолютно всі документи для того, щоб цілком легально вести там лісогосподарську діяльність. Дубів там ніхто не різав. Маємо у лісі зробити вибіркову санітарну рубку гнилої берези. Але місцеві чомусь проти цього, бо вважають, що це їхній ліс.

У прес-службі обласної поліції підтвердили, що на місце  події  виїжджали двічі працівники групи реагування патрульної поліції. Подія внесена до Єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Поліцейські витребували всі дозвільні документи, які дають право займатись вирубкою дерев. Наразі перевіряється, чи є ці документи підставою  для проведення вирубки. З огляду на оприлюднену у ЗМІ критику дій поліції – правомірність дій правоохоронців на місці події буде перевірено в ході службового розслідування.

Вікторія Снігур