Фонд “МХП-Громаді” підтримав прекрасний захід – фестиваль «Кобзарська Трійця», в межах якого кобзарі та лірники змогли вкотре зібратися в Національний музей народної архітектури та побуту України, розповісти українцям про свою справу та поділитися своєю творчістю. А ми ж підготували для вас 4 ЦІКАВИХ ФАКТИ ПРО УКРАЇНСЬКЕ КОБЗАРСТВО

1️⃣ Кобзарство, як культурне явище, виникло з початком модерних часів (15-16 ст.). Попередниками кобзарів були дружинні співці періоду Русі-України, які підіймали бойовий дух ратників та звеличували бойову славу князів.

2️⃣ Кобзарські музичні інструменти – кобза і бандура – були створені українцями. Вони стали улюбленими музичними інструментами всієї України і зрештою опинилися в руках професійних мандрівних співців. Колісна ліра примандрувала в Україну з Європи і стала тут народним інструментом в руках лірників.

У козацькому війську кобзарі були на військовій службі нарівні з козаками, оспівували подвиги козаків та славили героїв.

3️⃣ Тарас Шевченко назвав збірник своїх творів «Кобзар» невипадково, адже зростав на думах та піснях українських кобзарів.

4️⃣ Кобзарство стало важливим інструментом адаптації та реінтеграції для людей з порушенням зору. І нині до практики кобзарства звертаються українські захисники, які отримали поранення очей, аби в цьому мистецтві знайти своє відновлення та внутрішню силу.

Друзі, наше з вами завдання – підтримати кобзарство, як важливе явище української культури, та здобути йому світове визнання.

Саме тому наш фонд підтримує українські кобзарські цехи🎼: торік ми подарували кобзи Київському, Львівському та Харківському цеху. Днями у межах благодійного заходу «Кобзарська Трійця» вручили кобзу та народну бандуру молодим музикантам Київського кобзарського Цеху.

Поділіться,  будь ласка, як шанують у вашій громаді кобзарську традицію.