30 червня минув рік, як у лікарні Польщі від важких опіків померла волонтерка, громадська активістка та засновниця «Автомайдану Вінниччини» Таїса Гайда.

Під час відпочинку на дачі стався нещасний випадок. Вибухнула цистерна, яка стояла біля вогнища. Її спочатку рятували лі­карі вінницької «Пироговки», потім Таїсу доправили до опікового центру Львова. Згодом важку пацієнтку задля продовження лікування евакуювали гелікоптером до Польщі. Там вона і померла…

У роковини її друзі, колеги, команда «Автомайдану» та «Волонтерського простору» згадували Таїсу та всі її справи, більшість з яких і далі продовжуються.

– Рік болю… Рік суму… Рік вдячності…

30 червня минув рік, як ми втратили нашу Таїсу Гайду… Трагічний випадок обірвав її численні справи, її священну мрію у Перемогу, її боротьбу за справедливість, за українську Україну, за життя, — згадують вінницькі «автомайданівці». — Таїсу знали тисячі. Одні її боялися, інші поважали і дуже багато людей її любили, як посестру — по вірі, по духу, по боротьбі. Вона ніколи не була зручною. З нею не можливо було знайти компроміс, коли мова йшла про боротьбу з корупцією, про злочини в екології, незаконне будівництво, відчуження землі, чиновницьке свавілля… Тут вона йшла напролом! До суду! На Майдан! На пікет! Тоді палали шини і чиїсь зручні насиджені крісла!

Завдяки своїй рішучості, гострому розуму, за «правду-матку» в очі і неймовірну людяність та жертовність, коли вона своє з хати виносила, Таї вдавалося згуртувати навколо себе, здавалося б, людей «різного полюсу». Вона вміла знаходити спільну мету, яка об‘єднувала. Журналісти, волонтери, майданівці, військові, депутати, держслужбовці… Вінничани, кримчани, львів‘яни, німці, кияни, британці, американці… Вона залучала усіх до волонтерства та громадської діяльності. Для неї не було ні меж, ні кордонів, коли мова йшла про інтереси України, її рідної Вінниці, «Автомайдану».

Тільки найближчі знають, скільки разів її кликали за кордон. Навіть коли ворог вже був під Києвом, вона відмовилася виїжджати, а спрямувала всі сили і засоби на боротьбу.

Цілодобово у «Ветеранському просторі»… Збирали, купували, передавали на фронт все по-максимуму. Машина за машиною! Знову нова і нова «банка» на позашляховик для 120 бригади та інших, де наші.

Коли хтось вже валився з ніг, у Таї народжувалась нова ідея: «А давай ще ось це…» Вона була локомотивом не лише геніальних ідей, вона була двигуном усіх справ навколо — від купівлі «натовської каски», до П‘ятничанського лісу.

А скільки радості у неї було, коли усі разом висаджували квіти навколо нового приміщення для «Ветеранського простору». Вона розуміла, що потрібно більше можливостей для наших Захисників, для їхньої реабілітації. Вона на собі і своїй сім’ї відчувала усі наслідки війни ще з 2014-го…

Усі ці роки кожен її день і кожна її справа починалася зі слів: «Йо@ана русня»… Вона не боялась, вона билась! До останнього!

Нагадаємо, Таїса Гайда ініціювала та брала участь у багатьох акціях, заходах та пікетах, де порушувалися права громадян.

Свого часу активістка Гайда змістила з посади і, можна сказати, буквально вигнала з Вінниці начальника поліції області Антона Шевцова. Тоді під її  управлінням на Театральній автомайданівці влаштували масову акцію протесту, палили шини і вимагали звільнення посадовця-«сепаратиста», і бажаного таки добилися. За що він потім тягав Таїсу по судах…

Каріна МАЄВСЬКА