Позаминулими вихідними, 15-16 червня, у Швейцарії відбувся Саміт миру, який організувала Україна. На цей захід Президент Володимир Зеленський зібрав 101 державу й організацію та об’єднав їх навколо встановлення справедливого й довготривалого миру в Україні. Росія боїться об’єднаного світу, бо саме він здатний висунути їй умови, натиснути на неї, щоб завершити цю війну, говорять у партії «Слуга Народу».

«Разом ми захищаємо світ, заснований на верховенстві права. Правил, яких ми всі погодилися дотримуватися. Це шлях, яким ми будемо рухатися вперед і уникнемо повернення до темного минулого», — заявив глава держави Володимир Зеленський.

Високе представництво

Більшість держав на Саміті миру були представлені на найвищому чи дуже високому рівні. Серед ключових учасників — лідери Великобританії, Франції, Німеччини, США та Канади. Саміт об’єднав усі частини світу — Європу, Північну та Латинську Америки, Близький Схід та Азію, Тихоокеанський регіон, Австралію та Африку. Велика кількість учасників і їхнє високе представництво свідчать про непохитну та широку підтримку української влади та нашої держави, зазначають у «СН».

Повернути АЕС, звільнити дітей і «відкрити» море

На Саміті учасники ухвалили підсумкове Комюніке, яке стосувалося ключових пунктів Формули миру Президента Володимира Зеленського. В партії «Слуга Народу» наголошують, що Саміт миру послав Москві чіткі сигнали.

Перший — світ підтримує Україну в її міжнародно визнаних кордонах. Другий — Запорізька атомна електростанція, яка розташована в окупованому місті Енергодар, повинна працювати під повним контролем України та під наглядом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Третій — погрози та застосування ядерної зброї проти України — недопустимі. Четвертий — атаки на цивільні порти та їхню інфраструктуру, атаки на торговельні кораблі — неприпустимі. Експорт українського зерна й іншої сільськогосподарської продукції має бути безпечним і вільним. П’ятий — усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. А викрадені та депортовані українські діти та цивільні — повернуті в Україну!

Президент України Воло­димир Зеленський стає ключовою фігурою у світі, навколо якої вибудовується безпека в Європі, заявляють у партії «Слуга Народу»

У «СН» акцентують, що всі позиції, на яких наполягала наша держава, були враховані. Цей той результат, над яким працювала вся команда Президента та якого прагнула Україна.

«Світ бачить, що справжня дипломатія — це не просто слова, це кроки, які потрібно зробити, щоб виправити ситуацію. Ми почали напрацьовувати такі кроки, і в цьому практичне значення Саміту миру. І саме ці та інші подібні практичні кроки з відновлення безпеки й миру доведуть усім у світі, що повна ефективність Статуту ООН — усіх його принципів і цілей — може бути відновлена», — зазначив Президент Зеленський.

Він додав, що будь-яка держава, яка не брала участі в першому Саміті, зможе все одно приєднатися до підсумкового Комюніке та до участі в наступних самітах, а конкретні держави стануть лідерами в реалізації пунктів Формули миру та разом із Україною напрацьовуватимуть плани та дії, які повертатимуть безпеку.

Андрій Єрмак: «Україна не піде на жодні компроміси щодо своїх незалежності, суверенітету та тери­торіальної цілісності»

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак також наголошує, що на шляху до миру Україна не піде на жодні компроміси щодо своїх незалежності, суверенітету та територіальної цілісності. Водночас жодних варіантів на кшталт Мінських угод і Будапештського меморандуму, які не гарантували Україні жодної безпеки, на першому Саміті миру не було й не буде на подальших.

Він також акцентував, що спільний план завершення війни, який напрацьовується в межах мирного процесу та який започаткував Саміт, заплановано передати представнику Росії вже на другому Саміті миру, проведення якого, як говорять у «Слузі Народу», очікується найближчими місяцями.

Олена Шуляк, нардеп, голова партії «Слуга Народу»: Саміт миру — це великий дипломатичний успіх України та Президента Зеленського

Саміт миру запустив процес, який має завершити війну, встановити в Україні реальну безпеку та гарантувати мир. Мир, який буде базуватися на українських інтересах і на повазі до міжнародного права! Президенту Володимиру Зеленському вдалося об’єднати всі політичні полюси світу та стати ключовою фігурою, навколо якої вибудовується безпека в Європі. Україна задала власний порядок денний і переграла Росію, яка намагалася зірвати Саміт. Путін — нервує. Він і його союзники бояться, що справжній мирний процес, який започатковує цей Глобальний саміт, матиме успіх. А я переконана, що саме так і буде!

Ілля СМІРНОВ,
політичний аналітик