Своїм Воскресінням Господь переміг смерть і гріх – двох найлютіших ворогів, котрі стали страшними супутниками людства ще на зорі його історії. Страх смерті і сором від гріха невідступно переслідували нащадків Адама, які виявились неспроможними подолати гріх самостійно.

Але «як в Адамi всi вмирають, так у Христi всi оживуть» (1 Кор. 15, 22), – каже апостол Павел і тим самим стверджує, що Свою перемогу над смертю Христос дарує віруючим у Нього. І лише від нас буде залежати, чи пізнаємо ми в особі воскреслого Христа Спасителя істинного Бога та істинну Людину, чи піднесемо Йому радісну хвалу вдячних сердець, як до цього закликає нас Церква.

Улюблена моя подільська паство! Нехай Воскреслий Христос благословить усіх вас добром і всяким благополуччям, нехай покриє Своєю любов’ю ваші родини, трудові колективи, церковні громади, наш подільський край і подарує народу України спокій, злагоду і мир!

Симеон, митрополит
Вінницький і Барський УПЦ МП

У Великодніх піснеспівах Свята Церква говорить про радість і кличе нас до неї.

І коли вся наша душа нині повна святої радості Великодня, коли ми очищаємось цією радістю і в ній наближаємося до Господа Бога, Єдиного Джерела життя і правди, то таким чином зближаємось один з одним. У ці великі дні свят почуваємо себе справді рідними і близькими один одному, як діти Єдиного Отця, і поспішаємо поділитися взаємною чистою радістю найбільшого свята нашої віри.

Нехай Воскреслий Христос Спаситель сповнить серця всіх вас радістю свого воскресіння. Не­­хай торжество Воскресіння Христового знищить усяку ворожнечу і зло, щоби у стані миру та злагоди ми однодушно славили Воскреслого Спасителя, промовляючи як брати і сестри один одному: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував!»

Михаїл, архієпископ
Вінницький і Брацлавський УПЦ КП

Пасха – це свідчення безмежної Любові Бога до людства, «бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий віруючий в Нього не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3, 16). Христос, по безмежній Своїй любові, заради нашого спасіння зазнав страшні муки та ганебну смерть на хресті. А коли минули три дні – воскрес із мертвих.

З цього моменту смерть вже не має влади над людиною, пекло не змогло утримати душі праведних, які вийшли на стрітення свого визволителя – Ісуса Христа. Його всепереможна та всенаповнююча любов вщент зруйнувала пекло і для всього людства відкрила райські обителі.

У ці благословенні хвилини, коли Небо поєднується з землею в славослов’ї Воскреслого Господа, закликаю на всіх нас благословення Боже, мир та злагоду. Нехай тепло пасхальної радості торкнеться кожного серця тихим і величним пасхальним привітанням.

Агапіт, митрополит
Могилів-Подільський та Шаргородський УПЦ МП

Знову і знову, з кожною новою весною нашого спасіння ми стаємо співучасниками таємничого і Найбільшого у всесвіті Дива — Воскресіння Христа. І церква земна, з’єднуючись з небесною, виголошуючи славу Божу, величає Воскреслого з мертвих Христа Господа. Ми покликані до Богоспілкування, до прийняття світла євангельського, світла Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа. Євангеліє — Блага вість про Воскреслого Христа — буде проповідувана, як пише Святе Письмо, «по цілому світові, на свідоцтво всім народам» (Мф. 24:14). Носіями ж цієї проповіді повинні бути не тільки священики і богослови, а й кожен благочестивий мирянин. Якщо він є християнином, повинен свідчити про торжество Істини Христової. А найкраща проповідь — це наше життя, сповнене духу миру і терпіння.

Нехай воскресне Бог і в наших серцях, і нехай щезнуть взаємна ворожнеча, злоба, чвари і всяка неправда! Возлюблені у Христі, вітаю вас з найбільшим Святом, яке в нашому народі має ще і іншу назву — Великдень. Нехай Воно принесе і надихне нас на подвиг чистоти і правди, в молитвах за мир і припинення війни, на подвиг праці заради вічної радості в Бозі.

Роман, митрополит
Вінницький і Брацлавський УАПЦ

У ці священні дні Воскреслий Господь збирає всіх нас у храмах, щоб ми могли відчути невимовне блаженство найбільшого торжества нашої віри і соборно прославити Того, хто подарував нам цей безцінний дар Божественної любові.

Понісши подвиг посту і очищення від гріховних справ, покладемо наше уповання вічного життя на Ім’я Христове, «бо немає іншого імені під небом, даного людям, що ним би спастися ми мали» (діян. 4:12)! Не допустимо лінощів і безтурботності в наших душах, байдужості до спасіння ближніх та проявимо християнську активність і прославимо Ім’я Христове благими справами на користь всього суспільства! Нехай кожного з вас Господь Бог просвітить нині своїм світлом і зробить «світильником світу» (Мф. 5:14-15)!

Ще раз від усього серця вітаю усіх вас, дорогі мої, зі святом Святої Пасхи, зі Світлим Христовим Воскресінням!

Іонафан, митрополит
Тульчинський і Брацлавський УПЦ МП

По всьому Всесвіту лунає радісний одноголосий благовіст: «Христос воскрес!» У цих словах – сила й визнання головної істини християнської віри. «Воістину воскрес!» – відповідають ті, хто повірив у воскресіння. Благодаттю Святого Духа в пасхальних богослужіннях ми можемо пережити те саме, що досвідчили жінки-мироносиці при гробі та апостоли, які особисто зустрілися з воскреслим Спасителем.

Святкувати християнську Пасху означає для нас сьогодні бути здатними силою Воскреслого вставати і пробудитися до дії, бути здатними до особистої пасхальної самопожертви задля добра свого народу, його свободи та кращої долі. Дивлячись на обличчя наших українських воїнів-героїв, які принесли своє життя в жертву за рідний народ, можемо бути впевнені, що Небесний Отець приймає ці жертви в імені свого Сина.

Сьогодні наш Великдень! Усім вам, в Україні й на поселеннях сущим, засилаю свої сердечні вітання. Щиро бажаю вам благословенних Великодніх свят, смачного свяченого яйця та світлої пасхальної радості!

Блаженніший Святослав, глава УГКЦ