У російському Кемерово 25 березня загорівся торговий центр «Зимова вишня». Наразі глава МНС Росії Володимир Пучков називає цифру — 64 особи загиблих. Серед них є діти. Як повідомляють офіційні джерела, гніздом розповсюдження пожежі стала батутна кімната, куди хтось із дітей приніс запальничку. 9 дітей загинуло…

Російський журналіст Айдер Муджабаєв так прокоментував катастрофу: «Росія повністю обладнана для смерті… Коли дорослі зайняті будівництвом великого рейху, діти завжди горять. І не тільки діти. Там в принципі не може працювати сигналізація, не можуть бути відчинені аварійні двері, тому що в рейху не це головне від слова «зовсім».

Явно справжньою причиною пожежі не можна назвати дитину із запальничкою. Але в цьому не звинуватиш ні українців, ні американські спецслужби, ні того ж Навального. Якщо країна, яка називає себе «наддержавою» і прагне світового панування, не може забезпечити в одній лише будівлі безпеки для своїх громадян (більше того, для майбутнього — дітей) — про яку велич і духовність можна казати? Якщо вже називати причиною такої масштабної 19-годинної катастрофи дитину, яка гралася з вогнем, то виникає багато запитань. Яка може бути пожежна безпека в приміщенні? Яка відповідальність за недотримання її правил мусить бути для власника? І головне — на чому тримається така система, коли для однієї дитини не складає труднощів спалити кількагектарне приміщення?

Звісно, ближче влізти зі своїм статутом за 1000 км в чужий Донецьк, ніж навести лад у своєму Кемерово за 3000 км. Держава, яка дуже добре розуміється на проблемах українців, Європи, Америки, знає краще нас про стан війни на Сході. Але допускає загибель своїх же невинних людей. На своїй території. Поки держава на всіх ЗМІ торочить про свою велич, духовні цінності, могутність, дитина телефонує до матері з пожежі і повідомляє, що вихід повністю заблоковано. Інші в паніці стрибають з вікон.

І що головне — затримали й допитують чотирьох людей: власника торгового центру й деяких працівників. Тобто, знайшли чотирьох «цапів, відбувайлів». Не Путін йде з поста президента, не того ж Пучкова судять. 64 загиблих — для них не цифра, так, дріб’язкова аварія на виробництві.

Діана Колесник

 «По справах кожного й воздасться…»

Про трагедію у російському місті Кемерові гуде увесь Інтернет. Українці розділились — хтось співчуває та ставить свічки, хтось несе квіти та іграшки до посольства.

Хтось, навпаки, не розуміє, як можна співчувати дітям тих, хто вже чотири роки поспіль підступно та нахабно вбиває українських й сирійських дітей… Так, дійсно, велика біда — загинули маленькі, ні в чому не винні діти…

А я розповім ще одну цікаву «підноготну». Про саме місто… Річ у тім, що у Кемерові є гірничий інститут. Це потужне промислове місто, що славиться добуванням вугілля. Як наші міста Донеччини й Луганщини. У нас Донбас — у них Кузбас. Так ось, у 50-ті роки один мій, на жаль, вже покійний, родич вивчився саме там на гірничого інженера. А крім цієї мирної спеціальності, він отримав ще одну — офіцера-артилериста, командира потужної гаубиці. Бо там існувала військова кафедра, де студенти, крім мирної спеціальності, відбували сувору муштру та військову підготовку. І кафедра славилась на весь Союз… Її випускники були кадровими офіцерами або офіцерами запасу. І в Чехословаччині були, і в Афгані.

Я маю дуже великий сумнів, що у часи мілітарізації Росії та брязкання зброєю там закрили військову кафедру. Ще й такого важливого у військовій справі профілю… А тепер згадайте, як російські артилеристи стирали з лиця землі цілі міста та села з українцями? Бо, на думку кремлівського фюрера, українці — «нація, яка не заслуговує на життя»… Як кремлівські карателі бомбардували наших бійців зі своєї території, знаючи, що не отримають гідної відсічі? А скільки ні в чому не винних українських дітей вони по-звірячому вбили чи зробили каліками? Як курсантів їхніх військових вишів везли на український кордон — здавати заліки та іспити на українських «живих мішенях»! То чи не могли там бути й майбутні військові з Кемерового? Або їх не було і немає у путінських бандах, які вже чотири роки заливають Україну кров’ю? Подивіться численні фото та відео… Та й списки російських військових злочинців, які знищені в Україні… А скількох сирійських дітей спалили живцем та бомбами, ракетами, снарядами закидали з повітря?

Так, я не суддя та не мораліст. Не маю права… Але ж за кожен вчинок кожен буде відповідати. Як за добрий, так і за поганий… Як не сама людина, то її рідні й близькі. «По справах кожного й воздасться…» А далі думайте самі…

Анатолій